Coreea de Nord a lansat 2 rachete balistice in Marea Japoniei. Reactia premierului nipon: "Vom lua toate masurile necesare"

Ultima actualizare: 21-03-2016 06:58
Kim Jong-un si rachetele

Coreea de Nord a anuntat ca a tras o racheta balistica vineri in largul coastei sale de est care a zburat aproximativ 800 km si a cazut in mare, a anuntat agentia sud-coreeana de presa Yonhap, preluata de Reuters si AFP.

Lansarea intervine la cateva zile dupa ce liderul nord-coreean Kim Jong-Un a ordonat teste cu focoase nucleare miniaturizate, pe fondul amplificarii tensiunilor in Peninsula Coreea si in timp ce Nordul a ramas sfidator fata de ultima rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU, adoptata la inceputul lunii ca raspuns la un test nuclear efectuat in ianuarie, relateaza Agerpres.

Un purtator de cuvant al Ministerului sud-coreean al Apararii a precizat ca racheta a fost trasa de la Sukchon, in sudul Coreii de Nord, la 5.55 ora locala (20.55 GMT joi) si ca a parcurs 800 km inainte de a cadea in Marea Japoniei.

Purtatorul de cuvant nu a precizat ce tip de racheta a fost trasa, dar agentia Yonhap, citand surse militare, a declarat ca a fost o racheta Rodong, cu o raza de actiune maxima de aproximativ 1.300 km.

Pe de alta parte, un responsabil american din cadrul apararii a precizat ca s-ar fi tras nu una, ci doua rachete balistice.

"Statele Unite au urmarit lansarea a doua rachete balistice din Coreea de Nord. Niciuna dintre ele nu a reprezentat o amenintare pentru Statele Unite sau aliatii nostri regionali", a afirmat acest responsabil, precizand ca aceste tiruri sunt o "violare a rezolutiilor multiple ale Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite".

La inceputul lunii martie, Consiliul de Securitate a impus o noua serie de sanctiuni dure Coreii de Nord dupa ultimele teste nucleare si balistice efectuate de regimul comunist.

in ciuda acestor sanctiuni, liderul nord-coreean Kim Jong-un a dat ordinul la 10 martie sa se efectueze noi teste cu focoase nucleare miniaturizate.

La aceasta situatie deosebit de tensionata se mai adauga si manevrele incepute de fortele sud-coreene si americane la 6 martie, cele mai importante organizate vreodata in comun in Peninsula Coreea, la care Phenianul a amenintat ca va raspunde cu lovituri nucleare.

Aceste exercitii anuale intre cei doi aliati agraveaza sistematic tensiunile intre Nord si Sud, noteaza France Presse

Japonia condamna dur actiunile Coreei de Nord

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a declarat vineri ca Tokyo condamna puternic ultima lansare de racheta balistica de catre Coreea de Nord si a cerut Phenianului sa se abtina de la astfel de actiuni, informeaza Reuters.

Abe, vorbind in fata parlamentului, a spus de asemenea ca Japonia a depus un protest dupa lansarea rachetei nord-coreene, pe care a descris-o ca "extrem de problematica".

"Japonia cere insistent Coreei de Nord sa se abtina de la astfel de actiuni si va lua toate masurile necesare, inclusiv avertismente si activitate de supraveghere, pentru a putea sa raspunda la orice situatii", a adaugat Abe.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO