Criza din Ucraina a ajuns la ONU. Ping-pong de acuzații SUA vs. Rusia: Chiar vreți să aibă loc conflictul
Pe fondul tensiunilor de la frontiera ruso-ucraineană, Statele Unite au primit un răspuns scris din partea Moscovei, în replică la documentul trimis de americani săptămâna trecută.
Surse de la Moscova susţin, însă, că mesajul Kremlinului conţine un nou set de întrebări pentru SUA şi NATO.
Marți este programat un nou dialog între secretarul de stat american, Antony Blinken, şi omologul său rus, Serghei Lavrov.
Răspunsul Moscovei la propunerile SUA şi NATO a ajuns la Departamentul de Stat al SUA în cursul nopţii de luni. Informaţia a fost confirmată de doi oficiali americani, care au refuzat să dea detalii. „Ar fi contraproductiv să negociem în public, aşa că lăsăm în seama Rusiei să discute răspunsul”, a precizat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
Un oficial rus a declarat, însă, pentru agenţia Ria Novosti că documentul trimis la Washington nu conţine răspunsuri, ci întrebări suplimentare ale Rusiei.
Pentru liderul american Joe Biden, cheia dezamorsării conflictului este la preşedintele rus Vladimir Putin.
Joe Biden, preşedintele SUA: „Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, va purta și astăzi (n.r. - marți) o discuție cu omologul său rus, Serghei Lavrov, și după aceea ar putea să ofere mai multe informaţii despre stadiul negocierilor”.
Luni seară, criza din Ucraina a ajuns în Consiliul de Securitate al ONU, la cererea americanilor. Discuţiile au fost tensionate şi acolo.
Linda Thomas-Greenfield, Ambasadorul SUA la ONU: „Am cerut această reuniune pentru a le da ocazia ruşilor să vină cu o explicaţie legată de acţiunile lor. Nu am auzit prea multe, nu ne-au dat răspunsurile pe care speram să le ofere”.
Vassily Nebenzia, Ambasadorul Rusiei la ONU: „Discuţiile despre iminenţa unui război sunt provocative prin ele însele. Aproape că cereţi un conflict. Vreţi să aibă loc. Aşteptaţi să se întâmple ca şi când aţi vrea ca vorbele voastre să devină o realitate”.
Dezbaterile de la sediul ONU din New York, încheiate fără rezultat
Şedinţa de la sediul ONU din New York a avut loc în ciuda opoziţiei Rusiei şi a Chinei, aliat al Moscovei în această dispută. Dezbaterile s-au încheiat fără niciun rezultat, pentru că Rusia şi China sunt membri permanenţi în Consiliu şi au drept de veto, la fel ca Statele Unite, Franţa sau Marea Britanie.
În tot acest timp, continuă eforturile diplomatice. Luni, o delegație a Parlamentului European a ajuns la Kiev. Iar premierul britanic Boris Johnson merge astăzi în Ucraina pentru o întâlnire cu preşedintele Zelensky, apoi are programată o discuţie telefonică cu Vladimir Putin.
În ceea ce privește sancțiunile americanilor, menite să țină Rusia în șah.
Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe: „Am dezvoltat pachete specifice de sancţiuni pentru elitele ruseşti şi pentru membrii familiilor lor, dacă Rusia va invada Ucraina. Persoanele pe care le-am identificat fac parte din nucleul de la Kremlin şi joacă un rol în deciziile guvernului sau, cel puţin, sunt complice la atitudinea destabilizatoare a Kremlinului”.
În replică, ambasada Rusiei la Washington a postat luni noapte un mesaj în care susține că Statele Unite sunt de vină pentru tensiuni. „Nu vom da înapoi și nu vom lua poziția de drepți din cauza amenințărilor cu sancțiuni ale SUA”, menționează mesajul ambasadei.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, SUA, vladimir putin, ONU, invazie,
Dată publicare:
01-02-2022 13:24