Cum s-a distrus „Geneza” Israelului. „Am ajuns pe Lună, dar nu într-o singură bucată”

Dată publicare: 12-04-2019 13:31
Dată actualizare: 12-04-2019 14:55


Cercetătorii israelienii au eşuat la prima lor tentativă de a trimite un modul spaţial pe Lună. Sonda creată de o companie privată şi finanţată din donaţii a suferit mai multe pene de motor, s-a lovit de suprafaţa astrului şi s-a făcut bucăţi.

Modulul lunar fără echipaj era mândria Israelului, care spera să devină al patrulea stat, după Statele Unite, Rusia şi China, care trimite o sondă pe Lună.

Problemele au apărut în ultimele faze ale operațiunii de aselenizare. Motoarele s-au oprit de mai multe ori și, când au repornit ultima dată, modulul se mișca deja la viteză prea mare. În loc să aselenizeze lin, s-a izbit de suprafața Lunii și a fost distrus.

„Vă pot spune în mod cert că ne-am prăbușit pe suprafața Lunii”, a spus Opher Doron, manager general al diviziei spațiale a Israeli Aerospace Industries.

Vestea i-a lăsat cu ochii în lacrimi pe unii membri ai echipei care a coordonat misiunea, în ciuda eforturilor depuse de coordonatorul lor pentru a evidenția partea plină a paharului.

„Am obținut un succes uriaș prin faptul că am trimis o sondă pe Lună și aceasta a fost aproape să aterizeze cu succes. E vorba de cel mai mic și cel mai ieftin modul care a ajuns pe Lună. Așadar, am ajuns pe Lună, dar nu într-o singură bucată”, spune Opher Doron, manager general al diviziei spațiale a Israeli Aerospace Industries.

Reacția premierului Netanyahu

Premierul Benjamin Netanyahu era și el la centrul de control de lângă Tel Aviv, pregătit să sărbătorească succesul. Șeful guvernului a promis că un nou modul israelian va ajunge cu bine pe Lună în maximum doi ani.

„Dacă nu reușești din prima, încearcă iar și iar”, a spus premierul. 

Sonda botezată Beresheet, adică "Geneză'' în ebraică, avea forma unui păianjen și cântărea aproape șase sute de kilograme. A fost dezvoltată de organizaţia privată, SpaceIL, care a lucrat în parteneriat cu o societate aerospaţială israeliană din domeniul apărării. Costul total al proiectului s-a ridicat la 100 de milioane de dolari, dintre care 40 de milioane au fost donate de filantropul israelian Morris Kahn, patronul SpaceIL.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO