Cine va castiga viitoarele alegeri: Scufita Rosie sau Alba ca Zapada?

30-08-2010 00:00

Alba-ca-Zapada

Rezultatele un sondaj de opinie, publicate pe blogul consilierului prezidential Sebastian Lazaroiu, incing imaginatia actorilor politici. Datele prezentate arata o schimbare la nivel electoral, insa, in loc de partide, sunt folosite nume din povesti.

In plina agitatie politica, determinata de iminenta remaniere guvernamentala, dar si de viitoarea motiune de cenzura, consilierul prezidential Sebastian Vladescu arunca pe internet anumite informatii legate de preferintele electoratului.

Articolul de pe blogul sau se numeste "2012. Scufita Rosie, Mos Craciun, Fetita cu chibrituri? Sau Alba ca Zapada?" Cititorul este astfel indemnat sa-si stoarca creierii si sa incerce sa identifice, in datele unui sondaj prezentat de Lazaroiu, numele partidelor politice.

In prezent, conform consilierului prezidential, "distributia intentiilor de vot" arata astfel:

►26%
►26%
►20%
►15%
►7%

"Trebuie sa recunoastem ca e o schimbare spectaculoasa fata de sondajele din primavara: 35%, 34%, 20%" - scrie Sebastian Lazaroiu

De asemenea, jurnalistii de la Gandul sunt de parere ca partidele beneficiare ale acestor scoruri sunt, in ordine, PSD, PDL, Partidul Poporului, PNL si PRM.

De altfel, despre ascensiunea Partidului Poporului (PP), vorbeste si Lazaroiu: "PP a schimbat dinamica intentiilor de vot care, imediat dupa anuntarea masurilor de austeritate, prevestea o alta turnura. (...) Ascensiunea PP nu poate fi explicata daca nu luam in considerare contractia uriasa a spatiului de alegere dupa exhibarea cvasi-falimentului bugetar. Increderea in vechile partide si lideri s-a prabusit. PP este, deocamdata, un simptom, nu un efect. Daca stim sa citim cauzele putem intelege mai bine posibilele efecte".

In continuare, in baza acestor ultime rezultate, consilierul prezidential face si un scenariu "de poveste" pentru alegerile din 2012, care ar putea arata astfel:

• Alba ca Zapada - 35%
• Scufita Rosie - 26%
• Fetita cu chibrituri - 12%
• Mos Craciun - 12%
• Capra cu trei iezi - 8%

Sau, mai scrie Sebastian Lazaroiu, un alt scenariu ar putea fi acesta:

- Scufita Rosie 26%
- Fetita cu chibrituri 25%
- Mos Craciun 23%
- Capra cu trei iezi 15%

Desi consilierul de la Cotroceni nu ofera si numele partidelor politice care au obtinut aceste rezultate ale intentiei de vot, se pot face unele legaturi intre personajele de poveste numite de Lazaroiu si numele principalelor partide politice.

In acest fel, se poate presupune, de exemplu, ca Scufita Rosie este Partidul Social Democrat.

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO