Cum a arătat Crăciunul în lume. Papa Francisc a deplâns situația din Gaza, în timp ce Ucraina a sărbătorit nașterea lui Iisus
În cel de-al XI-lea mesaj de Crăciun al pontificatului său, rostit din balconul Bazilicii Sfântul Petru, Suveranul Pontif a deplâns situația umanitară disperată din Fâșia Gaza și a atacat aspru industria armamentului.
Pe de altă parte, ucrainenii sărbătoresc pentru prima oară în istoria lor modernă Crăciunul, după calendarul gregorian, odată cu ortodocșii români, greci şi bulgari. Schimbarea reprezintă o sfidare la adresa Moscovei, la aproape doi ani de la invazia rusă.
Papa Francisc a rostit tradiționala binecuvântare „Urbi et Orbi”, „Către cetate şi lume” în Piața Sfântul Petru, plină de pelerini veniți din toate colțurile lumii. Războiul din Fâșia Gaza a dominat mesajul transmis de pontiful argentinian.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Papa Francisc: „Port în inima mea durerea pentru victimele odiosului atac de la 7 octombrie şi reînnoiesc apelul presant pentru eliberarea celor care sunt încă ostatici. Cer totodată să înceteze operațiunile militare, cu șocantul lor tribut în rândul civililor nevinovați”.
Și în cursul liturghiei de Crăciun, șeful bisericii catolice a denunțat războaiele, dar și ceea ce numit idolatria și consumerismul care ne îndepărtează de la adevărata semnificație a sărbătorii.
Papa Francisc: „Inimile noastre sunt în Betleem, unde Prințul Păcii este încă o dată respins de logica pierzătoare a războiului, de zăngănitul armelor, care și astăzi îl împiedică pe Hristos să-și găsească sălaș în lume”.
Într-un Betleem mai pustiu ca niciodată, în locul tradiționalului brad împodobit a fost instalată o scenă simbolică a Naşterii în care figurinele sunt plasate printre dărâmături și sârmă ghimpată, în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza.
Pentru prima dată după revoluția din 1917, Ucraina a sărbătorit nașterea Mântuitorului, luni, pe 25 decembrie, o decizie simbolică prin care Kievul își adâncește distanțarea de Moscova, care celebrează pe 7 ianuarie data Crăciunului în calendarul iulian.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Rugăciunea noastră comună se aude mai puternic ca niciodată. Ne rugăm pentru oameni, pentru pace, pentru dreptate, pentru viață! Ziua a început deja să fie mai lungă și lumina capătă forță. Zi de zi și pas cu pas, întunericul se retrage. Întunericul va pierde în cele din urmă. Răul va fi învins!”.
Într-un videoclip zguduitor, filmat în tranșeele și ruinele din Bahmut, mai mulți ucraineni purtând uniforme militare interpretează colinde populare din toată lumea. Au schimbat, însă o parte dintre versuri, pentru a îndemna omenirea să rămână alături de Ucraina, care petrece al doilea Crăciun în scrâșnetul bombardamentelor.