Coreea de Nord face exercitii militare cu munitie de razboi. Sud-coreenii sunt ingrijorati: "Armata noastra este pregatita"

Ultima actualizare: 02-05-2014 07:07
Coreea de Nord

Coreea de Nord si-a anuntat vecinii din Coreea de Sud ca, marti, va efectua manevre cu munitii de razboi in apropierea frontierei maritime controversate dintre cele doua tari, a anuntat Ministerul sud-coreean al Apararii.

"Nordul ne-a informat ca vor avea loc manevre cu munitii de razboi la nordul (frontierei), in apropierea insulelor Yeonpyeong si Baengnyeong", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al ministerului.

"Armata noastra este pregatita", a adaugat el, precizand ca navele de pescuit sud-coreene aflate in zona au primit ordin sa se retraga.

Coreea de Nord a efectuat manevre similare la 31 martie, cand numeroase obuze au cazut in apele teritoriale ale Coreei de Sud. Sudul a raspuns si cele doua parti au schimbat salve de artilerie, fortandu-i pe locuitorii insulei frontaliere Baengnyeong sa se refugieze in adaposturi. Incidentul nu s-a soldat cu pagube umane sau materiale.

Granita maritima dintre cele doua tari a fost de mai multe ori scena unor confruntari sangeroase intre cele doua parti. Ultimul incident a avut loc in 2010, cand Phenianul a bombardat o insula sud-coreeana in apropiere de zona frontierei, provocand moartea a patru persoane si aducand peninsula la un pas de razboi.

Numita "Linia de limita a Nordului", frontiera a fost trasata de fortele Natiunilor Unite si Statelor Unite in 1953, la sfarsitul razboiului coreean. Phenianul o contesta si refuza sa o recunoasca.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO