Criza ruso-ucraineană. Comisia Europeană sugerează „ajutoare de urgenţă” în valoare de 1,2 miliarde de euro pentru Ucraina
Comisia Europeană a anunţat, luni, că vrea să-şi consolideze susţinerea financiară a Ucrainei cu 1,2 miliarde de euro, cu scopul de a o ajuta să facă nevoilor legate de conflictul în curs cu Rusia, relatează AFP, citată de News.ro.
Este vorba despre un nou „pachet de ajutoare de urgenţă” - care este necesar să fie validat de către Parlamentul Euroopean (PE) şi statele membre -, a anunţat într-o scurtă alocuţiune, la Bruxelles, preşedinta CE Ursula von der Leyen.
Ursula von der Leyen a precizat că, de la începutul conflictului în 2014, UE şi instituţiile financiare europene au mobolizat deja „17 miliarde de euro ca subvenţii şi împrumurturi” de care a beneficiat Ucraina.
The EU stands by Ukraine. We are firm in our resolve.
I am announcing a new financial assistance package, made of emergency loans and grants, to support Ukraine in the medium and long-term. https://t.co/0PfKt4wtKP
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) January 24, 2022
Acest nou ajutor - în valoare de 1,2 miliarde de euro - urmează să fie alocat în mai multe etape.
O primă tanşă - în valoare de 600 de milioane de euro - urmează să fie „vărsată rapid”, a precizat von der Leyen - cu condiţia ca celelalte instituţii europene să dea undă verde rapid.
Efortul Bruxellesului, a pecizat ea, înseamnă o „dublare” a ajutoarelor bilaterale UE-Ucraina reprezentând subvenţii în acest an.
„UE este alături de Ucraina în acste circumstanţe dificile”
„Aceste măsuri vor ajuta Ucraina să înfrunte încă de acum nevoile de finanţare din cauza conflictului. La fel ca întotdeauna, UE este alături de Ucraina în acste circumstanţe dificile”, a subliniat preşedinta germană a CE.
La aproape opt ani de la anexarea de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea, denunţată drept „ilegală” de către UE, conflictul între cele două ţări s-a amplificat.
Moscova dă asigurări că nu intenţionează să intervină în Ucraina, însă susţine revendicări separatiste proruse ale autoproclamatelor republici Lugansk şi Doneţk, în Donbas (est), şi a comasat peste 100.000 de militari, tancuri şi artilerie la frontiera cu Ucraina.
În această atmosferă tensionată, NATO a anunţat luni că plasează forţe în aşteptare şi trimite nave şi avioane de luptă care să consolideze apărarea Europei de Est de activităţi militare ruse la frontiera ruso-ucraineană.
Sursa: News.ro
Etichete: Rusia, Ucraina, uniunea europeana, ursula von der leyen,
Dată publicare:
24-01-2022 17:44