Croația critică NATO după ce o dronă de fabricație rusească s-a prăbușit pe teritoriul său
Oficialii croați au criticat, sâmbătă, NATO pentru reacția sa lentă față de drona militară care ar fi zburat din zona de război ucraineană deasupra mai multor state membre NATO, înainte de a se prăbuși într-o zonă urbană din Zagreb.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Aparatul de zbor fără pilot, de fabricație rusească, a traversat România și Ungaria înainte de a intra în Croația și de a se prăbuși joi seara târziu pe un câmp din apropierea unui cămin studențesc. Aproximativ 40 de mașini parcate au fost avariate, dar nimeni nu a fost rănit în urma unei explozii puternice.
NATO a declarat că sistemul integrat de apărare aeriană și antirachetă al alianței a urmărit traiectoria de zbor a obiectului. Însă, premierul croat a declarat că autoritățile croate nu au fost informate și că NATO a reacționat doar după inisitențele presei.
Premierul croat: „Nu putem tolera așa ceva. Aceasta a fost o amenințare pură și clară”
"Nu putem tolera această situație și nici nu ar fi trebuit să se întâmple vreodată. Aceasta a fost o amenințare pură și clară și atât NATO, cât și UE ar fi trebuit să reacționeze. Vom lucra pentru a crește gradul de pregătire nu doar al nostru, ci și al altora", a declarat premierul Andrej Plenkovic în timp ce vizita locul prăbușirii, potrivit Associated Press.
Plenkovic a declarat că o dronă de recunoaștere Tu-141 "Strizh", din epoca sovietică, a zburat timp de peste 40 de minute deasupra Ungariei și șase-șapte minute deasupra Croației înainte de a se prăbuși. Anterior, autoritățile române de apărare au declarat că obiectul zburător s-a aflat în spațiul aerian al României timp de doar trei minute după ce a traversat dinspre Ucraina, ceea ce a făcut dificilă interceptarea lui.
Atât Rusia, cât și Ucraina au negat că au lansat drona.
Experții militari spun că Ucraina este singurul operator actual cunoscut al avionului Tu-141, care are o anvergură a aripilor de aproape 4 metri și cântărește puțin peste 6 tone.
Sursa: Associated Press
Etichete: Ucraina, NATO, Croatia, romania, drona,
Dată publicare:
12-03-2022 21:38