Cum petrec britanicii noaptea de Brexit. Umor englezesc, dansuri și cântece
Este o zi tristă pentru Uniunea Europeană. În noaptea de vineri spre sâmbătă pierde pentru prima dată în istorie un stat membru care era, în plus, și unul dintre cele mai bogate.
După mai bine de trei ani de furie, amărăciune și paralizie, la miezul nopții ne despărțim de Marea Britanie.
Odată cu acest pas începe o perioadă de tranziţie, până pe 31 decembrie 2020, cel puțin. În acest interval, Regatul Unit, va continua să aplice regulile blocului comunitar, fără să participe la procesul decizional.
Alegeri 2024
20:46
BEC: Transmiterea de mesaje pentru influenţarea opţiunii de vot, după încheierea campaniei, considerată propagandă
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
Brexit-ul intră oficial în vigoare la miezul nopții, după ora Bruxelles-ului. Cu puțin timp înainte, șeful guvernului se va adresa națiunii pentru a salută "zorii unei noi ere".
Asta după ce în cursul zilei, Boris Johnson a ținut o ședință de guvern în mod simbolic la Sunderland - unde, la referendumul din 2016, 60% dintre localnici au votat pentru Brexit. Ca să le dea britanicilor senzația unui câștig imediat, a anunțat desființarea unei taxe care însemna în medie 100 de lire pentru un angajat.
Cu inima frântă sau, dimpotrivă, jubilând, membri ai ambelor tabere - pro şi anti-Brexit - s-au adunat lângă Parlament să se înfrunte încă o dată în sloganuri. Pancarte și steaguri ale Marii Britanii sau ale Uniunii Europene fac parte din recuzita acțiunii. Cu umor britanic, declaraţii tranşante, dansuri și cântece, mitingul aduce a carnaval trist.
Alice Cole-Roberts, avocat: „E o zi foarte tristă, sunt foarte supărată că ieșim din UE, îmi doresc o magie ca să nu se întâmple totuși. Cred că e doar începutul pentru tot mai multe frustrări.”
Max Royer, cetățean francez: „În Franța suntem mulți adepți ai ieșirii Franței din UE și am venit azi aici că să sărbătoresc cu britanicii.”
Steve Bray, susținător UE: „Am emoţii amestecate în acest moment. Tristeţe, sunt bucuros pentru timpul pe care l-am petrecut în Uniunea Europeană. Dar campania noastră s-a schimbat. Întrebarea nu mai e dacă vom reveni în Uniunea Europeană, ci când vom reveni.”
Nigel Farage, liderul Partidului Brexit: „Câți dintre cei pe care i-ai întâlnit vreodată au avut un vis despre care oamenii spuneau că e complet imposibil, nu se va realiza niciodată - și totuși devine realitate? Nu aș putea fi mai fericit că acum!”
Europarlamentarii britanici au părăsit definitiv Bruxelles-ul în sunete de cimpoi.
Joi seară, în Grand Place, atmosfera a fost mai degrabă nostalgică. Pe clădiri au fost proiectate lumini în culorile drapelelor britanic și belgian.
Richard Wells, britanic din Belgia: „Stau în Bruxelles de 35 de ani şi acesta e sfârşitul britanicilor în Bruxelles, e foarte, foarte trist. Motivul pentru care suntem aici astăzi e că ne simţim văduviţi de ceea ce se întâmplă.”
Adam Parsons, jurnalist Sky News: „În acest magazin din centrul Bruxelles-ului se vând tricouri cu acest imprimeu, numărul țărilor membre ale UE. Dar astăzi au primit marfă nouă, cu numărul 27. Deci, tricouri versiunea Brexit.”
Tot la Bruxelles, unii nostalgici au vrut să lase o dovadă "trainică" a faptului că ruptură Marii Britanii de Uniune nu este definitivă. În fața sediului Parlamentului European, oamenii au plantat un stejar - simbol al faptului că rădăcinile lor sunt europene.
Ursula van der leyen, președintele Comisiei Europene: „Vrem să avem de acum înainte cea mai bună relație posibilă cu Marea Britanie, dar nu are cum să fie mai bună decât statutul de membru al UE.”
Să nu credeți însă că de sâmbătă subiectul Brexit dispare de pe prima pagină. Nici pomeneală. Vineri este doar sfârșitul primei etape a Brexitului, cea mai ușoară, spun comentatorii.
Premierul britanic Boris Johnson speră să obţină până la sfârşitul acestui an un acord comercial care să reglementeze relaţiile viitoare ale Marii Britanii cu Uniunea Europeană.
Matthew Oxenford, analist britanic pentru Brexit: „Cele mai multe tratate comerciale au nevoie de 3-5 ani de negociere, să faci asta în 11 luni e un calendar foarte strâns, cei mai mulți specialiști nu cred că e posibil.”
Pe de altă parte, Marea Britanie riscă să se confrunte cu o criză internă, în condiţiile în care politicieni din Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor pledează tot mai apăsat pentru independenţă.