Vladimir Putin, prezent la slujba de Crăciun, în Sankt Petersburg, oraşul său natal. VIDEO


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Duminica 07 Ianuarie 2018 08:30
Categorie: Stiri externe

Sâmbătă a fost zi de sărbătoare pentru aproape toţi creştinii din lume, indiferent de cult sau rit. Dacă noi am sărbătorit Bobotează, pentru catolici a fost Epifania, adică sosirea celor trei magi de la răsărit cu daruri pentru Isus.

Iar pentru ortodocşii de rit vechi a fost Ajunul Crăciunului. Peste tot, oamenii au sărbătorit conform propriilor tradiţii.

Pe o lapoviţă deasă şi pătrunzătoare, mii de oameni au umplut străzile la Madrid ca să privească Parada Celor Trei Magi, organizată în fiecare an de Epifania Domnului.

Au fost 31 de care alegorice, unele tradiţionale, altele amintind de un festival de muzică tehno, iar vedeta unuia dintre ele a fost o marionetă uriaşă care îl întruchipa pe Einstein. Parada celebrează legenda celor trei magi care au urmat Steaua şi au mers la Betleem, ca să ofere daruri pruncului Isus.

La Praga, tradiţia cere ca - cei care se încumetă - să facă o baie în apele Vltavei. Anul acesta, curajoşii au avut noroc, fiind că afară erau zece grade, chiar dacă apa nu avea decât patru.

În schimb, pentru ortodocşii de rit vechi, a fost Ajunul Crăciunului. Preşedintele Vladimir Putin, care nu ratează nicio slujbă de Paşte sau de Crăciun, a fost de data aceasta la biserica Sfinţii Simeon şi Ana de la Sankt Petersburg, oraşul său natal.

Televiziunile au transmis în direct slujba oficiată de patriarhul Kirill la Moscova, în enorma catedrală Hristos Mântuitorul, dărâmată de Stalin şi reconstruită după căderea Uniunii Sovietice.

La Belgrad, credincioşii sârbi s-au adunat la Catedrala Sfântul Sava pentru tradiţia veche de secole a rugului din crengi de stejar.

Iar Betleemul, aflat în Cisiordania palestiniană şi deci musulmană, sărbătoreşte Crăciunul pentru a doua oară în mai puţin de două săptămâni, cu o paradă şi o slujbă oficiată în Biserica Naşterii Domnului.
 

Ceremonii speciale de Bobotează în Grecia și Turcia. Cadoul oferit de Patriarhul Bartolomeu
VIDEO PROTVPLUS.RO