Cum ne putem transforma în îngrășământ după moarte. Soluția găsită de americani
Când te gândești la un loc de odihnă veșnică, de obicei îți vin în minte două variante: cimitirul sau crematoriul.
Locuitorii din New York au o altă opțiune: dacă își dau acordul, trupul trecut în neființă poate fi transformat în compost. Nu e o glumă, iar adepții metodei spun că este bună pentru mediul înconjurător. Sunt, însă și voci care spun că această practică este nu doar ciudată, ci şi nepotrivită.
Reporter: E o glumă?
Localnic: „Nu, nu, e adevărat. Guvernatorul a semnat legea și a promulgat-o. Da, mă rog, fiecare face ce vrea. Eu o să fiu incinerat”.
Reporter: Nu vrei să fii transformat în compost?
Localnic: „Nu! Îmi vine în minte doar grămada de compost a tatălui meu când eram mai tânăr. Era pusă într-un butoi mare, punea acolo tot felul de chestii și le amesteca, așa că”.
Reporter: Tu nu vrei să pățești asta?
Localnic: „Nu”.
Localnic: „Eu aș prefera să fiu transformat în compost”.
Reporter: Vorbești serios?
Localnic: „Să mă întorc pe Pământ și acest trup să fie folositor pentru ceva anume”.
Procedura prin care corpul uman este transformat în fertilizant organic, după moarte, este văzută ca o alternativă ecologică la înmormântarea tradițională sau incinerare.
Amy Paulin, inițiatoarea proiectului de lege: „Trebuie să recunosc că atunci când am auzit prima dată această idee, m-am gândit: 'O, Doamne! E ciudat'! Dar dacă te gândești mai bine, nu e chiar așa. De fapt, e o alegere foarte bună și cred că, în timp, multe familii vor opta pentru acest lucru”.
Inițiatoarea proiectului de lege spune că procedura e benefică pentru mediu. Înmormânările tradiționale necesită tot felul de resurse pentru fabricarea sicrielor, iar incinerările duc la emisii de carbon ridicate.
Marcia Kramer, reporter CBS2 News: „Susținătorii acestei proceduri spun că poate fi benefică atunci când nu vor mai fi locuri în cimitre, dar nu toată lumea e de aceeași părere”.
Richard Codey, patron firmă de pompe funebre: „În cimitire există spațiu suficient pentru morminte. Nu văd nimic interesant în această procedură și nu economisești în vreun fel”.
Cât costă operațiunea
Operațiunea costă aproape 8.000 de dolari. E nevoie de un recipient de metal în care se pun tot felul de materiale vegetale lângă cadavru, iar întregul proces durează aproape trei luni.
Procedura e legală și în Suedia, iar în Marea Britanie este permis ca un trup să fie îngropat fără sicriu, sau într-unul biodegradabil.