Criza in Ucraina: Kievul acuza Rusia ca a introdus trei lansatoare de tip Grad in tara. Doi romani lupta pentru insurgenti
17 august 2014. Un avion de vanatoare de tip MiG-29 apartinand armatei ucrainene a fost doborat duminica de catre separatisti in regiunea Lugansk, in estul Ucrainei, a declarat un purtator de cuvant militar ucrainean.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
UPDATE 14:02 Kievul a acuzat duminica Rusia ca a introdus in Ucraina trei lansatoare multiple de rachete de tip Grad de pe teritoriul rusesc si a denuntat incalcarea spatiului aerian ucrainean de catre avioane rusesti fara pilot, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"O colana militara in care se aflau trei sisteme de tip Grad a patruns din Rusia, prin satul (ucrainean) Diakove, in directia Nijni Nagolcik", la aproximativ 76 de kilometri nord de bastionul rebel Lugansk, a declarat purtatorul de cuvant ucrainean Andrii Lisenko. "Drone rusesti (avioane fara pilot) au incalcat in zece randuri spatiul aerian ucrainean in ultimele 24 de ore", a adaugat el.
UPDATE 11:16 "Un MiG-29 a fost doborat de catre teroristi duminica dimineata, dupa ce si-a indeplinit cu bine sarcina, lichidand un grup" de rebeli, a declarat Leonid Matiuhin, un purtator de cuvant al operatiunii militare din estul tarii, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
"Pilotul s-a catapultat. In urma unei operatiuni de cautare, a fost gasit, iar in prezent de afla intr-un loc sigur", a adaugat el.
Acesta nu este primul avion militar ucrainean care sa fie doborat de insurgentii din estul tarii.
Doi romani lupta alaturi de separatisti, in Ucraina
Doi romani, dar si turci, sarbi, italieni si germani lupta alaturi de voluntari rusi in estul Ucrainei impotriva fortelor ucrainene, a declarat sambata "premierul" "republicii" de la Donetk Aleksandr Zaharcenko pentru postul de televiziune pro-Kremlin Life News, citat de BBC News online.
"Etnici ucraineni", care sunt voluntari venind din Rusia si nu militari, lupta pentru rebeli, alaturi de "turci, numerosi sarbi, italieni si germani si chiar doi romani", a declarat Zaharcenko, care a anuntat la sfarsitul saptamanii ca 1.200 de combatanti au fost antrenati in Rusia. El a intervenit pe acest post pentru a dezminti, totodata, ca echipamentul folosit de catre rebeli prorusi in estul Ucrainei impotriva trupelor guvernamentale a fost furnizat de Rusia. "Militarii ucraineni ne-au lasat atat de mult echipament, incat nu avem suficienti oameni sa-l foloseasca. Ma refer la tancuri, vehicule de transport militar, lansatoare (multiple de rachete de tip) Grad si asa mai departe", a declarat el, in limba rusa, pentru postul Life News.
Noul lider separatist din Donetk a declarat anterior ca fortele sale cuprind 1.200 de luptatori care au fost antrenati militar in Rusia. Zaharcenko a spus la o reuniune ca acesti combatanti s-au antrenat "timp de patru luni pe teritoriul Federatiei ruse". Rebelii, a mai anuntat el, detin 150 de vehicule de lupta, inclusiv tancuri.
Intalnire a ministrilor de externe ucrainean si rus
Kievul si Moscova au ajuns la un acord in privinta intrarii convoiului rusesc cu ajutoare in estul Ucrainei. Cel putin asa a anuntat reprezentantul Crucii Rosii.
Guvernul ucrainean se teme ca cele 280 de camioane sa nu reprezinte un "cal troian" prin care Rusia sa-si stabileasca o baza in teritoriul controlat de rebeli. Dar Kremlinul sustine ca vehiculele nu transporta militari, ci doar ajutoare umanitare. Duminica se intalnesc in Berlin ministrii de Externe rus si ucrainean, in prezenta sefilor diplomatiilor din Franta si Germania.
Deja faimoasele camioane vopsite in alb sunt blocate de trei zile pe teritoriul Federatiei Ruse, la vreo 30 de kilometri de postul de frontiera Donetsk.
"Camioanele din convoiul "umanitar" rusesc sunt parcate pe acest camp. 280 de camioane care, sustine Rusia, transporta aproape 2.000 de tone de ajutoare umanitare pentru estul Ucrainei. In acelasi timp, exista semnele intensificarii activitatii militare in zona. Am vazut mai multe vehicule militare trecand pe aceasta strada, iar unele au stationat", a transmis corespondentul BBC, Steve Rosenberg.
Pana acum, nici granicerii sau vamesii ucraineni, nici reprezentantii Crucii Rosii, n-au inceput inspectarea camioanelor. Totusi Rusia si Ucraina ar fi ajuns la un acord.
Dar...
"Ramane, desigur, o provocare majora. Avem absoluta nevoie de garantii de securitate de la toate partile implicate, inainte ca acest convoi sa treaca granita", a spus seful delegatiei Crucii Rosii pentru Rusia, Pascal Cuttat.
Iar guvernul ucrainean insista ca securitatea convoiului - care nu este acompaniat de escorta militara si care ar urma sa traverseze locuri unde se dau in continuare lupte - este in intregime responsabilitatea Rusiei. Moscova, in schimb, acuza Kievul ca vrea sa-i saboteze operatiunea umanitara, concentrandu-si activitatile militare chiar pe traseul camioanelor.
Pe de alta parte, Alexander Zaharchenko, noul lider al rebelilor pro rusi din regiunea Donetsk, s-a laudat cu 1.200 de luptatori care - a recunoscut el cu seninatate - "au patru luni de antrenament militar in Rusia". In plus, sustine ca se bazeaza pe 150 de vehicule de lupta, inclusiv tancuri.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, criza, crimeea, petro porosenko,
Dată publicare:
17-08-2014 07:57