Cum s-a schimbat Afganistanul în ultimii 20 de ani. Deși s-a modernizat, rămâne una dintre cele mai sărace țări de pe glob
Locuitorii Afganistanului au avut parte de schimbări remarcabile în ultimii 20 de ani, de când talibanii au pierdut puterea. Una dintre cele mai importante reforme a fost cea a drepturilor femeilor. Însă, acum, viitorul este incert.
Zeci de mii de militari și-au pierdut viața în ultimii 20 de ani, în Afganistan
Zeci de mii de militari și-au pierdut viața în cei 20 de ani de război, atât în Afganistan, cât și peste granița cu Pakistanul. De asemenea, mulți civili au murit în atacurile aeriene ale coaliției și în atacurile talibanilor, potrivit BBC.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Anii de conflict i-au făcut pe mulți locuitori ai Afganistanului să părăsească țara. Cei care au plecat au ales să se refugieze în țările vecine sau au căutat azil în țările mai îndepărtate. Însă pentru cei care au rămas în Afgansitan, situația a fost cu adevărat dramatică. Cei mai mulți au rămas fără adăpost și au îndurat suferința și foametea.
Anul trecut, peste 400.000 de afgani au fost strămutați din cauza conflictului. Din 2012 până în prezent, aproximativ 5 milioane de persoane au părăsit țara și nu au mai reușit să se întoarcă. Potrivit ONU, Afganistanul este pe locul trei când vorbim despre persoanele care au ales să plece din țară.
Situația afganilor a fost înrăutățită și de pandemia de coronavirus. Din cauza lockdown-ului și a restricțiilor adoptate, mulți dintre locuitorii țării nu au mai reușit să ducă o viață decentă, în special în zonele rurale.
Femeile au primit dreptul la educație
În ultimii 20 de ani, viața afganilor a cunoscut îmbunătățiri remarcabile. Femeile au fost cele care au resimțit cu adevărat schimbările. În anul 1999, nu exista nici măcar o fată care să urmeze cursurile unei școli gimnaziale. Iar în școlile primare erau înscrise doar 9000 de copile.
În anul 2003, numărul fetelor care mergeau la școală a crescut simțitor – 2,4 milioane de fete primeau educație. În prezent, 3,5 milioane de fete merg la școală, iar aproximativ o treime din studenții de la facultățile publice și private sunt femei.
Cu toate acestea, peste 3,7 milioane de copii nu urmează cursurile unei școli, potrivit UNICEF. 60% dintre acestea sunt fete.
Mai mult, femeile au reușit să obțină și alte beneficii pe lângă educație. Peste 1000 de femei afgane și-au deschis propria afacere, ceea ce era interzis pe vremea când țara era condusă de talibani.
Citește și: Apelul emoționant al unui pilot afgan care a zburat 15 ani cu americanii. „Vă rugăm, nu ne abandonați”
Constituția a fost, de asemenea, schimbată astfel încât era obligatoriu ca cel puțin 27% dintre femei să dețină funcții în Parlament.
Afganii s-au bucurat de mai multă libertate după căderea talibanilor
După căderea talibanilor, afganii au avut parte de mai multă libertate. Accesul la telefoane mobile și la internet a crescut. 68% dintre locuitori dețin un telefon mobil și mai mult de 8,6 milioane de persoane aveau acces la internet, în ianuarie 2021.
Majoritatea afganilor, mai exact 80% dintre aceștia nu dețin, însă, un card bancar. Banca Mondială consideră că aceștia nu au încredere în sectorul financiar și nu dețin educație financiară.
Capitala Afganistanului, Kabul, a aflat ce înseamnă modernizarea, după 2001. După căderea talibanilor și odată cu urbanizarea orașului, afganii din zonele rurale s-au îndreptat spre capitală, iar mulți dintre cei plecați în Pakistan și Iran s-au întors.
Cu toate că Afganistanul s-a modernizat, țara rămâne una dintre cele mai sărace la nivel mondial, chiar dacă a avut parte de o creștere economică începând cu 2001.
Un sondaj realizat de guvern cu privire la condițiile de viață, pentru perioada 2016-2017, arată că peste 54% din populația Afganistanului trăia sub pragul național al sărăciei. În anii 2011-2012, procentajul era mult mai mic: 38%.
Afganistanul, principalul producător de opiacee
Afganistanul rămâne cel mai mare producător de opiacee. Oficialii britanici estimează că aproximativ 95% din heroina care ajunge în Marea Britanie provine din țara asiatică. Potrivit ONU, culturile de mac din Afganistan au crescut semnificativ în ultimii 20 de ani. Doar 12 dintre cele 34 de orașe ale țării nu dețin culturi de mac.
Deși talibanii au impus, în 2001, o interdicție pentru cultivarea macului, această activitate a devenit o sursă principală de venituri. Cultivatorii de mac sunt deseori obligați să plătească taxe pe venit către militanți.
Instabilitatea politică, nesiguranța și lipsa de locuri de muncă sunt principalele motive pentru care locuitorii Afganistanului preferă să cultive mac.