Marea Britanie se desparte de UE, după 47 de ani de parteneriat și 1.317 zile de negocieri

×
Codul embed a fost copiat

Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană în data de 31 ianuarie 2020, după aproape patru ani de incertitudine politică, negocieri intense cu oficialii europeni și trei prim-miniștri.

Marea Britanie a decis să adere la Uniunea Europeană (denumită în acel moment Comunitatea Economică Europeană) în anul 1961 și a primit aprobarea finală în anul 1973, după ce a fost refuzată de două ori de președintele francez Charles de Gaulle.

Apartenența la Blocul comunitar a fost pusă la îndoială pentru prima dată la doar doi ani de la aderare, în anul 1975, când a avut loc primul referendum național pe această temă.

Guvernul Laburist condus de prim-ministrul Harold Wilson a chemat cetățenii să răspundă la întrebarea: „Credeți că Marea Britanie ar trebui să rămână în Comunitatea Europeană?”. În acel moment, 67,2% dintre britanici au dorit ca țara lor să continue ascensiunea pe drumul european.

„Toată lumea ar trebui să meargă la referendum și să voteze DA, ca problema să ajungă la un final pe veci. Suntem cu adevărat în Europa și suntem pregătiți să mergem înainte”, a declarat atunci Margaret Thatcher, liderul opoziției, conform publicației The Guardian.

Citește și
Brexit
Noi modificări ale Acordului Brexit. Cum vor fi afectați cetățenii europeni

47 de ani și 31 de zile mai târziu, Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană, fiind primul stat care și-a manifestat dorința de a renunța la o parte dintre beneficiile și îndatoririle care vin odată cu apartenența la Blocul comunitar european.

„Când am venit aici acum 17 ani și am spus că vreau să conduc o campanie pentru a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană, ați râs de mine. Acum trebuie să spun, nu mai râdeți, așa-i?”, a declarat Nigel Farage, liderul partidului Brexit.

Ideea unui nou referendum privind apartenența la Uniunea Europeană a fost readusă din nou în plan politic în anul 2013, când David Cameron a promis că va chema cetățenii la vot dacă Partidul Conservator va câștiga alegerile programate doi ani mai târziu, conform BBC.

Referendumul a fost confirmat public în 2015, când Partidul Conservator a câștigat alegerile din Marea Britanie. David Cameron, numit prim-ministru, a anunțat că va organiza un referendum și că va milita pentru ca țara sa să rămână în organizația europeană.

Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană după 47 de ani

 

Uniunea Europeană este a treia mare putere economică mondială, după Statele Unite și China. Odată cu plecarea Marii Britanii, populația totală a Uniunii Europene va fi de aproximativ 446 de milioane de locuitori și teritoriul Blocului comunitar va scădea cu 5,5%.

Printre principalele prevederi ale apartenenței la UE se numără libertatea de circulație, care vine cu libertatea de a trăi și a lucra în orice țară din spațiul UE și piața unică europeană, mai exact comercializarea de bunuri fără impunerea unor taxe suplimentare.

Țările membre ale comunității europene au decis în anul 1993, prin Tratatul de la Maastricht, să își extindă orizonturile mai departe de zona economică și astfel a fost creată Uniunea Europeană în forma ei actuală.

Alături de Danemarca, Marea Britanie a obținut o derogare din partea UE pentru a-și păstra propria monedă, deși îndeplinea toate condițiile de adoptare a monedei euro. Decizia de a păstra lira sterlină ca monedă națională fost luată de prim-ministrul John Major, în anul 1991, în cadrul summitului de la Maastricht.

„Game, set și meci pentru Marea Britanie”, a declarat Major la finalul summitului, după ce a obținut această concesie din partea conducerii Blocului comunitar, conform AP.

Referendumul din 2016 și demisia lui David Cameron

 

Cetățenii Regatului Unit au decis părăsirea Uniunii Europene printr-un referendum consultativ care a avut loc în data de 23 iunie 2016. Rezultatul referendumului a fost unul foarte strâns, Brexitul fiind decis la o diferență de doar 3,8 procente (51,9% au votat pentru părăsirea UE și 48,1% pentru continuarea progresului european).

17,4 milioane de britanici au dorit să părăsească Blocul comunitar în anul 2016, dar diferența de voturi a fost doar de puțin peste 1,2 milioane în favoarea unui Brexit.

De asemenea, conform rezultatului referendumului, Brexitul a fost decizia majoritară a cetățenilor din Marea Britanie, irlandezii și scoțienii dorind să păstreze apartenența la Uniunea Europeană.

La o zi după referendum, prim-ministrul David Cameron a demisionat, după ce a fost evident că dorința sa de a rămâne în Uniunea Europeană nu este împărtășită de majoritatea cetățenilor britanici, conform cer.eu.

Având în vedere că referendumul a fost unul consultativ, guvernul britanic a fost cel care a luat decizia de a iniția procesul de ieșire din Uniunea Europeană, în anul 2017.

Acordul Brexit, respins de trei ori sub conducerea Theresey May

 

Theresa May a devenit prim-ministru al Marii Britanii în data de 13 iulie 2016, în urma alegerilor organizate în cadrul Partidului Conservator. Mandatul său a durat doar trei ani, timp în care a negociat un acord Brexit care a fost respins de trei ori de parlamentarii britanic, a convocat alegeri anticipate în urma cărora a pierdut majoritatea în Parlament și a fost ținta unei moțiuni de cenzură.

Noul premier și-a luat angajamentul de a negocia împreună cu oficialii europeni acordul cadru pentru ieșirea din UE.

În data de 29 martie 2019, Marea Britanie părea pregătită să își asume rezultatul referendumului, iar Guvernul britanic, sub conducerea lui May, a declanșat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona. Conform planului de atunci, „divorțul” urma să aibă loc doi ani mai târziu, în data de 29 martie 2019.

Prima piedică în planurile lui May a venit doar câteva luni mai târziu, în luna octombrie. Încercând să îmbunătățească poziția Partidului Conservator în Parlament prin alegeri anticipate, pentru a ușura negocierile pentru Brexit, Theresa May a pierdut majoritatea în Parlament și a continuat să gestioneze ieșirea Marii Britanii din UE cu un Guvern minoritar.

Pe plan european, prim-ministrul Marii Britanii părea să aibă mai mult succes. În noiembrie 2018, liderii UE au aprobat Acordul de Retragere negociat luni întregi împreună cu echipa britanică. În urma acestei decizii, parlamentarii britanici aveau următorul cuvânt.

Îngrijorată de înfrângerea iminentă din Parlament, Theresa May a amânat votul asupra acordului și a încercat să obțină mai multe concesii din partea Uniunii Europene.

În Marea Britanie lucrurile se îndreptau spre o altă direcție și se transformau într-o luptă politică în cadrul Partidului Conservator. În decembrie 2018, parlamentarii conservatori au declanșat o moțiune de cenzură împotriva premierului, dar aceasta nu a trecut.

După moțiunea de cenzură eșuată, acordul negociat de Theresa May a fost respins de trei ori: în data de 15 ianuarie 2019, 12 martie 2019 și 30 martie 2019

După primele două înfrângeri, având în vedere apropierea termenului de ieșire din Uniunea Europeană (29 martie), Theresa May a anunțat că dacă parlamentarii vor aproba acordul negociat își va da demisia și va lăsa negocierile ulterioare pe mâna viitorului prim-ministru.

Având în vedere că acest lucru nu s-a întâmplat, Uniunea Europeană a decis amânarea Brexitului până la data de 31 octombrie 2019.

În urma luptelor politice intense și cu un mandat umbrit de trei respingeri ale acordului și o moțiune de cenzură, Theresa May și-a anunțat în data de 24 mai 2019 demisia din funcția de prim-ministru și lider al Partidului Conservator.

Boris Johnson și determinarea de a realiza Brexit „indiferent de consecințe”

 

Mandatul prim-ministrului Boris Johnson, început în data de 24 iulie 2019, a fost marcat de o luptă împotriva Parlamentului britanic și de determinare de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană cu orice preț și cât mai repede posibil.

„Mai degrabă aș rămâne mort într-un șant”, a declarat Boris Johnson în luna septembrie, după ce a fost întrebat dacă ar dori să ceară o nouă amânare din partea Uniunii Europene în cazul în care acordul Brexit va fi din nou respins de parlamentari.

Hotărât să scoată Marea Britanie din UE în termen, cu sau fără un acord, Boris Johnson a suspendat activitatea Parlamentului, decizie judecată de Curtea Supremă a Marii Britanii drept ilegală, o lună mai târziu.

Ulterior, în data de 17 octombrie 2019, Boris Johnson și liderii UE au anunțat că au ajuns la un nou acord privind ieșirea Marii Britanii din Blocul comunitar.

Pentru a avea timp să obțină aprobarea noului acordul în Parlament, Johnson a solicitat o nouă amânare a ieșirii din Uniunea Europeană, astfel ajungându-se la actualul termen: 31 ianuarie 2020.

După ce Uniunea Europeană a aprobat actuala amânare, Marea Britanie s-a confruntat cu un nou impas politic intern: alegeri generale anticipate.

Scrutinul a avut loc în data de 12 decembrie și a fost câștigat de Boris Johnson, care și-a reafirmat astfel hotărârea să „rezolve Brexitul” până la finalul lunii ianuarie 2020, susținut de majoritatea parlamentară nou-obținută.

Ce urmeaza după data de 31 ianuarie

 

Aproximativ 2,9 milioane de cetăţeni din UE27 trăiesc în prezent în Regatul Unit, ceea ce înseamnă 4,6% din populaţia țării.

Conform actualului acord, după ieșirea Marii Britanii din UE va urma o perioadă de tranziție care se va finaliza în data de 31 decembrie 2020.

În perioada de tranziție, Marea Britanie își va păstra toate beneficiile apartenenței la UE, precum piața unică și uniunea vamală, dar își va pierde pozițiile deținute în instituțiile europene și în procesele decizionale europene.

În această perioadă, oficialii britanici și europeni vor începe să negocieze viitoarele relații politice, economice și sociale, cel mai important fiind acordul comercial ce va fi încheiat de Blocul comunitar ca întreg și Marea Britanie.

Orice prelungire a perioadei de tranziție, de maxim un an, va trebui solicitată până în iunie 2020, când va fi un summit UE în care se va analiza progresul negocierilor, conform Financial Times.

De asemenea, pentru a putea fi ratificat în termen, acordul comercial va trebui finalizat până la finalul lunii noiembrie.

În cazul în care până la data de 31 decembrie nu va fi încheiat un acord privind viitoarele relații și nu va intra în vigoare nicio amânare, Marea Britanie își va pierde toate beneficiile economice și va opera sub regulile Organizației Mondiale a Comerțului. Aceast scenariu va avea consecințele economice ale unui Brexit fără acord.

Citește și...
Imagini emoționante. Cum au sărbătorit britanicii ieșirea oficială din UE
Imagini emoționante. Cum au sărbătorit britanicii ieșirea oficială din UE

Parlamentul European a ratificat miercuri Acordul de ieşire a Marii Britanii din UE. Europarlamentarii au cântat Auld Lang Syne şi au aplaudat.

Noi modificări ale Acordului Brexit. Cum vor fi afectați cetățenii europeni
Noi modificări ale Acordului Brexit. Cum vor fi afectați cetățenii europeni

Camera Lorzilor din Parlamentul Regatului Unit a adus marţi noi amendamente legii pentru retragerea din Uniunea Europeană propuse de premierul Boris Johnson, informează AFP.

Merkel: Brexit este un avertisment pentru UE. Ce reforme trebuie să aibă loc
Merkel: Brexit este un avertisment pentru UE. Ce reforme trebuie să aibă loc

Cancelarul german, Angela Merkel, semnalează că Brexitul este un „avertisment” pentru ca blocul comunitar să întreprindă reforme pentru a fi mai competitiv, conform unui interviu publicat joi în Financial Times.

Cum ne va afecta un Brexit
Cum ne va afecta un Brexit "fără acord". Aproape 400.000 de români trăiesc acum în Regat

Efectele unui Brexit fără acord ar putea fi foarte grave pentru Marea Britanie, dar acestea vor fi resimțite puternic și de statele membre ale Uniunii Europene, printre care și România.

Recomandări
Aliaţii lui Putin, îngrijoraţi de „excesele” mobilizării militare. Reacții virulente din parlamentul Rusiei
Aliaţii lui Putin, îngrijoraţi de „excesele” mobilizării militare. Reacții virulente din parlamentul Rusiei

Şefii celor două camere ale parlamentului rus cer oficialilor regionali să ţină situaţia sub control şi să rezolve rapid „excesele” care au alimentat furia publică generată de mobilizarea soldaților în război.  

Lovitură de stat militară în China şi arestarea lui Xi Jinping, zvonurile infirmate care au dat Beijingul peste cap
Lovitură de stat militară în China şi arestarea lui Xi Jinping, zvonurile infirmate care au dat Beijingul peste cap

Preşedintele chinez Xi Jinping a ajuns sâmbătă în centrul atenţiei pe Twitter după relatări nefondate că el s-ar afla în arest la domiciliu în timp ce în China ar fi în desfăşurare o lovitură de stat militară.

Mobilizarea lui Putin. Recruți beți, întinși pe bănci și care refuză ordinele superiorilor | VIDEO
Mobilizarea lui Putin. Recruți beți, întinși pe bănci și care refuză ordinele superiorilor | VIDEO

Noi clipuri video au fost postate pe rețele sociale, în care se presupune că recruții ruși sunt beți sau au un comportament teribilist față de superiorii din armata lui Putin.