Republica Moldova se pregateste, din nou, pentru alegeri anticipate
UPDATE: Asta dupa ce duminica numai 29,05% dintre alegatori s-au dus pana la birourile de vot pentru a decide daca presedintele tarii sa fie ales sau nu prin scrutin direct.
Desi s-a votat zdrobitor pentru alegeri prezidentiale directe, referendumul a esuat. Pentru validare era necesara prezenta a cel putin o treime dintre alegatori.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Criza politica pare fara sfarsit in Republica Moldova. Protestele organizate in aprilie 2009 impotriva victoriei comunistilor in alegeri n-au condus doar la violente ci si la o situatie de paralizie politica.
Trei luni mai tarziu, alegerile legislative anticipate erau castigate de o coalite de partide pro-europene. Insa formatiunile respective n-au reusit sa se puna de acord pentru alegerea unui presedinte. Tocmai pentru depasirea acestui blocaj institutional, s-a recurs la organizarea referendumului de duminca.
Cum insa scrutinul n-a fost invalidat, pentru moldoveni se deschide o noua perioada de incertitudine.
Premierul democrat-liberal Vlad Filat recunoaste ca boicotul pus la cale de simpatizantii comunisti e doar una dintre explicatiile esecului. Seful guvernului admite ca de vina sunt si "divergentele" dintre partidele care alcatuiesc coalitia liberal-democratica.