CUTREMUR in Indonezia. ALERTA de tsunami a fost ridicata in toate cele 29 de tari

×
Codul embed a fost copiat

Alerta de tsunami dupa cutremurul de 8,6 grade in Indonezia a fost ridicata in toate tarile. Informatii actualizate, in articol.

Cronologia evenimentelor, ora Romaniei:

16:00 Alerta de tsunami a fost ridicata in toate tarile amenintate de valuri seismice, de pe tarmul Oceanului Indian, potrivit centrului pentru monitorizare Pacific Tsunami Warning Center.

15:43 Valuri cuprinse intre 30 de centimetri si un metru au fost semnalate in mai multe zone din Indonezia, cele mai mari fiind inregistrate in Meulaboh, conform Centrului pentru Alerte de Tsunami din Pacific, citat de CNN.

Premierul britanic, David Cameron, aflat in Indonezia, a declarat ca tara sa este pregatita sa ofere asistenta in caz de necesitate.

Citește și
Japonia
Scenariul apocaliptic inaintat de cercetatori:Japonia ar putea fi inghitita de un val de 35 de metri
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Un ordin de evacuare a populatiei a fost emis pentru coasta Andaman din Thailanda, conform postului MCOT, afiliat CNN.

Directorul Centrului pentru Alerte de Tsunami, Somsak Khaosuwann, a indemnat localnicii din provinciile Phuket, Krabi, Phang-nga, Ranong, Trang si Satun sa se indrepte spre locuri mai inalte. Conform MCOT, undele seismice au fost resimtite pana in Bangkok, capitala Thailandei.

15:30 Kenya a emis miercuri o alerta de tsunami ce vizeaza intreaga zona de coasta a tarii, in urma cutremurului care a afectat Indonezia anterior, decizand inchiderea scolilor si cerand populatiei sa se indeparteze de plaje, relateaza AFP.

Un tsunami ar putea sa afecteze coasta kenyana catre ora locala 20.00 (20.00, ora Romaniei), a anuntat ministrul pentru Programe Speciale Esther Murugi, intr-o conferinta de presa.

15:00 Reactorul nuclear de la Kalpakaam isi va inchide doua unitati, ca masura preventiva in eventualitatea unui tsunami. Reactorul este situat intr-o zona de risc seismic.

14:30 Centrul Indian pentru avertizarea de tsunami a emis o alerta conform careia valuri de peste 6 metri ar putea lovi coasta de est a tarii, anunta Reuters.

 

 

14:12 Potrivit Euronews, marea s-a retras cu 10 metri in preajma epicentrului; Presedintele indonezian declara in continuare ca "nu exista un risc iminent de tsunami, dar autoritatile sunt in alerta".

14:09 Potrivit ABC News, oficialii indonezieni au anuntat o replica de 8,1 a cutremurului. In prealabil, a mai fost raportat o replica cu magnitudinea de 6,5 grade.

13.50 Bloomberg Businessweek: Moneda Indoneziei, rupia, a cazut pe pietele financiare dupa producerea cutremurului si emiterea alertei de tsunami. Astfel, rupia a inregistrat cel mai scazut nivel din ultimele 3 saptamani.

13.45 Ministerul Apararii din Sri Lanka a publicat pe pagina de internet un anunt in care afirma ca nu exista motive de panica si ca alerta de tsunami este una de tip standard.

13.43 Nivelul marii arata ca a fost generat un tsunami si este posibil ca el sa fi facut distrugeri de-a lungul unor coaste, informeaza Pacific Tsunami Warning Center. In baza acestor date, amenintarea este valabila de-a lungul tuturor tarmurilor din Oceanul Indian.

Pentru aceste zone, cand valuri neobisnuite nu sunt semnalate pentru cel putin doua ore dupa timpul estimat, autoritatile locale pot sa ridice atentionarea si sa anunte ca pericolul a trecut. Insa pericolul pentru ambarcatiuni si structurile de pe tarm va exista timp de mai multe ore, din cauza curentilor rapizi.

13.30 Un tsunami este putin probabil sa se produca, deoarece pamantul s-a miscat in plan orizontal, nu vertical, deci nu a dislocat volume mari de apa, a declarat un expert de la Institutul american de Geofizica (USGS), citat de BBC News Online si preluat de Mediafax.

13.15 Ambasada Romaniei de la Jakarta se afla in contact permanent cu autoritatile indoneziene pentru a identifica eventuale victime in randurile cetatenilor romani in urma seismului din aceasta tara. "Ambasada Romaniei la Jakarta se afla in contact permanent cu autoritatile indoneziene pentru a identifica eventuali cetateni romani victime ale seismului produs si pentru a acorda asistenta consulara, conform procedurilor", a declarat Doris Mircea, purtator de cuvant al MAE.

Ea a explicat ca nu exista o evidenta exacta a numarului de romani aflati in Indonezia, deoarece nu exista obligatia ca acestia sa-si inscrie prezenta pe teritoriul indonezian la ambasada.

"La nivelul ambasadei sunt inregistrati 59 de cetateni romani, dar acest numar nu este relevant, deoarece nu exista obligatia pentru cetatenii romani de a se inregistra la ambasada", a explicat purtatorul de cuvant. Totodata, ea a mentionat ca membrii personalului diplomatic roman de la Jakarta nu au resimtit seismul.

 

 

13.20 Daily Mail: Premierul Marii Britanii, David Cameron, se afla in acest moment chiar in Indonezia, dar nu in regiunea vizata de tsunami, ci in capitala Jakarta - situata la peste 2.500 de kilometri la sud-est de Aceh - pe o insula diferita, Java. El a declarat ca este "foarte ingrijorat si gata sa ajute".

13.09 O replica avand magnitudinea de 6,5 s-a produs in Oceanul Indian, relateaza site-ul abc.net.au. Oficialii thailandezi au emis ordine de evacuare in statiunile turistice Phuket si Phangnga, precum si in provinciile de coasta.

13.07 Un oficial indonezian, citat de CNN, a declarat ca, dupa calculele autoritatilor, valurile de tsunami care ar putea lovi regiunea Simeulue din Aceh ar putea atinge pana la 6 metri inaltime.

  

 

12.55 India, Thailanda si Sri Lanka au lansat alerte de tsunami.

Seismul s-a produs la ora 8.38 GMT (11.38, ora Romaniei), la o adancime de 33 de kilometri si la circa 430 de kilometri sud-vest de Banda Aceh, capitala provinciei Aceh din insula Sumatra, a precizat Institutul american de Geofizica (USGS), care initial estimase magnitudinea la 8,9.

Centrul american pentru tsunami din Pacific a emis o alerta de tsunami pentru intregul Ocean Indian. "Seismele cu o asemenea magnitudine au potentialul de a genera un tsunami distructiv de amploare, care poate afecta zonele de litoral din intregul bazin al Oceanului Indian", a avertizat Centrul intr-un comunicat.

Avertizarea de tsunami precizeaza ca India a lansat o alerta de tsunami privind insulele Andaman si Nicobar, situate in Oceanul Indian. Centrul national indian de informatii oceanice a lansat o alerta cod rosu privind cele doua insule. Coastele din Andhra Pradesh si Tamil Nadu, din sudul si sud-estul tarii, au fost plasate sub supraveghere maxima.

Autoritatile thailandeze au lansat de asemenea o alerta de tsunami si au cerut locuitorilor de pe litoralul Marii Andaman sa evacueze zona. "Oamenii care locuiesc pe coasta Andaman trebuie sa se deplaseze in zone inalte si sa ramana cat de departe posibil de mare", a precizat centrul national de gestionare a catastrofelor.

La randul lor, autoritatile din Sri Lanka au lansat o alerta de tsunami pentru intregul teritoriu, in urma seismului puternic inregistrat in largul Indoneziei, sfatuind locuitorii de pe litoral sa se refugieze in locuri sigure. Guvernul se teme de valuri seismice pe coasta orientala a insulei in jurul orei 10.40 GMT (13.40, ora Romaniei).

12:50 Conform CNN, Centrul pentru Avertizari de Tsunami din Pacific a anuntat ca a fost emisa o alerta de tsunami in intreg Oceanu Indian. Electricitatea a fost intrerupta in toata provincia Banda Aceh, iar populatia se muta in zonele cu sol inalt, a declarat Sutopo Purwo Nugroho - purtator de cuvant al Agentiei Nationale pentru Managementul Dezastrelor din Indonezia.

Potrivit Associated Press, populatia din Banda Aceh au inceput sa tipe "Dumnezeu este mare" in timpul producerii cutremurului si au inceput sa fuga spre masini si motociclete, ca sa ajunga in zonele inalte ale localitatii.

Agentia Nationala pentru Managementul Dezastrelor din Thailanda a ordonat evacuarea rezidentilor din sase provincii de-a lungul costei de vest, inclusiv a destinatiilor turistice foarte populare din Phuket, Krabi si Phang-Nga.
 

12:40 Responsabilii thailandezi pentru controlul dezastrelor au avertizat locuitorii de pe coata de vest a privinciei Andaman sa fie evacuati imediat.

Potrivit Reuters, mai multi oameni cauta sa se adaposteasca in zone mai inalte, ca sa fie feriti de un eventual val tsunami. Oficialii indonezieni au declarat ca inca nu s-au inregistrat pagube produse de cresterea nivelului apei.

Corespondentul BBC, Karishma Vaswani, a declarat ca locuitorii din capitala Indoneziei, Jakarta, au marturisit ca undele de soc ale cutremurului s-au resimtit timp de 5 minute.

Centrul de avertizari privind tsunami-urile atentioneaza ca "asemenea cutremure au potentialul de a genera valuri devastatoare care sa afecteze intregul bazin al Oceanului Indian"

Potrivit BBC News, alerta de tsunami a fost data in regiunea Oceanului Indian.

Nu se stie inca daca va fi generat un tsunami, dar Pacific Tsunami Warning Center crede ca "autoritatile ar trebui sa ia masurile corespunzatoare".

Conform Institutului Seismologic al SUA cutremurul s-a produs la o adancime de 32 de kilometri sub ocean, la aproximativ 495 de km de capitala provinciei Aceh.

Urmareste aici emisia Trans 7, unul dintre cele mai mari posturi TV din Jakarta

Conform Associated Press, cei care folosesc Twitter au scris pe conturile lor ca au simtit cutremurul in Singapore, Tailanda, Malaezia si India. De altfel, apartamentele situate in blocurile de tip zgarie-nori din Malaezia s-au zgaltait timp de cel putin un minut.

Said, un oficial al Agentiei de Meteoreologie si Geofizica din Indonezia (care are un singur nume), a declarat ca a fost emisa o avertizare de tip tsunami.

In total, 28 de tari sunt acum in alerta din cauza posibilitatii producerii unui tsunami: INDONEZIA / INDIA / SRI LANKA / AUSTRALIA / MYANMAR / THAILANDA / MALDIVE / MAREA BRITANIE / MALAEZIA / MAURITIUS / REUNION /SEYCHELLES / PAKISTAN / SOMALIA / OMAN / MADAGASCAR / IRAN / EMIRATELE ARABE UNITE / YEMEN / INSULELE COMORE / BANGLADESH / TANZANIA / MOZAMBIC / KENYA / INSULELE CROZET / INSULELE KERGUELEN / AFRICA DE SUD / SINGAPORE.

Tsunamiul din 2004 din Oceanul Indian a ucis 170.000 de oameni in Aceh.

Ramai pe www.stirileprotv.ro pentru detalii

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Un seism cu magnitudinea de 6,3 a avut loc in sudul Mexicului. Numarul victimelor, necunoscut
Un seism cu magnitudinea de 6,3 a avut loc in sudul Mexicului. Numarul victimelor, necunoscut

Un cutremur cu magnitudinea de moment de 6,3 s-a produs, luni, in sudul Mexicului, in apropierea regiunii unde la 20 martie a avut loc un seism de 7,6, anunta Institutul american de geofizica (USGS), citat de AFP.

Scenariul apocaliptic inaintat de cercetatori:Japonia ar putea fi inghitita de un val de 35 de metri
Scenariul apocaliptic inaintat de cercetatori:Japonia ar putea fi inghitita de un val de 35 de metri

Un val gigant avand 35 de metri inaltime ar putea acoperi coasta japoneza, in caz de cutremur, spun oamenii de stiinta japonezi.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.