Cum a murit, de fapt, șoferul mașinii care a explodat în fața Hotelului Trump. Descoperirea surprinzătoare a anchetatorilor
Anchetatorii americani caută indicii pentru a dezlega misterul exploziei unei camionete Tesla în fața Hotelului Trump din Las Vegas.
Șapte persoane au fost rănite ușor, iar singura victimă este șoferul, un militar activ în forțele speciale „Beretele verzi”.
Potrivit, anchetatorilor acesta s-a împușcat în cap, înaintea deflagraţiei pe care a provocat-o. Deocamdată, FBI nu a descoperit nicio legătură între incidentul din Las Vegas și atentatul de la New Orleans, unde un militar veteran radicalizat a intrat cu maşina în mulțime şi a ucis, 14 oameni.
Poliția l-a identificat pe Matthew Alan Livelsberger, de 37 de ani, din Colorado Springs, militar activ în forțele speciale „Beretele verzi”, drept șoferul camionetei Tesla Cybertruck care a explodat, miercuri dimineață, în fața hotelului Trump din Las Vegas.
Anterior, a condus vehiculul închiriat - care era încărcat cu combustibil și petarde, legate de un detonator - pe o distanță de 1.280 de kilometri, din Colorado până în Nevada.
Livelsberger era singurul ocupant al mașinii în momentul exploziei. Trupul lui a ars „dincolo de posibilitatea de recunoaștere”. Însă cauza morții a fost „sinuciderea printr-o rană de glonț auto-provocată”, conform Biroului Medicului Legist.
Kevin McMahill, șeriful din Las Vegas: „Și-a provocat o rană prin împușcare în zona capului înainte de a declanșa explozia. Am găsit la picioarele lui unul dintre pistoale…”
Anchetatorii au recuperat, din vehiculul carbonizat, un act militar de identitate, un pașaport, două pistoale semi-automate, artificii, un smartphone și un smartwatch, precum și mai multe carduri de credit pe numele lui Livelsberger.
Niște tatuaje i-au ajutat pe anchetatorii la stabilirea identității.
Kevin McMahill, șeriful din Las Vegas: „Erau două tatuaje, unul pe abdomen și unul pe braț. Am putut identifica fragmente din acestea și le-am comparat cu ceea ce știm, acum, că avea tatuat pe corp.”
Kenny Cooper, agent special: „Nivelul de sofisticare nu este ceea ce ne-am aștepta de la o persoană cu acest tip de experiență militară. Totuși, este prea devreme pentru a răspunde la întrebări legate de existența unei conectivități sofisticate între toate componentele, pentru a provoca detonarea, așa cum s-a petrecut.”
Matthew Alan Livelsberger avea zeci de ani de experiență militară, atât în Armata regulată cât și în Garda Națională. A fost decorat că sergent al forțelor speciale. Servea în Germania, dar se afla în concediu aprobat în timp ce a pus la cale acest straniu mod de a se sinucide.
Potrivit FBI, există mai multe paralele - dar, deocamdată, „nici o legătură definitivă” - între militarul activ care s-a sinucis în explozia camionetei de la Las Vegas, și atentatorul de la New Orleans, un veteran al armatei.
Kevin McMahill, șeriful din Las Vegas: „Ambii suspecți au servit la Fort Bragg în Carolina de Nord. Nu există dovezi că au făcut parte din aceeași unitate sau că au fost acolo în același timp.”
De asemenea, amândoi au servit în Afganistan în 2009, însă nu sunt dovezi că au fost în aceeași regiune sau unitate.
Pe de altă parte, Shamsud-Din Jabbar - cel care a intrat cu camioneta în mulțime la New Orleans, omorând 14 oameni - a acționat singur, potrivit FBI. Chiar înaintea masacrului a postat pe rețelele de socializare mesaje în care își arăta susținerea pentru gruparea teroristă Stat Islamic.
Christopher Raia, director adjunct al FBI: „Cinci clipuri au fost postate pe contul de Facebook al lui Jabbar. Primul a fost postat la ora 1:29 și ultimul la ora 3:02. În primul clip, Jabbar explică faptul că inițial plănuia să-și rănească familia și prietenii, însă i-a fost teamă că, în relatări, presa nu se va axa, citez, pe „războiul dintre musulmani și cei de alte credințe”. În plus, a specificat faptul că s-a alăturat grupării Stat Islamic înainte de începutul verii.”
Potrivit FBI, nu a avut complici. Voia, însă, să detoneze și două bombe artizanale, dar n-a mai apucat pentru că a fost împușcat mortal de poliție.
Christopher Raia, director adjunct al FBI: „Tehnicienii pirotehniști FBI au recuperat două dispozitive explozive improvizate în genți frigorifice.”
Dincolo de experiența sa militară, au dezvăluit anchetatorii, Jabbar a avut și o viață de familie tumultoasă. A divorțat de două ori și fusese dat în judecată pentru că nu plătise pensie alimentară.