Criza in Ucraina. Hollande, Porosenko, Putin si Merkel au constatat "progrese" in implementarea Acordului de la Minsk
3 martie 2015. Presedintii Francois Hollande, Petro Porosenko, Vladimir Putin si cancelarul Angela Merkel au avut o conversatie telefonica, luni, in cadrul careia au constatat "progrese" in implementarea Acordului de la Minsk.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Cei patru lideri din "formatul Normandia" au "examinat punerea in aplicare a pachetului de masuri adoptat pe 12 februarie la Minsk" pentru solutionarea conflictului militar din estul Ucrainei, a anuntat Presedintia Frantei intr-un comunicat. "Au fost constatate progrese, dar situatia trebuie ameliorata", potrivit Elysée.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Hollande, Porosenko, Putin si Merkel "au convenit sa solicite OSCE (Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa) sa joace un rol mai direct, cu scopul ameliorarii aplicarii incetarii focului si retragerii armelor grele" din estul Ucrainei.
De asemenea, cei patru lideri vor cere OSCE "sa faca un raport zilnic" asupra punerii in aplicare a acestor prevederi. "Eliberarea unor prizonieri si ajutorul umanitar trebuie facilitate in relatie cu CICR (Comitetul International al Crucii Rosii)", se mai arata in comunicatul difuzat de Elysée.
Potrivit Presedintiei Frantei, "reprezentanti ai Ministerelor (francez, ucrainean, rus si german) de Externe se vor reuni vineri pentru a discuta pe marginea aplicarii pachetului de masuri adoptat la Minsk".
Ucraina spera sa obtina arme atat din partea SUA, cat si din partea altor tari, afirma Pavlo Klimkin
Ucraina spera sa obtina arme atat din partea Statelor Unite, cat si din partea altor tari, a declarat ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin pentru publicatia japoneza Nikkei, citata marti de agentia rusa de stat Tass in pagina electronica. "In prezent, Statele Unite analizeaza posibilitatea livrarii de arme Ucrainei. Kievul spera la un ajutor similar si din partea altor tari", a afirmat seful diplomatiei ucrainene, Pavlo Klimkin, aflat in vizita in Japonia.
"Capacitatea de lupta a armatei ucrainene trebuie neaparat ameliorata. Armata (ucraineana) are nevoie de arme suplimentare, deoarece acordul de incetare a focului (cu rebelii prorusi) nu este respectat", a apreciat el.
Marea Britanie va trimite 75 de instructori militari in Ucraina, in martie, pentru a oferi asistenta armatei ucrainene, confruntata cu un conflict separatist, a anuntat recent premierul britanic David Cameron. In schimb, Germania si Franta inca nu au luat o decizie in acest sens, sustinand ca acordarea de ajutor militar Ucrainei ar putea duce la escaladarea conflictului din estul acestei tari. Anterior, adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a avertizat ca livrarea de armament Ucrainei ar fi o lovitura pentru Acordurile de la Minsk.
"Ar fi o lovitura puternica pentru Acordurile de la Minsk, ar exploda intreaga situatie, ar fi inca o confirmare a faptului ca cei care pledeaza in favoarea unor astfel de decizii sunt ghidati doar de propriile idei geopolitice privind necesitatea unei asa-zise disuasiuni, in cazul in care Rusia nu cedeaza", a spus el.
Sursa: Mediafax
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, vladimir putin, pace, petro porosenko, Minsk,
Dată publicare:
03-03-2015 08:51