CRIZA IN UCRAINA. Doi jurnalisti rusi au murit in urma unui bombardament in estul tarii

Soldati ucraineni

17 iunie 2014. Doi jurnalisti rusi si-au pierdut viata, la datorie, in timp ce transmiteau despre confruntarile din estul Ucrainei. Jurnalistii, un corespondent si un inginer de sunet au fost raniti intr-un bombardament, intr-un sat din estul tarii.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

 SUMARUL EVENIMENTELOR

Kievul inceteaza cooperarea cu Rusia in domeniul militar

Liderul "republicii populare" Donetk anunta infiintarea unei armate regulate

Citește și
Porosenko
Criza in Ucraina. Presedintele Petro Porosenko spera ca planul lui de pace sa fie atins saptamana aceasta
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Porosenko pledeaza pentru revizuirea Constitutiei si alegeri parlamentare anticipate in Ucraina

Ucraina va initia unilateral demarcarea frontierei cu Rusia

Sute de persoane au protestat la consulatele Rusiei din Odesa si Harkov

Statele Unite cer Rusiei sa reia negocierile cu Ucraina pe tema gazelor

Corespondentul, in varsta de 37 de ani a ajuns in stare grava la spital, si a murit in timpul interventiei chirurgicale. Regiunile Donetk si Lugansk, situate in estul Ucrainei, sunt devastate din martie de lupte dintre armata ucraineana si insurgentii prorusi. Armata desfasoara aici din 13 aprilie o operatiune militara care s-a soldat deja cu 300 de morti.

Jurnalist rus mort in Ucraina

Un jurnalist rus, Igor Korneliuk, care a fost ranit intr-un bombardament in apropiere de Lugansk, in estul Ucrainei, a decedat in timpul interventiei chirurgicale la care a fost supus.

Korneliuk, reporter pentru postul de televiziune Rossiia, era in stare grava. El a fost ranit in urma unui bombardament asupra unui punct de control din apropiere de satul Mirni, din estul Ucrainei, relateaza Russia Today in pagina electronica. Un localnic care a fost martor la atac a declarat ca o mina ar fi explodat chiar langa un grup de jurnalisti din care facea parte si echipa Rossiia.

"Spitalul nostru primeste multi raniti, in timp ce bombardamentul continua", a declarat un medic pentru Russia Today, prin telefon.

Regiunile Donetk si Lugansk, situate in estul Ucrainei, sunt devastate din martie de o insurgenta armata prorusa. Armata ucraineana desfasoara aici din 13 aprilie o operatiune militara care s-a soldat deja cu 300 de morti.

Kievul interzice cooperarea cu Rusia in domeniul militar

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a declarat ca interzice cooperarea cu Rusia in domeniul militar, a anuntat luni vicepremierul Ucrainei, Vitali Iarema, intr-o emisiune a postului ucrainean de televiziune ICTV.

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a declarat ca interzice cooperarea cu Rusia in domeniul militar, a anuntat luni vicepremierul Ucrainei, Vitali Iarema, intr-o emisiune a postului ucrainean de televiziune ICTV, relateaza agentia Interfax, in editia electronica.

"Astazi (luni), in cursul unei sedinte a SNBO (Consiliul pentru Securitate Nationala si Aparare), presedintele Ucrainei a interzis categoric cooperarea cu Rusia in domeniul militar. Incepand de astazi, noi am incetat practic cooperarea in domeniul militar cu Federatia Rusa", a declarat Iarema.

La 31 mai, adjunctul ministrului rus al Apararii, Iuri Borisov, a denuntat faptul ca Ucraina a incetat, incepand din martie, sa livreze Rusiei echipamente militare si armament, desi Moscova a platit deja pentru o mare parte dintre acestea.

Ucraina ar putea pierde cota sa pe piata rusa a echipamentelor militare, a avertizat Borisov. El a anuntat ca Rusia ar dori sa incheie "contracte suplimentare pentru dotarea unor intreprinderi din Crimeea", o peninsula ucraineana, anexata de Rusia in martie.

Potrivit lui Borisov, inainte de declansarea crizei dintre Moscova si Kiev, volumul anual de livrari de armament si echipamente militare era in valoare de 50 de miliarde de ruble (aproximativ un miliard de euro).

Separatistii din Donetk si Lugansk isi fac armata

Liderul separatist al "republicii populare Donetk", Denis Pusilin, a anuntat luni infiintarea "armatei regulate Novorosia", relateaza serviciul de presa al "republicii", citat de RIA Novosti.

Potrivit RIA Novosti, armata urmeaza sa fie creata in comun de catre "republicile populare" Donetk si Lugansk. Serviciul de presa citat nu a precizat numarul de persoane care vor face parte din aceasta armata.

Termenul "Novorosia", utilizat cu referire la parti din Ucraina, era folosit in secolul al XVIII-lea pentru a desemna expansiunea tarista catre Marea Neagra.

Cele doua regiuni din estul Ucrainei, Donetk si Lugansk, sunt inca din martie devastate de o insurgenta armata prorusa. Luni, separatisti prorusi inarmati au ocupat cladirea Bancii Centrale din Donetk.

Incepand cu 13 aprilie, armata ucraineana desfasoara in regiune o operatiune militara care s-a soldat deja cu 300 de morti.

Porosenko anunta "planul de pacificare" in estul Ucrainei

Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a pledat luni pentru organizarea unor alegeri parlamentare anticipate si revizuirea Constitutiei, relateaza Itar-Tass, in editia electronica.

"Liderul ucrainean si-a exprimat aceasta parere in cadrul unei intalniri cu liderii formatiunilor Batkivscina (Patria), Partidul Regiunilor, Udar, Svoboda si cu grupuri de deputati", a anuntat serviciul de presa al Presedintiei ucrainene.

"Petro Porosenko a apreciat ca dorinta societatii de a vedea o resetare a puterii este un subiect actual", adauga Presedintia. De asemenea, la intalnire s-a discutat despre proiectul care vizeaza modificarile Constitutiei, calificat de catre Porosenko drept "mult asteptat".

Acest proiect "corespunde initiativei noastre de a lansa descentralizarea puterii si reprezinta elementul-cheie al planului nostru de pacificare in estul Ucrainei", a declarat Porosenko.

El a subliniat "necesitatea de a diviza clar atributiile presedintelui, parlamentului si ale Guvernului" in Ucraina. Recent, presedintele ucrainean a exprimat speranta ca operatiunile militare din estul tarii se vor incheia saptamana aceasta.

Kievul anunta structuri de protectie de-a lungul granitei ruso-ucrainene

Kievul va delimita in mod unilateral frontiera cu Rusia, construind structuri de protectie de-a lungul granitei ruso-ucrainene, a declarat secretarul Consiliului pentru Securitate Nationala si Aparare (SNBO) din Ucraina, Andrei Parubii, citat de agentia oficiala Ukrinform.

"A fost luata decizia de a lua masuri pentru apararea frontierei dintre Ucraina si Rusia, in special prin ei demarcarea unilaterala. Astfel, vor fi construite structuri de protectie de-a lungul frontierei noastre si vor fi initiate operatiuni pentru neutralizarea insurgentilor care intra pe teritoriul Ucrainei", a declarat Parubii.

Proiectul privind delimitarea frontierei prevede construirea unui gard de fier cu sarma ghimpata la lungul granitei in decursul a cinci-sase luni.Presedintele Comitetului pentru probleme CSI si relatii cu diaspora din cadrul Dumei de Stat din Rusia, Leonid Slutki, a apreciat ca decizia Kievului privind demarcarea frontierei reprezinta niste "aiureli schizofrenice", relateaza RIA Novosti.

"Autoritatile autoproclamate ale Ucrainei deja nu mai stiu cum sa dauneze Rusiei: ba afirma ca interzic intrarea pe teritoriul sau a barbatilor rusi cu varsta intre 16 si 60 de ani, ba inchid partial frontiera cu Rusia, ba cer excluderea Rusiei din componenta ONU. Iar acum initiaza demarcarea unilaterala a frontierei", a declarat Slutki.

"Sincer, trebuie sa te respecti pe tine insuti si sa nu acorzi atentie acestor aiureli schizofrenice ale unor tineri nazisti, care au ajuns la putere in Ucraina", afirma deputatul rus.

"Nu ne afecteaza deloc faptul ca autoritatile de la Kiev vor incepe demarcarea frontierei, este problema lor", a adaugat el.

Confruntari intre politisti si manifestanti in Odesa si Harkov

Sute de persoane au protestat luni la consulatele Rusiei din Harkov si Odesa. Protestul de la consulatul rus din Odesa a inceput in jurul orei locale 15.00 (15.00, ora Romaniei), unde peste 200 de persoane au venit cu sine, steaguri ale Ucrainei, ale miscarii radicale "Pravii Sektor" si coroane de flori in memoria militarilor ucraineni care au murit la Lugansk, dupa ce avionul lor a fost doborat de separatisti.

Manifestantii au incercat sa intre in consulat, insa au fost opriti de fortele de ordine. In cursul unor confruntari intre politisti si manifestanti, a ranita o persoana, alte patru au fost retinute.

Potrivit guvernatorului de la Odesa, Igor Palita, doua dintre persoanele retinute aveau asupra sa substante explozive si un cutit, relateaza agentia ucraineana UNIAN.

Palita a afirmat ca "in prezent, situatia la consulat este sub control". El a apreciat ca acest protest reprezinta o "provocare sponsorizata".De asemenea, peste 500 de persoane au protestat luni, la consulatul Rusiei de la Harkov, in nord-estul Ucrainei, potrivit RIA Novosti.

Protestatarii au adus steaguri ale Ucrainei si au intonat imnul tarii. Niciun diplomat rus nu a iesit din consulat sa initieze cu ei un dialog.

Valul de proteste la reprezentante ale Rusiei in Ucraina a inceput sambata, la Kiev, unde manifestantii au reusit sa dea jos steagul rus de pe ambasada rusa, sa rastoarne masini si sa sparga mai multe geamuri ale cladirii.

Duminica, persoanele care protestau la ambasada Rusiei de la Kiev au adus la reprezentanta coroane de flori pe care scria "pentru (presedintele rus) Vladimir Putin".

Protestele au izbucnit dupa ce insurgenti din estul Ucrainei au doborat, sambata dimineata, un avion de transport militar ucrainean in zona orasului Lugansk, omorand peste 49 de persoane.

Ministerul rus de Externe s-a declarat "indignat" de actiunile protestatarilor si a cerut Kievului sa ia masuri pentru a garanta securitatea diplomatilor rusi pe teritoriul Ucrainei.

Statele Unite cer o noua runda de negociere pe tema gazelor

Statele Unite indeamna Rusia sa reia negocierile cu Ucraina pe tema gazelor, in contextul in care Moscova a sistat luni livrarile de gaze, relateaza AFP. "Uniunea Europeana a prezentat un compromis echitabil si rezonabil. (...) Cerem Rusiei sa reinitieze negocierile", a declarat Jennifer Psaki, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american.

"Comisia Europeana colaboreaza cu ambele parti in vederea gasirii unui compromis comercial competitiv, care ar solutiona problemele legate de plati si pretul de piata pentru gazul rus livrat Ucrainei", a adaugat Psaki.

Rusia a sistat luni livrarile de gaze catre Ucraina, dupa esecul negocierilor si din cauza restantelor acumulate de Kiev - 4,5 miliarde de dolari. Kievul protesteaza fata de cresterea pretului decisa de Moscova, de la 268 de dolari la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, un pret echivalent cu cel pentru Europa, dupa destituirea presedintelui Viktor Ianukovici si preluarea puterii de catre lideri prooccidentali la sfarsitul lui februarie. In "ultima sa oferta", Rusia a propus un pret de 385 de dolari.

Sursa foto: Mediafax/ AFP

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Europa s-ar putea confrunta cu o penurie de gaze in cursul iernii
Europa s-ar putea confrunta cu o penurie de gaze in cursul iernii

Comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, a avertizat luni asupra riscului unei penurii de gaze in aceasta iarna pentru Europa, dupa anuntul Moscovei privind intreruperea livrarailor de gaz catre Ucraina, relateaza AFP.

Criza in Ucraina. Presedintele Petro Porosenko spera ca planul lui de pace sa fie atins saptamana aceasta
Criza in Ucraina. Presedintele Petro Porosenko spera ca planul lui de pace sa fie atins saptamana aceasta

16 iunie 2014. Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a exprimat speranta ca operatiunile militare din estul tarii se vor incheia saptamana aceasta.

Europa se pregateste de o noua criza energetica dupa ce Rusia a pus mana pe robinet. Reactia Statelor Unite
Europa se pregateste de o noua criza energetica dupa ce Rusia a pus mana pe robinet. Reactia Statelor Unite

Rusia a oprit gazul pentru Ucraina, iar Europa se pregateste de o noua criza energetica. Negocierile dintre Moscova si Kiev se tin de doua zile, dar in zadar. SUA au indemnat Rusia sa reia negocierile cu Ucraina.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.