Criza in Ucraina. Lider separatist: Planul de pace semnat la Minsk are sanse reale sa se REALIZEZE
22 septembrie 2014| "Vicepremierul" autoproclamatei Republici Donetk, Andrei Purghin, a apreciat, luni, ca planul de pace semnat la Minsk intre reprezentantii Kievului si separatistii prorusi are sanse reale sa se realizeze.
"Acordurile vor fi realizate, dar cu mare dificultate'', a declarat pentru AFP liderul prorus, citat de Mediafax.
"Aratati-mi un conflict care s-a incheiat imediat dupa semnarea unui document. Nu exista asa ceva. Dar procesul este lansat, continua si va continua", a adaugat Purghin. "Sanse sunt. Trebuie facute eforturi si vor fi si mai multe sanse", a afimat el.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reprezentantii autoritatilor de la Kiev si separatistii din estul Ucrainei au semnat sambata la Minsk un memorandum in noua puncte, care vizeaza consolidarea fragilului armistitiu in vigoare, prin crearea unei zone tampon de 30 de kilometri de-a lungul liniei de front.
Liderul prorus din Donetk s-a aratat insa prudent in legatura cu rolul pe care l-ar putea juca observatorii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa.
"In memorandum, le-a fost incredintata o functie de control, dar trebuie verificat daca sunt pregatiti sa-si asume astfel de functii. As vrea sa-i intalnesc pe cei 500 de membri ai OSCE care ar urma sa vina in regiune", a declarat Purghin, apreciind ca numarul observatorilor OSCE este in prezent prea mic.
Misiunea speciala de observare a OSCE in Ucraina numara in prezent 250 de observatori, dintre care 80 se afla in cinci orase din estul tarii.
Organizatia internationala prevede ca, inainte de sfarsitul lunii noiembrie, numarul observatorilor sa creasca la 500, si, de asemenea, are in vedere trimiterea unor drone in regiune.
Purtatorul de cuvant al Misiunii OSCE in Ucraina, Michael Bociurkiw, a precizat ca organizatia nu a fost deocamdata informata cu privire la modul in care va fi organizata zona tampon, in timp ce presa rusa a evocat posibilitatea divizarii in cinci sectoare, care sa fie supravegheate de OSCE.
"Incercam sa aflam mai multe. Observatorii nostri din regiune continua sa desfasoare patrule zilnice si sa supravegheze situatia generala", a explicat purtatorul de cuvant al OSCE.
Porosenko: Tara este pregatita sa se apere militar, daca procesul de pace va esua
Ucraina este pregatita sa se apere prin mijloace militare, daca procesul de pace cu separatistii prorusi va esua, a declarat duminica presedintele ucrainean, Petro Porosenko, intr-un interviu pentru posturi de televiziune ucrainene.
"Trebuie sa consolidam liniile noastre de aparare, sa intarim armata", a adaugat Porosenko, evocand in acest scop achizitia unor "echipamente" de la partenerii occidentali.
"Trebuie sa ne dotam cu toate cele necesare: echipamente de supraveghere, radare", a adaugat presedintele ucrainean, relateaza AFP, citat de Mediafax.
In cursul unei vizitei a lui Porosenko in Statele Unite, Casa Alba a anuntat deblocarea unui ajutor in valoare de 46 milioane de dolari pentru echipamente si instruirea fortelor ucrainene.
Administratia presedintelui american Barack Obama a respins ideea de a livra arme Ucrainei si a apreciat ca acest fapt "nu va permite sa fie schimbat echilibrul de forte fata de separatisti".
Porosenko s-a referit, de asemenea, la intalnirile sale cu omologul sau rus, Vladimir Putin, apreciind ca "fara aceste intalniri, nu ar exista procesul (de pace) actual".
In acest context, Kremlinul a apreciat anterior ca Porosenko a "inceput sa inteleaga" ca nimeni nu are nevoie de actiuni militare, insa cei care fac parte dintr-un "partid al razboiului" sunt in continuare influenti.
Potrivit Kremlinului, autoritatile de la Kiev si separatistii au ajuns in situatia care a fost la inceputul acestui an, insa "razboiul s-a soldat cu mii de morti, raniti si mii de refugiati ucraineni".
Administratia de la Kiev si liderii rebelilor prorusi au semnat, vineri seara, un memorandum care prevede o serie de masuri pentru detensionarea crizei, inclusiv crearea unei zone demilitarizate pe linia frontului separatist.
Sambata, Kievul a eliberat 38 de insurgenti prorusi in schimbul unui numar egal de militari ucraineni capturati de rebeli.