Crăciun dezolant peste tot în lume, din cauza pandemiei. Papa Francisc a criticat „naționalismul vaccinurilor”
La slujba oficiată în Biserica Nașterii Domnului din Betleem, patriarhul latin al Ierusalimului s-a rugat ca Dumnezeu atotputernic să-i lumineze pe politicienii şi medicii care caută soluţii pentru încheierea pandemiei.
Și Papa Francisc a vorbit în mesajul său de Crăciun despre „nevoia de fraternitate” între toate ţările lumii, pe care le-a îndemnat să împartă între ele vaccinurile anti-COVID.
Patriarhul latin al Ierusalimului, preotul italian Pierbattista Pizzaballa, a oficiat liturghia de Crăciun în Biserica Naşterii Domnului din Betleem, în faţa unui public extrem de redus.
„Îi cerem lui Dumnezeu atotputernic să învingă boala şi moartea şi să ne dea înapoi bucuria şi zilele liniştite”, a murmurat patriarhul Ierusalimului, în faţa unei asistențe formate din preoţi şi doar câţiva diplomaţi.
Piaţa Ieslei în care se află bazilica, decorată cu un brad uriaş de Crăciun, a rămas goală în acest an, în absenţa turiştilor şi a credincioşilor, din cauza noii carantine instituite în Cisiordania.
Tot din cauza restricţiilor, papa Francisc a rostit tradiţionala binecuvântare „Urbi et Orbi” - „Către cetate şi lume” - din interiorul Palatului Apostolic, şi nu de la balconul Bazilicii Sfântul Petru.
De altfel, piaţa Sfântu Petru era vineri, pentru prima oară, dezolant de pustie. În condiţii normale, pelerini veniţi din toată lumea ar fi umplut esplanada.
Pandemia de COVID-19 şi efectele ei sociale şi economice au dominat mesajul Sfântului Părinte. Acesta a criticat aşa-zisul „naţionalism al vaccinurilor”, care ar putea agrava pandemia, dacă ţările sărace vor avea ultimele acces la serul de imunizare.
Papa Francisc: „În aceste vremuri întunecate şi nesigure, provocate de pandemie, apar câteva raze de speranţe odată cu dezvoltarea unor vaccinuri. Însă, pentru ca aceste vaccinuri să aducă lumina şi speranţa întregii lumi, trebuie să fie accesibile tutror pământenilor. Nu e îngăduit să te pui pe tine înaintea celuilalt ori să pui legile pieţii şi ale patentelor mai presus de legile iubirii şi de sănătatea omenirii”.
Atmosferă stranie a fost şi în catedrala Norte Dame din Paris, unde tradiţionalul Concert de Crăciun s-a ţinut fără niciun spectator.
Membrii corului de la Notre-Dame din Paris, soliştii şi organistul au purtat căşti şi salopete specifice muncitorilor din construcţii, în catedrala grav avariată după incendiul din aprilie 2019.
Pentru prima oară după mai bine de 30 de ani, familia regală britanică n-a petrecut Crăciunul pe domeniul Sandringham. Suverana şi prinţul Philipp au rămas la castelul Wiundsor, unde se afla de la decretarea carantinei de la începutul lunii noiembrie.
Regina Marii Britanii: „Unii poarta doliu după cei dragi sau duc dorul prietenilor şi rudelor și tot ce-şi doresc de Crăciun este o îmbrăţişare ori o strângere de mână. Dacă va numărați printre ei, nu sunteţi singuri, vă asigur că sunteţi în rugăciunile mele. Chiar şi în cele mai întunecate nopţi, există speranţa zorilor”.
La fel ca alți britanici, regina Elisabeta a II-a şi soţul ei petrec Crăciunul singuri, fără copii şi nepoţi.
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus, papa francisc, craciun, regina marii britanii,
Dată publicare:
25-12-2020 20:07