Crăciunul pe stil vechi. Tensiuni la Betleem, după ce biserica a anunțat că vinde terenuri israelienilor

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Duminica 07 Ianuarie 2018 19:36
Categorie: Internaţional

Ortodocşii din Rusia şi alte ţări din Rasarit, dar si cei din Balcani sau din ţări africane, ca Etiopia şi Egipt, sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi.

Nelipsit la slujbele de Crăciun şi de Paşte, Vladimir Putin a întâmpinat Naşterea Mântuitorului, la miezul nopţii, într-o biserică din Sankt Petersburg, oraşul lui natal. La Betleem, slujba de Crăciun a fost oficiată pentru a doua oară, în două săptămâni. Dar protestatarii creştini, furioşi că Biserica le vinde pământuri israelienilor, au încercat să împiedice sosirea patriarhul ortodox grec din Ţara sfântă.

Vladimir Putin a întâmpinat Naştere Domnului într-o biserică de secol XVIII din Sankt Petersburg, unde a fost botezat şi tatăl său.

"Crăciunul le dă milioanelor de credincioşi bucurie şi speranţă" - a spus Vladimir Putin, aşa cum îl citează comunicatul de presă al Kremlinului. De asemenea, preşedintele s-a referit la sărbătoarea naşterii Domnului ca un prilej pentru ruşi de "a se uni în jurul valorilor eterne ale Crăciunului".

După slujbă, Putin a oferit bisericii o icoană veche.

Între timp, la Moscova, oficiali guvernamentali şi parlamentari au asistat, alături de mii de credincioşi, la slujba oficiată de patriarhul Kirill în enorma catedrală Hristos Mântuitorul, dărâmată din ordinul lui Stalin şi reconstruită după căderea Uniunii Sovietice.

La Belgrad, credincioşii sârbi s-au adunat la Catedrala Sfântul Sava pentru tradiţia veche de secole a rugului din crengi de stejar.

Betleemul - aflat în Cisiordania palestiniană - sărbătoreşte Crăciunul pentru a doua oară în două săptămâni. La miezul nopţii, patriarhul Ierusalimului Theophilos al treilea a oficiat slujba din Biserica Naşterii Domnului. A fost prezent, ca şi la slujba din 25 decembrie, oficiată după calendarul gregorian, liderul palestinian Mahmoud Abbas.

Chiar şi în zile de sărbătoare, însă, pacea şi-a făcut cu greu loc în oraşul în care, potrivit tradiţiei creştine, s-a născut Mântuitorul.

Creştinii palestinieni - furioşi pentru că biserica vinde israelienilor terenurile pe care le deţine - au încercat să împiedice sosirea la Betleem a patriarhului grec ortodox din Ţara sfântă. Poliţiştii au reuşit cu greu să oprească asaltul protestatarilor asupra maşinilor din convoiul oficial. Până la urmă, patriarhul a ajuns teafăr în lăcaşul de cult şi a putut să ţină slujba de Crăciun, pe stil vechi.

Vladimir Putin, prezent la slujba de Crăciun, în Sankt Petersburg, oraşul său natal. VIDEO
Vladimir Putin, prezent la slujba de Crăciun, în Sankt Petersburg, oraşul său natal. VIDEO
VIDEO PROTVPLUS.RO
donald trump. senat, arabia saudita,
Donald Trump a primit o dublă lovitură din partea Senatului SUA
Un medic pediatru din Polonia face operații la 91 de ani: ”Este pasiunea mea”
Primul test de zbor spaţial, cu echipaj la bord, făcut de o navetă Virgin Galactic
Atacatorul din Strasbourg, ucis. Forţele de ordine au fost aplaudate minute în şir de localnici
Statul Islamic a revendicat atacul de la Strasbourg: ”Făcea parte dintre soldații noștri”
O fetiță de 7 ani, imigrantă, a murit în detenție în SUA: ”Nu mâncase de mai multe zile"
pasageri in avion
Un actor a dat în judecată o linie aeriană fiindcă i s-a blocat degetul în scaun
Liderii UE cer eliberarea marinarilor ucraineni prinşi de ruşi. Sancţiunile, prelungite
A doua zi de proteste împotriva "legii sclaviei", în Ungaria. VIDEO
Liderii europeni au aprobat concluziile raportului MCV. Ce îi cer României
Atac armat la un colegiu din Statele Unite. Atacatorul s-a sinucis
Spioana rusă Maria Butina şi-a recunoscut vinovăţia. Reacţia lui Vladimir Putin