Controversatul șerif Joe Arpaio, grațiat de Donald Trump

Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Sambata 26 August 2017 11:32
Categorie: Internaţional
Joe Arpaio

Preşedintele american Donald Trump l-a graţiat vineri seara pe foarte controversatul şerif Joe Arpaio, în vârstă de 85 de ani, care a fost condamnat pentru că a dat dovad de un zel excesiv împotriva imigranţilor clandestini, relatează AFP.

”Astăzi (vineri), preşedintele Donald Trump l-a graţiat pe Joe Arpaio, un fost şerif în comitatul Maricopa, în Arizona”, a anunţat într-un comunicat Casa Albă.

Trump a dat vestea pe Twitter.

Executivul motivează că ”viaţa şi cariera domnului Arpaio, care a început la (vârsta de) 18 ani, când s-a angajat în armată, la începutul Războiului din Coreea, încarnează serviciul public dezinteresat”.

”Şeriful Joe Arpaio are acum 85 de ani şi, după mai bine de 50 de ani de serviiu admirabil pentru ţara noastră, el merită o iertare prezidenţială”, se arată în comunicat.

Arpaio a fost condamnat la sfârşitul lui iulie pentru că a încălcat o interdicţie care i-a fost impusă de către un judecător federal şi care-i interzicea patrulele discriminatorii.

Marţi, la un miting cu susţinătorii săi la Phoenix, în Arizona, preşedintele republican a renunţat să facă acest anunţ, care era aşteptat la acel moment, cu scopul de a evita ca manifestaţii tenionate să degenereze.

Trump şi-a întrebat susţinătorii dacă nu cumva Arpaio a fost condamnat pentru că ”şi-a făcut treaba”, iar aceştia l-au aplaudat.

El a sugerat că era vorba doar de o remiză. ”Nu o voi face (graţia) în această (marţi) seara, pentru că nu vreau să creez controversă”, însă ”şeriful poate să stea liniştit”, a promis el.

Reacţiile faţă de graţiere, în plin uragan, care ar putea fi devastator în Texas, în sudul Statelor Unite, nu au întârziat să apară.

Reprezentantul democrat Raul Grijalva din Arizona a declarat că "Joe Arpaio nu merită iertarea. Toată viaţa sa s-a comportat ca şi cum ar fi deasupra legilor. Acum Trump îi arată că a avut dreptate”.

Alt congresmen democrat, Joaquin Castro din Texas, a mers mai departe şi l-a catalogat pe Arpaio drept un ”sectar care a luat ca ţintă comunitatea hispanică ani de zile. El ar trebui să-şi ispăşească pedeapsa”.

Influenta asociaţie pentru apărarea libertăţilor ACLU a apreciat, la rândul ei, vineri, că ”preşedintele a ales ilegalitatea şi nu legea, disensiunea în locul unităţii şi durerea în locul vindecării”.

Comentatorul republican Bill Kristol, foarte anti-Trump, consideră că este vorba despre o manevră a preşedintelui vizând să-i obişnuiască pe oameni cu exercitarea graţierii prezidenţiale cu scopul de a se servi de ea în cazul în care sunt condamnaţi apropiaţi de-ai săi în dosarul amestecului rus în alegerile americane de anul trecut.

Şeriful Arpaio a încarnat, timp de aproape un sfert de secol, o menţinere a ordinii implacabile în comitatul Maricopa, în Arizona (sud-vest).

Acest susţinător declarat al lui Donald Trump, care s-a autointitulat ”cel mai dur şerif din America”, şi-a forjat o reputaţie foarte controversată, în contextul în care unii au denunţat zelul măsurilor sale, bazate în mod deschis pe o ţintire discriminatorie şi revendicată ca atare a hispanicilor străini.

Joe Arpaio Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

”Eclipsa Trump”, cum și-a atacat președintele SUA predecesorul
”Eclipsa Trump”, cum și-a atacat președintele SUA predecesorul
SUA ar putea trimite în Ucraina arme letale. Acuzațiile grave la adresa Rusiei
SUA ar putea trimite în Ucraina arme letale. Acuzațiile grave la adresa Rusiei
Hillary Clinton, despre Trump:
Hillary Clinton, despre Trump: "Înapoi, ciudatule!". Mărturisiri din campania electorală
Coreea de Nord își bate joc de postările lui Trump de pe Twitter
Coreea de Nord își bate joc de postările lui Trump de pe Twitter
VIDEO PROTVPLUS.RO
Luptatori jihadisti
40 de teroriști ISIS, cu pașaport german, capturați în Siria
Avalanşă pe una dintre cele mai populare pârtii de schi. Turişti dispăruţi sub zăpadă
Atac cu cuţitul în centrul unui oraş din Franţa. Poliţia l-a ucis pe agresor. VIDEO
Om de afaceri italian condamnat la închisoare după ce a împușcat un hoț român
Avertismentul preşedintelui Ucrainei: Rusia va ataca UE şi NATO. Putin, "pericol mondial"
Ce a găsit un câine al poliţiei germane într-o maşină parcată. Putea urma o tragedie
Poluare Lacul Erie
Motivul pentru care locuitorii unui oraș vor ca lacul Erie să capete statut de persoană
Alertă de atentat terorist în Italia, declanșată de un român. Ce făcea bărbatul
Senatorul Bernie Sanders îşi anunţă înscrierea în cursa prezidenţială din SUA
Karl Lagerfeld, designerul Chanel, a murit la vârsta de 85 de ani
Ultimul SMS trimis de un bărbat soției după ce a fost împușcat într-un atac armat
Incendiu pe aeroportul Ciampino din Roma. Pasagerii au fost evacuați