Datele personale a peste 1.000 de transfugi nord-coreeni au fost piratate de hackeri
Informațiile personale ale aproape 1.000 de transfugi nord-coreeni au fost furate după ce hackerii au vizat o agenție care i-a ajutat să-și facă o nouă viață în Coreea de Sud.
Oficialii au declarat vineri că un computer aparținând centrului Gyeongbuk Hana a fost "infectat cu cod malware", permițând hackerilor să acceseze informațiile - inclusiv numele, datele de naștere și adresele - a 997 de dezertori, scrie CNN.
Centrul este administrat de Fundația Hana, o organizație înființată în 2010 de către Ministerul Unificării pentru a oferi "sprijin pentru protecția și soluționarea dezertorilor nord-coreeni".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aproximativ 30.000 de dezertori sunt înregistrați ca fiind în Coreea de Sud. În trecut, aceștia au fost vizați de autoritățile nord-coreene, iar familiile lăsate în urmă în nord s-au confruntat cu pedeapse aspre.
"În prezent nu s-au observat daune din cauza scurgerilor de informații", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Unificării. "Am contactat fiecare individ afectat".
"Calculatorul a fost imediat deconectat și securizat", au declarat reprezentanți organizației umanitare.
Un fugar nord-coreean, numit Choi pentru a i se proteja identitatea, a declarat pentru CNN că există îngrijorare că cineva care lucrează pentru organizație ar fi contribuit la " scurgerea de informații, în mod intenționat".
"Odată ce informațiile cu caracter personal sunt scoase din Coreea de Nord, familiile acestor persoane vor fi înregistrate și vor fi supuse unei supravegheri constante.", a spus el.
Într-o declarație, Ministerul Unificării a declarat că problema a fost detectată în timpul verificării computerelor de către o "autoritate asociată", care a ordonat apoi o investigație la fața locului.
Pe calculatorul compromis s-au aflat fișiere care conțin informațiile personale ale fugarilor din regiunea estică Gyeongbuk, create de Fundația Hana "pentru a oferi sprijin victimelor".
În timp ce ministerul nu a numit niciun suspect în atacul cibernetic, Coreea de Nord este cunoscută ca având „o armată de hackeri” bine pusă la punct, care a mai fost acuzată de numeroase atacuri cibernetice în întreaga lume.
În octombrie, firma FireEye a acuzat guvernul nord-coreean că a folosit un grup de hackeri sponsorizat de stat pentru a fura peste 100 milioane de dolari în atacuri "deosebit de agresive" asupra băncilor globale.
De asemenea, hackerii nord-coreeni au fost acuzați pentru un atac major asupra Sony Pictures în 2014.