Criza din Mediterana. EurActiv: Romania, printre tarile reticente la noi contributii pentru misiunea UE de patrulare

Ultima actualizare: 27-04-2015 07:03
klaus iohannis

Romania se numara printre tarile care au fost reticente in a face noi promisiuni pentru misiunea Triton de patrulare pe mare, in cadrul summitului extraordinar de la Bruxelles, relateaza site-ul EurActiv.com, care a obtinut lista completa a acestor contri

Potrivit listei, 12 tari, intre care Grecia, Croatia, Cipru, Spania, Slovenia, Romania, Austria, Bulgaria, Estonia, Malta, Slovacia si Olanda nu au facut promisiuni cu privire la contributia lor la forta maritima.

Unele tari au incetat contributiile pentru ca ele considera ca eforturile lor actuale sunt suficiente, in timp ce alte state membre cred ca ar trebui sa primeasca ajutor pentru a face fata imigratiei ilegale, mai degraba decat sa ofere asistenta folosind propriile lor resurse.

Raspunzand divergentelor tarilor participante, premierul olandez Mark Rutte a comentat joi ca "Olanda face deja multe. Intrebarea este ce fac alte tari".

La randul sau, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat: "Situatia noastra este mult mai dificila decat a Italiei. Daca altii se vor plange, ma voi plange si eu".

Liderii UE au triplat fondurile alocate patrulelor pe Mediterana si au avansat planuri in vederea unei posibile actiuni militare impotriva retelelor de traficanti de imigranti ilegali in cadrul summitului de urgenta convocat joi la Bruxelles, in urma tragediei de duminica.

Bugetul misiunii UE de patrulare Triton urmeza sa atinga 120 de milioane de euro - aliniindu-se celui al programului italian Mare Nostrum, partial inlocuit anul trecut - a anuntat presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker. Misiunea Triton, o operatiune de control la frontiere, a fost criticata din cauza bugetului si obiectivelor mai reduse decat ale Mare Nostrum, care are un mandat de cautare si salvare.

Cele mai multe tari UE au oferit echipament in cadrul misiunilor de patrulare maritima, a precizat Juncker. In afara de consolidarea prezentei maritime, liderii europeni au promis sa lupte impotriva retelelor de traficanti de imigranti ilegali, promitand sa depuna "eforturi in vederea identificarii, capturarii si distrugerii ambarcatiunilor inainte sa fie folosite de catre traficanti".

Alte propuneri s-au dovedit mai controversate in randul statelor membre, care depun de mai mult timp eforturi sa ofere un raspuns coerent imigratiei clandestine.

Liderii UE au fost incapabili sa se puna de acord asupra amplorii unui proiect pilot de gazduire a unor persoane din afara blocului european care cauta protectie.

Declaratia finala a summitului nu mentioneaza nici propunerile asociatiilor pentru drepturile omului in vederea crearii unor centre de azil in Africa de Nord.

Unele dintre aceste idei ar putea sa fie introduse pe o agenda UE a migratiei, pregatita de catre CE si care urmeaza sa fie prezentata luna viitoare.

Liderii europeni s-au angajat sa reia problemele privind migratia la viitorul summit, in iunie, si au propus organizarea unui summit Uniunea Europeana-Uniunea Africana in lunile urmatoare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO