Criză politică în Italia. Premierul Giuseppe Conte a anunțat că demisionează

20-08-2019 16:57


După un atac concentrat asupra partenerului său de coaliție Matteo Salvini, premierul Italiei Giuseppe Conte a anunțat marți că va demisiona - anunță BBC News.

Conte a spus că Salvini a fost ”iresponsabil” și că a creat o nouă criză politică în Italia din cauza unor ”interese personale și politice”.

Pe de altă parte, Salvini, care este liderul partidului naționalist Liga, depusese o moțiune de cenzură împotriva lui Conte, susținând că nu mai poate să colaboreze cu partenerii de coaliție ”Cinci stele”.

Partidele Liga și Cinci Stele au format o coaliție de guvernare timp de 14 luni, iar Conte, care este independent, a fost premier.

Într-un discurs ținut în Senat, Conte a spus că Salvini ”caută un pretext ca să ajungă la alegeri anticipate” după succesul obținut de partidul său la alegerile europarlamentare din mai.

La aceste alegeri, Liga a obținut 34 % din voturi în Italia, în timp ce Cinci Stele a obținut aproape 17 %.

De altfel, în urmă cu aproximativ 2 săptămâni, vicepremierul şi ministrul de interne Matteo Salvini a anunţat surprinzător că doreşte căderea guvernului din care face parte.

Potrivit Agerpres, ideea iniţială a lui Salvini a fost de a forţa convocarea unor alegeri anticipate. În calitate de lider al partidului de extremă dreapta Liga, el se aştepta foarte probabil să câştige scrutinul respectiv şi să devină premier.

Cu Matteo Salvini - un admirator al preşedintelui rus Vladimir Putin şi al premierului ungar Viktor Orban - în fruntea guvernului, Italia ar vira şi mai mult spre dreapta şi s-ar îndepărta de tendinţa dominantă din Uniunea Europeană, afirmă agenția dpa.

După demisia premierului Conte, preşedintele Sergio Mattarella ar urma să ţină consultări cu liderii partidelor parlamentare pentru a vedea dacă poate fi format un alt guvern sau dacă singura soluţie este organizarea de alegeri anticipate.

Pe de altă parte, la începutul săptămânii trecute Matteo Salvini a anunţat că a acceptat o solicitare din partea Mişcării 5 Stele de a supune imediat la vot propunerea de reducere a numărului de parlamentari italieni de la 945 la 600, dar numai cu condiţia ca aceasta să fie urmată de alegeri legislative la nivel naţional.

Salvini a explicat că scrutinul legislativ încă poate fi organizat în octombrie chiar dacă reforma propusă de M5S va fi respinsă de parlament.

VIDEO PROTVPLUS.RO