Președintele Volodimir Zelenski s-a adresat Bundestagului. „Trăim zile de teroare, cum Europa n-a mai văzut de 80 de ani”
După discursul impresionant ținut miercuri în Congresul american, președintele ucrainean Zelenski a vorbit joi dimineață în Bundestagul german.
La ultimele discuții, Rusia a adaugat o conditie pentru incetarea ostilitatilor: ridicarea sanctiunilor occidentale.anunțat că va trimite Ucrainei noi ajutoare militare, printre care drone și sisteme anti-aeriene. În paralel cu episoadele sângeroase, continuă tratativele pentru găsirea unei soluții de pace.
Cu un colaj de imagini dramatice surprinse în Ucraina în ultimele 3 săptămâni, a început intervenția președintelui ucrainean în Congresul american. Volodimir Zelenski a cerut Statelor Unite mai mult ajutor pentru că, a spus el, „destinul Ucrainei este decis în aceste momente".
Volodimir Zelenski: „Trăim zile de teroare, cum Europa n-a mai văzut de 80 de ani. Nu uitați de atentatele din 11 septembrie! De trei săptămâni la noi în fiecare zi se repeta 11 septembrie 2001.”
După ce a susținut mare parte a discursului în limba ucraineană, Zelenski a trecut la engleză și i s-a adresat direct președintelui Joe Biden.
Volodimir Zelenski: „Sunteți liderul acestei națiuni. Vă doresc să fiți liderul întregii lumi. Să fii liderul lumii înseamnă să fii liderul păcii.”
Președintele Joe Biden a decis o asistenţă suplimentară de securitate pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari, ceea ce creste la 2 miliarde contribuția Statelor Unite la apărarea Ucrainei. Iar Casa Albă a confirmat prezența președintelui Biden la reuniunea NATO de la Bruxelles, pe 24 martie.
Joe Biden, președintele SUA: „Poporul american răspunde apelului de ajutor al președintelui Zelensky, mai multe arme pentru ca Ucraina să se apere, mai multe instrumente pentru a lupta împotriva agresiunii ruse. (...) Precum muniție, artilerie, mortiere de calibru mic, 20 de milioane de cartușe, în total. Ajutorul vă include drone, ceea ce demonstrează angajamentul nostru de a trimite cele mai de noi sistemele pe care le deținem, în Ucraina pentru apărarea țării. Și nu facem asta singuri. Aliații și partenerii noștri au făcut eforturi pentru a furniza transporturi semnificative de asistență de securitate.”
Pe de altă parte, armata rusă e confruntată cu pierderi masive de oameni şi echipamente. Potrivit serviciilor americane de informaţii, au murit peste 7.000 de soldaţi ruşi, iar Moscova a început să trimită trupe din Extremul Orient spre Vest. Asta, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin susţine că „operațiunea militară specială", cum numește Kremlinul invazia Ucrainei, se desfășoară conform planului.
Putin a acuzat Vestul, în schimb, că vrea să distrugă Rusia
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „În multe țări occidentale, oamenii, doar pentru că sunt din Rusia, sunt supuși unei adevărate hărțuiri. Li se refuză dreptul la îngrijire medicală, copiii lor sunt expulzați din școli, părinții sunt dați afară de la locul de muncă. Interzic muzica, cultura, literatura rusă, încercând să anuleze Rusia. Occidentul și-a scos masca decenței, a început să se comporte prost, și-a demonstrat adevărata natură. Se observă asemănări directe cu pogromurile antisemite pe care naziștii le-au făcut în Germania în anii '30.”
Cât despre negocierile de pace, atât Kievul cât şi Moscova au confirmat că negociatorii celor două tabere se apropie de un acord.
Sergey Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei: „Ucraina nu trebuie, sub nicio formă, să dețină arme care să reprezinte o amenințare pentru Federația Rusă, iar intrarea Ucranei în NATO este absolut inacceptabilă pentru noi. Se discută, în schimb, foarte serios un statut neutru pentru Ucraina și garanții general acceptabile de securitate pentru Rusia, pentru Ucraina și pentru toate țările. După mine, este iminentă agrearea unor formulări concrete în acest sens.”
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Discuțiile despre Ucraina continuă. Prioritățile mele la discuții sunt clare: sfârșitul războiului, garanții de securitate, suveranitate, restabilirea integrității teritoriale, garanții reale pentru țara noastră, protecție reală a țării noastre.”
Iuliia Mendel, fost purtător de cuvânt al lui Volodimir Zelenski: „Lista cererilor ruseşti arată că Kremlinul, în acest moment, este foarte izolat şi nu înţelege cu adevărat care e situaţia de la faţa locului. Asta este ceea ce trebuie negociat, pentru că preşedintele Zelenski înţelege cu siguranţă că deciziile politice vor fi dificile.”
La ultimele discuții, Rusia a adaugat o condiție pentru încetarea ostilităților: ridicarea sancțiunilor occidentale.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: negocieri, vladimir putin, războiul din Ucraina, Volodomir Zelenski,
Dată publicare:
17-03-2022 07:52