Controversat istoric american: SUA au creat grupul terorist Stat Islamic

Ultima actualizare: 25-02-2015 00:05
Statul Islamic

Statele Unite au creat grupul terorist Stat Islamic in Irak si Siria, folosind combatantii sunniti ca "armata secreta americana" pentru destabilizarea regiunii Orientul Mijlociu, afirma controversatul istoric american Webster Tarpley.

"Grupul terorist Stat Islamic este o armata secreta a Statelor Unite, iar liderul organizatiei, Abu Bakr al-Baghdadi, este un prieten apropiat al senatorului republican american John McCain", afirma Webster Tarpley, potrivit agentiei IRNA.

Webster Tarpley, un critic al administratiilor americane care a enuntat ipoteze conspirationiste si in cazul atentatelor din 11 septembrie 2001, sustine ca terorismul international este permis de Statele Unite.

"Daca ar vrea, Statele Unite ar putea opri orice conxiune la Internet a grupului terorist Stat Islamic...", adauga istoricul american, afirmand ca orasul libian Derna, bombardat recent de Egipt dupa executarea de catre teroristi a 21 de crestini, este "capitala mondiala a terorismului".

"Desi este un oras mic, din Derna au fost trimisi numerosi teroristi spre Irak si Siria", argumenteaza Tarpley.

Fondurile folosite de grupul terorist Stat Islamic provin din Arabia Saudita, un aliat strategic al Statelor Unite in Orientul Mijlociu, continua Tarpley, conform agentiei ruse Sputnik.

"Daca Statele Unite ar vrea intr-adevar sa distruga organizatia terorista SIIS, ar soma Arabia Saudita sa nu mai alimenteze cu armament teroristii din Irak si Siria. In plus, Turcia ar putea distruge teroristii din Siria vecina in doar cateva saptamani daca s-ar dori acest lucru", adauga istoricul american, citat de Sputnik.

Teroristul Zacarias Moussaoui, condamnat la inchisoare pe viata in Statele Unite pentru implicarea in atentatele din 11 septembrie 2001, a dezvaluit intr-o instanta din SUA, pe 3 februarie, ca membri ai familiei regale din Arabia Saudita au oferit sustinere organizatiei teroriste Al-Qaida.

Ambasada Arabiei Saudite la Washington a replicat considerand ca Moussaoui este un "criminal deranjat psihic".

Istoricul si jurnalistul american Webster Tarpley, in varsta de 68 de ani, s-a remarcat de-a lungul timpului prin critici la adresa administratiilor Statelor Unite si prin enuntarea unor ipoteze conspirationiste.

El este autorul cartii "9/11 Synthetic Terror: Made in USA" ("11 septembrie, Sinteza terorismului: fabricat in SUA").

Grupul terorist sunnit Stat Islamic ocupa teritorii din Irak, Siria si Libia, unde a proclamat un "califat islamic".

O coalitie internationala formata din zeci de tari si coordonata de Statele Unite a lansat raiduri aeriene impotriva organizatiei teroriste care s-a remarcat prin decapitarea a zeci de ostatici, inclusiv americani, britanici si francezi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO