Republica Moldova se pregateste, din nou, pentru alegeri anticipate
UPDATE: Asta dupa ce duminica numai 29,05% dintre alegatori s-au dus pana la birourile de vot pentru a decide daca presedintele tarii sa fie ales sau nu prin scrutin direct.
Desi s-a votat zdrobitor pentru alegeri prezidentiale directe, referendumul a esuat. Pentru validare era necesara prezenta a cel putin o treime dintre alegatori.
Criza politica pare fara sfarsit in Republica Moldova. Protestele organizate in aprilie 2009 impotriva victoriei comunistilor in alegeri n-au condus doar la violente ci si la o situatie de paralizie politica.
Trei luni mai tarziu, alegerile legislative anticipate erau castigate de o coalite de partide pro-europene. Insa formatiunile respective n-au reusit sa se puna de acord pentru alegerea unui presedinte. Tocmai pentru depasirea acestui blocaj institutional, s-a recurs la organizarea referendumului de duminca.
Cum insa scrutinul n-a fost invalidat, pentru moldoveni se deschide o noua perioada de incertitudine.
Premierul democrat-liberal Vlad Filat recunoaste ca boicotul pus la cale de simpatizantii comunisti e doar una dintre explicatiile esecului. Seful guvernului admite ca de vina sunt si "divergentele" dintre partidele care alcatuiesc coalitia liberal-democratica.