Atlantida descoperita in Goful Persic? Vezi ipoteza socanta a unui arheolog

Golful Persic

Pamantul fertil al Golfului Persic, candva teritoriu uscat, a gazduit primele populatii umane, in afara Africii, acum 75.000 – 100.000 de ani. In timpurile sale de glorie, campia Golfului Persic ar fi fost de marimea Marii Britanii.

Ulterior, acum 8.000 de ani, pamantul ar fi fost complet “inghitit” de Oceanul Indian.

Ipoteza gasirii unor dovezi ale existentei unei civilizatii disparute in Golful Persic, care alimenteaza acum speculatiile potrivit carora ar fi vorba despre Atlantida, apartine cercetatorului Jeffrey Rose, de la Universitatea din Birgmingham si publicata in revista de specialitate, Current Anthropology, potrivit www.livescience.com.

Cu toate ca este foarte greu de dovedit ca intr-adevar este vorba despre o civilizatie disparuta si cu atat mai mult ca ar avea vreo legatura cu Atlantida, Jeffrey Rose este convins ca recenta descoperire a ramasitelor unei asezari umane pe tarmurile Golful Persic, datand de acum 75.000, posibil 100.000 de ani, reprezinta o pista pentru viitoare cercetari care ar putea scoate la iveala o vechime si mai mare a vestigiilor.

“De unde pana in acel moment, pe campurile alea nu s-a gasit nicio urma ca ar fi fost altceva decat terenuri de vanatoare, acum, deodata, 60 de situri arheologice noi au rasarit peste noapte. Este vorba despre asezari foarte bine construite, cu case din piatra, cu drumuri comerciale pe distante lungi, cu obiecte de olarit decorate cu motive elaborate, animale domesticite. Exista chiar si dovada ca s-a descoperit una dintre cele mai vechi barci din lume”, explica Rose.

Citește și
Jungla
Sute de guatemalezi trudesc sa scoata la lumina o uriasa piramida mayasa
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Ciudatenia ca o cultura sofisticata cu flota si cu un comert dezvoltat sa fi aparut din senin, fara existenta anterioara a unei alte populatiim, este foarte putin probabila. In schimb, Rose sugereaza ca este mai mult decat credibila varianta ca aceste asezari, descoperite acum, sa fi aparut de dedesubtul Golfului Persic.

“Poate ca nu este o coincidenta ca descoperirea urmelor unor comunitati atat de bine dezvoltate de-a lungul tarmului corespunde cu perioada in care a fost inundat Golful Persic, adica acum 8.000 de ani. Acesti noi colonialisti este posibil sa fi venit din inima golfului, catre tarmuri, fiind nevoiti sa se mute de pe locurile unde traiau initial, din cauza cresterii nivelului apei care a “tras” pamanturile candva fertile sub apele Oceanului Indian", spune Rose.

Datele istorice legate de nivelul apelor din zona respectiva arata ca bazinul Golfului Persic ar fi fost deasupra nivelului apei cam acum 75.000 de ani. Pana cand a fost inundat, este sigur ca ar fi fost locul ideal pentru dezvoltarea unor civilizatii umane timpurii. Cu apa proaspata furnizata de Tigru, Eufrat, Karun si Wadi Baton, bazinul Golfului Mexic ar fi fost o oaza fertila pentru locuitori.

“Prezenta grupurilor de oameni intr-o astfel de oaza schimba fundamental perceptia noastra despre apartia omului si a evolutiei culturale in anticul Orient Apropiat”, sustine Rose.

Ar putea oare o civilizatie dezvoltata in Golful Persic acum 75.000 de ani sa fie originea povestilor despre potopul antic? Dar a celor despre vechea civilizatie a Atlantidei si a orasului disparut, Atlantis?

Acestea ar putea fi simple speculatii, dar pana cand arheologii nu vin cu dovezi reale in sprijinul sau in combaterea ipotezei socante lansate de cercetatorul Jeffrey Rose, de la Universitatea din Birgmingham, nimeni nu poate sti daca este sau nu asa.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Descoperire SENZATIONALA! Arca lui Noe, gasita in Turcia!
Descoperire SENZATIONALA! Arca lui Noe, gasita in Turcia!

Daca e sa dam crezare unui grup de exploratori turci si chinezi, atunci avem de-a face o descoperire extraordinara. Ei pretind ca au descoperit ramasite din Arca lui Noe, chiar pe Muntele Ararat, din Turcia.

Sute de guatemalezi trudesc sa scoata la lumina o uriasa piramida mayasa
Sute de guatemalezi trudesc sa scoata la lumina o uriasa piramida mayasa

Munca de Sisif in jungla din Guatemala. Zeci de arheologi si sute de localnici trudesc de luni de zile ca sa scoata la lumina o imensa piramida mayasa, poate cea mai mare din lume.

Un tsunami adevarat, sursa de inspiratie pentru legenda Atlantidei
Un tsunami adevarat, sursa de inspiratie pentru legenda Atlantidei

Cercetatorii cred ca explozia vulcanica ce a distrus Atlantida a produs si un tsunami de proportii, care ar fi ajuns pana in Israelul zilelor noastre.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.