Craniul regelui francez Henric IV, gasit in casa unui pensionar!

Dată publicare: 15-12-2010 00:00
Dată actualizare: 30-07-2012 18:26


Craniul regelui francez Henric IV, gasit in casa u...
Craniul regelui francez Henric IV, gasit in casa u...

Descoperire uimitoare a oamenilor de stiinta. Acestia au scos la iveala faptul ca un craniu uman, vechi de 400 de ani, care a fost vandut de la colectionar la colectionar timp de secole, i-a apartinut regelui Henric al IV-lea al Frantei.

Craniul a fost gasit in posesia unui pensionar de 84 de ani, care il tinea ascuns inca din 1955.

Colectionarii care l-au pasat de la unul la altul timp de 400 de ani banuiau ca ii apartine monarhului francez ucis in 1610, insa nu aveau si confirmarea expertilor.

Dupa noua luni de teste, oamenii de stiinta au anuntat ca detin dovada ca respectivul craniu apartine unuia dintre cei mai iubiti regi din istoria Frantei.

Henric al IV-lea, cunoscut si sub numele de Henric cel Mare, a fost injunghiat mortal de un fundamentalist catolic, Francois Ravaillac, la varsta de 57 de ani, in 14 mai 1610, si ingropat la Basilica Sfantul Denis de langa Paris.

Capul regelui s-a pierdut in 1793, atunci cand revolutionarii au jefuit mormintele regilor francezi, le-au taiat capetele si le-au furat.

Asa se face ca, timp de sute de ani, un craniu despre care se presupunea ca i-ar fi apartinut regelui Henric al IV-lea a fost vandut si revandut la diferite licitatii, iar existenta lui in colectii private de antichitatii a fost pastrata secreta.

Acum, oamenii de stiinta au descoperit o taietura langa nas, o gaura de cercel in ureche si o cicatrice faciala - dovezi, spun ei, ca acesta ar fi craniul mumificat al regelui.

“Craniul s-a conservat excelent, cu toate tesuturile moi. Am folosit cele mai recente metode criminalistice pentru a identifica elemente observate in portretele regelui. Parul este de culoare maro deschis, gura este deschisa si ochii partial inchisi. Metodele de imbalsamare folosite in cazul craniului sunt identice cu cele care existatu la momentul decesului regelui. Nu am putut sa facem si testul AND pentru ca a fost imposibil sa gasim o mostra de tesut care sa fie in mod sigur necontaminata”, a declarat medicul criminalist Philippe Charlier de la Spitalul Universitar Poincare din Garches, Franta.

Si testul de vechime cu carbon 14 a indicat ca respectivul craniu provine din perioada 1450-1650, regele Henric al IV-lea traind intre anii 1553 si 1610, a explicat Charlier.

Descoperirile medicului criminalist au fost confirmate si de un legist din Garches, supranumit, “Indiana Jones al mormintelor”, devenit renumit dupa ce a demonstrat ca ramasitele despre care se credea ca apartin Ioanei D’Arc proveneau de fapt de la o mumie egipteana si de la o pisica.

Tot el a demonstrat ca un craniu mumificat, pastrat la cripta Sfantul Denis, ii apartinea regelui-copil Louis al XVII-lea, care a murit in inchisoare in timpul Revolutiei, si ca Napoleon a murit de cancer la stomac si nu a fost otravit de britanici, cum se credea pana atunci.

Henric al IV-lea a fost unul dintre cei mai populari regi francezi, a promovat toleranta religioasa si se spunea despre el ca avea legiuni de admiratoare la picioare.

Craniul acestuia se va intoarce la Basilica Sfantul Denis saptamana viitoare, dupa o slujba de inmormantare nationala.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO