Criza in Ucraina. Ministru ucrainean: Angela Merkel se va deplasa la Kiev pe 23 august
18 august 2014. Separatistii prorusi din estul Ucrainei au dezmintit acuzatiile Kievului potrivit carora ar fi atacat un convoi de refugiati, omorand numerosi civili.
Cititi in acest material:
—►Separatistii prorusi din estul Ucrainei neaga ca ar fi atacat un convoi de refugiati
─►Separatistii, acuzati ca ar fi lansat rachete catre un convoi de refugiati
─► NATO va raspunde militar la o infiltrare de tipul celei din Crimeea intr-o tara aliata
─► Comandantul NATO in Europa: Tarile aliate sa se pregateasca pentru o posibila amenintare din partea "omuletilor verzi"
─► Ucraina acuza o noua violare a frontierei de catre militari rusi
─►MiG-29 ucrainean doborat de separatisti la Luhansk
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
UPDATE 22:05 Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, va efectua o vizita in Ucraina pe 23 august, anunta ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin.
"Vizita cancelarului german este programata cu o zi inaintea sarbatorii nationale a Ucrainei, care este pe 24 august", a declarat Klimkin.
"Va fi un eveniment foarte interesant", a subliniat seful diplomatiei de la Kiev.
UPDATE 16:15 Separatistii prorusi din estul Ucrainei au dezmintit luni acuzatiile Kievului potrivit carora ar fi atacat un convoi de refugiati, omorand numerosi civili, relateaza BBC News Online.
"Ucrainenii au bombardat constant drumul, cu avioane si cu (lansatoare multiple de rachete de tip) Grad. Se pare ca au ucis mai multi civili acum, asa cum fac de cateva luni", a declarat un purtator de cuvant al republicii autoproclamate Donetk, Andrei Purghin.
UPDATE 13:10 "Rebelii au tras asupra unui convoi de refugiati in apropiere de Lugansk, pe drumul dintre Hriasciuvate si Novosvitlivka, cu (lansatoare multiple de rachete de tip) Grad si mortiere livrate de Rusia", a declarat purtatorul de cuvant militar Andrei Lisenko, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
"Numerosi civili au fost ucisi, inclusiv femei si copii", a adaugat el.
Breedlove: NATO va raspunde militar la o infiltrare de tipul celei din Crimeea intr-o tara aliata
NATO va raspunde militar daca Rusia va incerca sa infiltreze trupe intr-o tara membra a aliantei, asa cum a facut inainte de a anexa Crimeea, a declarat generalul Philip Breedlove, comandantul fortelor aliate in Europa.
Militari purtand uniforme fara insemne nationale au fost dislocati cand Rusia a intrat in Crimeea, in februarie 2014. Desi presedintele rus Vladimir Putin a negat initial orice implicare, el a recunoscut in aprilie ca fortele ruse au fost active in peninsula.
Kievul si guvernele occidentale asteapta sa vada daca Moscova va interveni pentru a sprijini rebelii din estul Ucrainei. Unii experti militari au declarat ca Putin ar putea viza tarile baltice, unde exista importante minoritati ruse. Generalul american Philip Breedlove, comandantul NATO in Europa, a declarat ca desi Alianta Nord-Atlantica nu intentioneaza sa intervina in Ucraina, care nu este membra NATO, tarile aliate din estul Europei trebuie sa se pregateasca pentru o posibila amenintare din partea "omuletilor verzi", o aluzie la militarii in uniforme fara insemne nationale.
"Mai intai are loc cea mai importanta munca, cea de pregatire a unei natiuni pentru problema omuletilor verzi sau organizarea populatiei (vorbitoare) de rusa. Aceasta se intampla acum", a declarat Breedlove intr-un interviu publicat online de cotidianul german Die Welt.
"Cum antrenam, cum organizam si echipam fortele de politie si cele militare din natiunile (aliate) pentru a putea face fata unei astfel de situatii?", a declarat el, potrivit transcrierii declaratiilor sale in engleza, furnizata de NATO.
"Daca vedem astfel de actiuni intr-o tara NATO si le putem atribui unei natiuni agresoare, atunci se aplica Articolul 5. in acest caz va fi un raspuns militar", a declarat el.
Clauza NATO privind apararea reciproca prevede ca un atac impotriva unei tari membre este considerat un atac impotriva aliantei.
Frank-Walter Steinmeier anunta "progrese" in discutiile pe tema Ucrainei de la Berlin
O sursa diplomatica franceza a anuntat ca atmosfera a fost incordata, dar s-au facut totusi niste progrese. Reuniunile vor continua, iar ceea ce asteapta Germania de la ele este un acord pentru incetarea focului. Pe teren insa, ostilitatile au continuat, iar Ucraina a acuzat o noua violare a frontierei de catre militari rusi.
Ministrul de Externe Serghei Lavrov a coborat din masina zambitor si relaxat, si i-a strans mana jovial omologului sau german. La poza de grup, Lavrov si tanarul ministru de Externe ucrainean, Pavlo Klimkin, n-au stat unul langa celalalt. Seful diplomatiei germane si colegul sau francez au avut grija sa se intretina separat cu cei doi.
In ciuda zambetelor de protocol, gazda reuniunii n-a ascuns ca miza e ridicata. Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de Externe: ''Se poate ajunge la confruntare directa intre fortele ruse si ucrainene. Acest lucru trebuie evitat prin orice mijloace''. Cinci ore mai tarziu, Steinmeier parea obosit, cand a iesit sa anunte rezultatele intrevederii: ''Discutiile au fost dificile, dar cred si sper ca s-au facut progrese asupra catorva probleme.''
In aceeasi zi, un MiG-29 ucrainean a fost doborat de separatisti la Luhansk, iar Kievul a adus noi acuzatii Rusiei. Andrei Lysenko, purtator de cuvant al Consiliului de Aparare: ''Avem informatii ca rebelii au primit munitii si ca, dinspre Federatia Rusa, a traversat granita un grup de militari''.
Intre timp, convoiul umanitar trimis de Moscova e in continuare de partea rusa a granitei, urmand sa fie inspectat de Crucea Rosie luni sau marti.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, germania, criza, separatiști, convoi umanitar,
Dată publicare:
18-08-2014 08:20