Coronavirus în lume. Statele în care situația devine dramatică de la o zi la alta
Marea Britanie, Rusia sau Bulgaria se numără printre cele mai afectate țări în valul 4 al pandemiei, în timp ce în Brazilia, președintele Jair Bolsonaro riscă să fie acuzat de omucidere.
Experții britanici avertizează că Regatul riscă să repete coșmarul de anul trecut. Au fost raportate cele mai multe decese provocate de COVID, în ultimele 7 luni. Cauza ar fi ritmul lent de vaccinare, cu a treia doza, în condițiile iîn care imunitatea se diminuează brusc dupa 6 luni de la imunizare.
În Rusia, situația este deja dramatică, iar autoritățile din Moscova le-au ordonat vârstnicilor nevaccinați să nu iasă din case, în următoarele 4 luni.
După săptămâni la rând de recorduri zilnice, autoritățile ruse iau măsuri drastice. În Moscova, toți cei de peste 60 de ani nevaccinați, dar și cei cu boli cronice, vor fi supuși unor ordine stricte de a rămâne acasă în următoarele 4 luni.
Mikhail Murashko, ministrul rus al Sănătății: „Rata de infectare a crescut subit și copleșitor. Deja ne-am bătut propriile recorduri de anul trecut. Iar problema e direct legată de numărul mic de vaccinați. Majoritatea zdrobitoare a celor care se îmbolnăvesc acum sunt nevaccinați”.
Semnal de alarmă și în Bulgaria
Și Bulgaria trece prin una dintre cele mai grave perioade de la izbucnirea pandemiei. Aproape 5.000 de persoane au avut teste pozitive în ultimele 24 de ore, iar 200 s-au stins.
Peter Gribnev, medic spitalul Univ. Alexandrovska: „Există o presiune uriașă în interiorul spitalului nostru. Unitățile de terapie intensivă sunt aproape pline cu pacienți COVID".
În Bulgaria, doar 25% din populație este imunizată.
Dacă Spania raportează în acest moment o rată de infectare de 24 de cazuri la suta de mii de locuitori, iar Franța - 48, în Marea Britanie sunt 463 de îmbolnăviri la suta de mii de oameni. Media zilnică din ultima săptămână depășește 40.000 de cazuri. Mai rău, în ultimele 24 de ore, în Regatul Unit au fost 223 de decese asociate cu COVID-19, cea mai mare cifră din luna martie semnalată în această ţară.
Se cere activarea „planului B” în Marea Britanie
În jur de 67% dintre britanici au primit două doze de ser, comparativ cu 75% în Danemarca, ori 86% în Portugalia. În plus, administrarea celei de-a treia doze bate pasul pe loc în Regat.
Angajaţii sistemului public de sănătate cer guvernului de la Londra să aplice "planul B" care presupune obligativitatea măștii de protecție în locurile aglomerate şi în spaţiile închise, revenirea la muncă la distanță și instituirea pașaportului sanitar.
Matthew Taylor, director executiv al Confederației NHS: „În fiecare zi vorbesc cu oameni din spitale, din serviciul de ambulanțe. Absolut toți mi se plâng că sunt copleșiți. Deja nu mai respectăm țintele cu privire la timpii de așteptare în camera de gardă ori după ambulanță”.
Însă, guvernul nici nu vrea să audă.
Președintele Braziliei riscă să fie acuzat de omucidere
Kwasi Kwarteng, membru al Parlamentului Regatului Unit: „Orice discuție despre noi restricții de călătorie ori carantina nu ajută la nimic. Acum avem vaccinuri, iar vaccinul a schimbat cu totul abordarea. Din punctul meu de vedere, iese din discuție o nouă carantină”.
Pe de altă parte, președintele Braziliei riscă să fie acuzat de omucidere. O anchetă realizată de Senat a stabilit că Jair Bolsonaro și alți oficiali au permis răspândirea necontrolată a virusului cu scopul de a obține "imunitatea de turmă". Peste 600.000 de oameni au murit de COVID-19 în Brazilia.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Marea Britanie, coronavirus, Bulgaria, brazilia,
Dată publicare:
20-10-2021 18:43