Criza politica severa in Portugalia. Austeritatea a dus la o noua demisie in Guvernul de la Lisabona
Portugalia se confruta cu o noua criza politica, dupa ce ministrul de Externe a demisionat in cursul zilei de marti. Decizia lui Paulo Portas este una extrem de delicata, el fiind si liderul Partidului Popular, care detine majoritatea in coalitie.
Portas si-a prezentat demisia la mai putin de 24 de ore de la demisia ministrului de Finante, Vitor Gaspar. Decizia acestuia a fost luata la insistentele poporului, care il considera vinovat pentru masurile dure de austeritate la care a fost supusa economia portugheza.Gaspar este responsabil pentru numeroasele proteste care au scos in strada milioane de portughezi, nemultumiti de conditiile de trai din ultimii doi ani.
In incercarea de a salva coalitia, premierul Pedro Passos Coelho a refuzat sa ii accepte demisia lui Portas si a declarat ca Portuglia nu va ramane si fara premier, scrie Wall Street Journal.”Nu voi demisiona si nici nu imi voi abandona tara. Ma voi asigura ca Portugalia va reveni la stabilitate”, a declarat acesta intr-o conferinta de presa. In ciuda declaratiilor pozitive ale lui Coelho, analistii sunt de parere ca prabusirea coalitiei poate duce la noi alegeri anul acesta.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Renuntarea la mandat a ministrului de Finante nu are doar implicatii politice, ci si unele de natura economica, scrie The Guardian. Demisia lui Portas a ridicat o serie de suspiciuni in randurile analistilor, care nu cred ca Portugalia poate sa implementeze de una singura masurile de austeritate, atat de nepopulare. Noul program de austeritate prevede alte reduceri de cheltuieli si majorari ale taxelor.
Situatia s-a inrautatit, spun economistii, in 2011, cand Uniunea Europeana si FMI au acordat Portugaliei imprumutul de care avea nevoie pentru a iesi din faliment. La momentul de fata, datoria Guvernului este mult mai mare decat s-a anticipat la inceputul programului. Pretul salvarii Portugaliei de la colapsul financiar a fost o politica de austeritate, care a lasat pe strada milioane de someri. La ora actula, rata somajului in Lisabona este de 17.8%, economia tarii fiind in colaps de mai bine de trei ani.
Daca valul de demisii nu se opreste aici, coalita se va prabusi, ducand la organizarea de alegeri generale anticipate.
Sursa: The Guardian, Wall Street Jurnal
Etichete: Portugalia, criza, lisabona, demisii,
Dată publicare:
04-07-2013 14:46