Război în Ucraina, ziua 22. SUA confirmă că un american a murit în Cernigău. 90% din Mariupol este distrus

×
Codul embed a fost copiat

Război în Ucraina, ziua 22. Bombardamentele rusești au terorizat marile orașe ucrainene. În Kiev, încă un bloc de locuințe a fost distrus, iar în sud, Mariupolul se transformă în ruine.  

Un morman de ruine - asta a mai rămas din Teatrul dramatic din Mariupol, distrus miercuri de o bombă rusească. Imobilul era folosit ca adăpost pentru civili şi, în momentul bombardamentului, înăuntru erau sute de oameni.

O filmare din urmă cu câteva zile dovedeşte că în clădire erau doar civili. Iar imagini din satelit arată că locul era semnalizat: în fața și în spatele clădirii era scris în ruseşte, cu litere mari, cuvântul "COPII". Adăpostul antiaerian a rezistat exploziei, spun autorităţile locale, care încearcă acum să-i scoată pe oameni afară.

La câţiva kilometri de clădirea teatrului, a fost bombardată și piscina publică din Mariupol, folosită tot ca adăpost pentru civili.

Ministerul rus al Apărării a negat că ar fi responsabil pentru bombardamentele de la Mariupol şi a susţinut că teatrul ar fi fost distrus de naţionalişti ucraineni. De altfel, pe reţelele sociale ar fi apărut încă de săptămâna trecută zvonuri că teatrul va fi bombardat. Mai nou, ruşii acuză Ucraina că pregăteşte un atac cu arme chimice - pe care ar vrea să îl pună în seama Rusiei.

De asemenea, Curtea Internațională de Justiție de la Haga a cerut Rusiei să oprească imediat războiul și a trimis o delegație în Ucraina, pentru a strânge dovezi despre crimele de război comise de ruși.

Război în Ucraina, ziua 22. Principalele subiecte:

Antony Blinken îl acuză pe Putin că a comis crime de război în Ucraina

Un american a murit în războiul din Ucraina

FSB ar fi reținut un important general rus pentru “scurgeri de informații militare”

Medvedev: Rusia are puterea de a-i pune la locul lor pe toți dușmanii noștri îndrăzneți

► Trei nave sub pavilion panamez au fost lovite de rachete rusești în Marea Neagră. Una s-a scufundat

53 de persoane au fost ucise de forțele ruse numai miercuri, în Cernigău

Kremlinul califică drept ''inacceptabile şi de neiertat'' cuvintele lui Biden despre Putin

Primarul din Melitopol a fost eliberat

Zelenski: Lumea trebuie să recunoască în mod oficial că Rusia a devenit un stat terorist

ȘtirileProTV.ro au transmis în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

UPDATE 23:08 Până acum au fost scoși dintre dărâmături 130 de supraviețuitori ai atacului asupra Teatrului Dramatic din Mariupol. 

UPDATE 23:06 Italia este gata să reconstruiască Teatrul din Mariupol

Ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini, a anunţat, joi seară, că Italia este gata să sprijine reconstrucţia teatrului din Mariupol, ”cât mai curând posibil”. ”Teatrele din toate ţările aparţin întregii umanităţi”, a transmis ministrul, conform News.ro.

Anunțul a fost salutat și de președintele ucrainean.

UPDATE 23:04 Peste 3.800 de persoane au fost evacuate din orașele ucrainene, joi, prin coridoare umanitare. Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk, a declarat că aproximativ 2.000 de persoane au reușit să părăsească orașul asediat Mariupol.

UPDATE 22:55 Incendiu puternic într-un district al Kievului. 

 

UPDATE 22:46 Lukaşenko: Dacă nu acceptă să semneze un acord cu Putin, Zelenski va trebui să capituleze

"Rusia propune Ucrainei - şi ştiu aceasta sigur - o variantă de acord absolut acceptabilă. Şi este încă posibil astăzi ca Ucraina şi Rusia să ajungă la un acord, iar Zelenski să semneze acest acord cu Putin. Dacă Zelenski nu va accepta, credeţi-mă, el va trebui să semneze un act de capitulare în scurt timp", a declarat liderul belarus Aleksandr Lukaşenko, într-un interviu pentru postul de televiziune japonez TBS, conform Agerpres. 

UPDATE 22:10 Sistemul de plată PayPal intră pe piața din Ucraina. Potrivit ministrului digitalizării, Mykhailo Fedorov, cardurile MasterCard și Visa emise de băncile ucrainene pot fi acum conectate la un cont PayPal. Anterior, utilizatorii ucraineni puteau trimite bani doar în afara țării, conform The Kyiv Independent.

UPDATE 21:45 Nori de fum negru, deasupra Harkovului, după bombardamente. 

 

UPDATE 21:40 Cehia nu mai poate primi refugiați din Ucraina. Potrivit premierului ceh, Petr Fiala, peste 270.000 de ucraineni au sosit în țara sa din 24 februarie și mai mult de jumătate dintre refugiați sunt copii, iar 80% dintre adulți sunt femei, conform The Kyiv Independent. 

UPDATE 21:32 Marea Britanie suspendă cooperarea fiscală cu Rusia și Belarus, informează AFP.

UPDATE 21:29 Emmanuel Macron: Invadarea Ucrainei de către Rusia a trimis NATO ''un şoc electric''

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că invadarea Ucrainei de către Rusia a trimis "un şoc electric" NATO şi că i-a dat o nouă claritate strategică de care avea nevoie, relatează Reuters.

Emmanuel Macron, care a discutat cu presa pe marginea lansării candidaturii sale pentru un nou mandat de preşedinte, a fost întrebat dacă regretă că a spus că NATO este "în moarte cerebrală" în urmă cu circa doi ani, conform Agerpres. 

"Rusia ne-a dat un apel deşteptător", a spus Macron. "Întotdeauna am considerat că aveam nevoie de o clarificare strategică şi suntem în curs de a o primi", a adăugat el.

UPDATE 21:17 Șeful Administrației Regionale de Stat din Lugansk, Serghei Gaidai, arată imaginea unei clădiri rezidențiale din Severodonețk. El susține că această clădire era un adăpost pentru mamele cu copii. 

UPDATE 21:13 Peste 320.000 de ucraineni s-au întors acasă de la începutul războiului. Potrivit Serviciului de Grăniceri de Stat, cei mai mulți ucraineni care se întorc acasă sunt bărbați.

UPDATE 21:10  Nave pline cu zahăr din Brazilia se îndreaptă către Rusia 

Cel puţin cinci nave se îndreaptă spre Rusia având la bord aproape 200.000 de tone de zahăr brut din Brazilia, dublu faţă de nivelul importurilor anuale, arată datele consultate de Reuters, conform Agerpres. 

UPDATE 20:47 Adăpostul antiaerian din teatrul de la Mariupol a rezistat bombardamentului rus

Anunțul a fost făcut de însărcinata cu drepturile omului în Parlamentul ucrainean Liudmila Denisova. ”Nu avem încă informaţii, însă credem că toată lumea a supravieţuit”, anunţă ea.

UPDATE 20:44 Și Antony Blinken spune că Putin a comis crime de război

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că este de acord cu remarcile președintelui Joe Biden conform cărora președintele rus, Vladimir Putin, este un „criminal de război” , deoarece forțele ruse continuă să atace zonele civile din Ucraina.

"Ei și-au intensificat bombardamentele împotriva voinței poporului. Ieri (miercuri- n.red.), președintele Biden a spus că, în opinia sa, în Ucraina au fost comise crime de război. Personal, sunt de acord. După atât de multe distrugeri în ultimele trei săptămâni, îmi este greu să trag concluzia că rușii fac altceva decât asta. A viza în mod intenționat civilii este o crimă de război", a spus el.

UPDATE 20:34 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a acordat primarului Melitopolului, Ivan Fedorov, care a fost eliberat de ruși, Ordinul pentru curaj, gradul III.  

 

UPDATE 20:33 Klaus Iohannis: NATO nu doreşte un conflict militar cu Rusia; nu se poate realiza o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei

UPDATE 20:17 Departamentul de Stat american confirmă că un cetățean american a murit în Ucraina. „Oferim cele mai sincere condoleanțe familiei pentru pierderea sa”, a spus un purtător de cuvânt, conform Fox News. 

Și Secretarul de stat Antony Blinken a confirmat personal informația în timpul conferinței. 

UPDATE 19:51 Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a informat că un bărbat ce pretindea că este Denis Șmihal, prim-ministrul Ucrainei, a încercat să discute cu el la telefon, conform Sky News.

UPDATE 19:43 Piața Barabașovo din Harkov, una din cele mai mari piețe din Europa de Est, a ars.

 

UPDATE 19:41 Un depozit cu mai multe mașini aflat în Svyatoshinsky, Kiev, a fost distrus și doi oameni au murit.

 

UPDATE 19:34 Mesajul lui Arnold Schwarzenegger pentru Vladmir Putin

UPDATE 19:27 Consiliul Europei îşi suspendă relaţiile cu Belarusul

Consiliul Europei (CoE), apărător al statului de drept pe continent, a anunţat joi suspendarea relaţiilor sale cu Belarusul din cauza "participării active a ţării" la invazia rusă din Ucraina, relatează AFP.

Comitetul de Miniştri, organ executiv al organizaţiei, "a decis astăzi să suspende orice relaţie cu Belarusul", anunţă CoE într-un comunicat.

UPDATE 18:41 90% din Mariupol este distrus

Autoritățile din Mariupol au transmis că până la 90% din clădirile orașului au fost distruse de forțele ruse în atacurile zilnice.

Lesia Vasylenko, un parlamentar ucrainean, a scris pe Twitter că orașul este distrus de atacurile aeriene și a reamintit apelul făcut de președintele Zelenski pentru țările din vest cu privire la interzicerea zborurilor pe teritoriul ucrainean.

UPDATE 18:37 Harta apărării NATO în partea de est a alianței

“Ne confruntăm cu o nouă realitate a securității noastre din cauza invaziei Rusiei din Ucraina. Ca răspuns, NATO și-a întărit prezența defensivă în partea de est a alianței cu mai multe trupe, avioane și nave. Iată prezentarea generală”, a transmis pe Twitter Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO.

UPDATE 18:26 Cum arată o gradiniță din Harkov în urma bombardamentelor:

 

UPDATE 18:20 De teamă că ar putea fi ucis, Vladimir Putin ar fi înlocuit 1.000 dintre angajații de la Kremlin, transmite presa externă.

UPDATE 18:07 Rusia l-ar fi reținut generalul Roman Gavrilov, adjunctul șefului Gărzii Naționale

Site-ul de investigații Bellingcat transmite, citând mai multe surse, că generalul Roman Gavrilov, adjunctul șefului Gărzii Naționale din Rusia, Rosgvardia, a fost reținut de FSB.

Una dintre surse susține că motivul ar numeroase „scurgeri de informații militare care au dus la pierderi de vieți omenești”, în timp ce alte două surse spun că motivul ar fi „risipa de combustibil”, notează Fox News. 

UPDATE 17:57 O navă rusă de patrulare ”invizibilă pe radar”, Vasili Bîkov, apare în Sevastopol, în Crimeea, după ce Marina ucraineană a anunţat că a scufundat-o de pe uscat cu armament nespecalizat în lupta antinavă.

Nava rusă de patrulare Vasili Bîkov a fost observată în timp ce sosea la Sevastopol, după ce presa ucraineană a scris, în baza unor informaţii de la Marina ucraineană, că nava a fost scufundată în cadrul unei operaţiuni speciale, relatează AFP, conform News.ro. 

UPDATE 17:52 Human Rights Watch susține că Rusia ar fi folosit muniție cu dispersie în Nikolaiev în trei zile. Conform acestora, muniția cu dispersie ar fi fost folosită în zilele de 7,11 și 13 martie, conform aNews.

UPDATE 17:43 Războiul din Ucraina va duce la criză alimentară în următoarele 12-18 luni, spune Macron  

Războiul dintre Ucraina și Rusia va duce probabil la o criză alimentară în următoarele 12-18 luni în Africa și Orientul Mijlociu, a declarat președintele francez, Emmanuel Macron, conform Al Jazeera.

UPDATE 17:21 Mihail Podolyak, consilierul lui Zelenski, a spus că o întâlnire între președintele rus, Vladimir Putin, și președintele ucrainean ar putea avea loc după încheierea unui acord, eventual în următoarele câteva săptămâni.

UPDATE 17:16 Două avioane ucrainene au fost doborâte de ruși în timpul bătăliilor din Herson.  

UPDATE 17:12 Recep Tayyip Erdogan a vorbit cu Vladimir Putin, la telefon, și s-a oferit să găzduiască o întâlnire între el și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, conform Reuters. 

UPDATE 16:53 21 de morţi şi 25 de răniţi, inclusiv zece în stare gravă, la Merefa, lângă Harkov

Cel puţin 21 de persoane au fost ucise, iar alte 25 au fost rănite în tiruri de artilerie rusă, în localitatea Merefa, în apropiere de oraşul asediat Harkov, în estul Ucrainei, anunţă parchetul regional, relatează AFP, conform News.ro. 

”Militari ruşi au procedat la tiruri de artilerie vizând Merefa în regiunea Harkov joi, către ora (locală) 3.30 (şi ora României)”, anunţă într-o postare pe Facebook Parchetul regiunii Harkov.

”O şcoală şi un centru cultural au fost distruse. 21 de persoane au fost rănite, iar (alte) 25 (de persoane au fost) rănite, dintre care zece se află în stare gravă”, denunţă parchetul.

UPDATE 16:50 Kremlin: Războiul permite „purificarea” societăţii ruse de „trădători”

Conflictul din Ucraina dezvăluie cine sunt “trădătorii” în Rusia şi permite o “purificare” a ţării, a declarat joi Kremlinul, revenind asupra unor afirmaţii foarte dure făcute cu o zi în urmă de preşedintele Vladimir Putin.

″În astfel de situaţii, mulţi oameni se arată a fi trădători şi pleacă ei înşişi din viaţa noastră. Unii demisionează, alţii părăsesc ţara. Este o purificare. Alţii încalcă legea şi sunt pedepsiţi pe baza legii”, a explicat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse.

Mai multe detalii AICI

UPDATE 16:44 Un american ar fi murit în atacurile din Cernigău 

Un cetățean american ar fi fost ucis în atacul rușilor asupra centrul orașului Cernihiv pe 17 martie, transmite The Kyiv Independent.

UPDATE 16:16 În urma sancțiunilor aplicate Rusiei, prețul zahărului a crescut cu 12,8% în ultima săptămână. O filmare publicată de Nexta arată mai mulți ruși îngrămădindu-se în magazin pentru a apuca să cumpere pungi de zahăr.

 

UPDATE 16:09 Forțele armate ucrainene susțin că au eliberat satul Posad-Pokrovske din Oblastul Herson, conform Nexta.

UPDATE 15:52 BILD: Serghei Lavrov s-a intors din drumul spre China

Bild scrie că avionul care îl transporta pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la Beijing, pentru o misiune oficială s-a întors din zbor deasupra Novosibirsk și s-a întors spre Moscova. Practic, după ce a parcurs 2.800 kilometri, avionul s-a întors pe aeroportul Vnukovo din Moscova. El ar fi trebuit să aterizeze joi la Beijing. 

UPDATE 15:47 271 elevi ucraineni au fost înscriși până joi în sistemul de învățământ de stat din România.

UPDATE 15:46 Serverul FSB, spart de Anonymus. Conversația secretă dintre Putin și Șoiugu

Grupul de hackeri Anonymous, care poartă un ”atac cibernetic” împotriva Rusiei de când a invadat Ucraina, la 24 februarie, anunţă joi că a piratat serverele Serviciului rus de securitate (FSB), serviciile secrete ruse.

Anonymous dezvăluie, de asemenea, o convorbire sensibilă între preşedintele rus Vladimir Putin şi ministrul său al Apărării Serghei Şoigu.

Mai multe detalii AICI.

UPDATE 15:42 Peste 187.000 de refugiați au mers în Germania, potrivit Ministerului german de Interne, citat de CNN. De asemenea, 270.000 de refugiați au mers, până acum, în Cehia. 

UPDATE 15:40 Ucraina susține că Siria trimite Rusiei 40.000 de mercenari. Aproximativ 150 de sirieni au fost trimiși în Rusia pentru a lua parte la războiul împotriva Ucrainei pe 15 martie și de atunci 300 ar fi trimiși zilnic, conform The Kyiv Independent.

UPDATE 15:28 - Negocierile continuă online, anunță Kremlinul

Negocierile dintre Kiev și Moscova continuă online, potrivit Kremlinului.

"Lucrul continuă. Delegația noastră face eforturi mari și dă dovadă de mult mai multă bunăvoință decât omologii noștri ucraineni", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenției de presă Interfax, citată de Al Jazeera.

Condițiile Rusiei au fost "extrem de clare, precizate și aduse pe deplin în atenția negociatorilor ucraineni", a declarat Peskov.

UPDATE 15:18 - Scholz: NATO nu va interveni militar în războiul din Ucraina

NATO nu va risca o escaladare a războiului din Ucraina prin intervenția sa militară, a declarat, joi, cancelarul german Olaf Scholz, în cadrul unei conferințe de presă comune la Berlin cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Este datoria de bază a alianței să asigure siguranța tuturor membrilor. Soarta oamenilor din Ucraina ne atinge profund", a declarat Scholz după un discurs al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în fața parlamentului german, potrivit CNN.

UPDATE 15:05 - Joe Biden va discuta telefonic cu Xi Jinping despre situaţia din Ucraina

Preşedintele american Joe Biden va discuta telefonic, vineri, cu omologul său chinez Xi Jinping, despre “războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi alte chestiuni de interes comun”, a anunţat joi Casa Albă, relatează AFP şi dpa, citate e Agerpres.

UPDATE 14:55 - SUA vor furniza Ucrainei "drone Kamikaze"

Administrația Biden va furniza Ucrainei arme defensive suplimentare de înaltă tehnologie, inclusiv așa-numitele "drone Kamikaze", potrivit unor rapoarte americane.

Armele furnizate vor fi ușor de transportat și vor necesita puțină pregătire pentru a fi folosite împotriva tancurilor, vehiculelor blindate și avioanelor rusești, afirmă New York Times citând oficiali americani și europeni, notează Sky News.

Președintele Joe Biden a anunțat, miercuri, un nou ajutor militar în valoare de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv 800 de rachete antiaeriene Stinger suplimentare, 9.000 de arme antitanc, 100 de drone tactice și o serie de arme de calibru mic, precum mitraliere și lansatoare de grenade.

Administrația Biden va furniza drone Switchblade ca parte a pachetului, potrivit unor persoane informate cu privire la aceste planuri.

Oficialii militari numesc arma, care este transportată într-un rucsac, "drona Kamikaze", deoarece poate fi pilotată direct spre un tanc sau un grup de soldați și este distrusă atunci când atinge ținta și explodează.

UPDATE 14:38 Ucraina trebuie să înceteze să mai încalce drepturile prizonierilor ruși, afirmă Human Rights Watch

Organizaţia nonguvernamentală Human Rights Watch a cerut Ucrainei să înceteze să mai încalce drepturile prizonierilor de război ruşi, întrucât acest lucru este contrar convenţiilor de la Geneva, transmite joi AFP, citând un comunicat al HRW, relatează Agerpres.

UPDATE 14:16 Le Drian: Rusia „se preface că negociază” și „lasă armele să vorbească” în Ucraina

Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a acuzat joi Rusia că „se preface că negociază” un armistiţiu în Ucraina, lăsând în acelaşi timp în continuare „armele să vorbească”, informează AFP.

UPDATE 14:15 Operaţiunea militară specială a Rusiei nu are ca scop distrugerea statalităţii Ucrainei şi nu vizează populaţia civilă - Ministerul rus de Externe

Operaţiunea militară specială a Rusiei în Ucraina nu are ca scop distrugerea statalităţii, înlăturarea actualului preşedinte şi nu vizează populaţia civilă, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, într-o conferinţă de presă, joi, citată de agenţia TASS, citată de News.ro.

UPDATE 14:01 Pianistul Boris Berezovsky a fost părăsit de agentul care îl reprezenta în străinătate, după ce a fost în favoarea invaziei ruse

Agentul celebrului pianist Boris Berezovsky născut la Moscova a decis să nu-l mai reprezinte în străinătate după ce artistul a propus la televiziunea rusă să fie întreruptă electricitatea la Kiev şi capitala asediată, relatează News.ro.

Biroul nostru l-a reprezentat pe pianistul Boris Berezovsky, artist de geniu şi om al paradoxului, de mai bine de 20 de ani, urmându-l pas cu pas în cariera sa”, a transmis Productions Sarfati, într-un comunicat pentru AFP.

UPDATE 13:24 Ben Wallace: Marea Britanie va trimite un sistem de apărare aerian cu rachete cu rază medie de acţiune Sky Sabre în Polonia şi 100 de soldaţi, pentru a proteja spaţiul aerian polonez de „o agresiune ulterioară a Rusiei”

Marea Britanie urmează să desfăşoare sistemul de apărare aeriană cu rachete cu rază medie de acţiune Sky Sabre în Polonia, împreună cu 100 de soldaţi, pentru a proteja spaţiul aerian polonez de „o agresiune ulterioară a Rusiei”, a declarat ministrul britanic al Apărării Ben Wallace, relatează BBC, citată de News.ro.

Vom desfăşura în Polonia sistemul de apărare aeriană cu rachete cu rază medie Sky Sabre şi aproximativ 100 de soldaţi, pentru a ne asigura că suntem alături de Polonia, protejându-i spaţiul aerian de orice agresiune ulterioară a Rusiei”, a afirmat Wallace în cadrul unei conferinţe de presă

UPDATE 13:20 - 107 copii uciși în Ucraina, de la începutul invaziei ruse, anunță autoritățile locale

Cel puțin 107 copii au fost uciși și peste 120 au fost răniți de la invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit Procuraturii Generale ucrainene.

Cele mai multe dintre victime au fost raportate în regiunile Kiev, Harkov, Donețk, Cernigău, Sumî, Herson, Nikolaiev și Jîtomîr.

Peste 410 instituții de învățământ au fost avariate de bombardamente, iar 63 dintre ele au fost distruse în totalitate, precizează biroul, citat de BBC.

Cel puțin 11 spitale au fost bombardate, adaugă acesta.

UPDATE 12:56 - Marea Britanie va trimite un sistem de rachete în Polonia și 100 de soldați

Marea Britanie va desfășura sistemul de rachete Sky Sabre în Polonia, împreună cu 100 de soldați, a declarat secretarul Apărării, Ben Wallace.

La începutul acestei săptămâni, cel puțin 35 de persoane au fost ucise într-un atac aerian rusesc asupra bazei de antrenament Iavoriv, în apropierea unui important punct de trecere în Polonia folosit de refugiații din conflict, transmite BBC.

UPDATE 12:37 - Kremlinul spune că nu va ține cont de cererea instanței supreme a ONU de a opri invazia din Ucraina

Rusia a transmis că nu își va opri invazia în Ucraina, după ce instanța supremă a Națiunilor Unite (cu sediul la Haga) i-a ordonat să se oprească imediat.

Curtea a declarat că este "profund îngrijorată" de utilizarea forței de către Rusia.

Kremlinul a răspuns că nu va ține cont de acest ordin, acuzând presa occidentală că răspândește "știri false monstruoase" despre conflict.

De asemenea, Moscova a atacat SUA după ce președintele Joe Biden l-a catalogat pe Vladimir Putin drept "criminal de război".

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că Putin este o "figură internațională foarte înțeleaptă și cultă".

Rușii au mai spus că SUA au bombardat de mult timp civili și au folosit arme nucleare în Japonia la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, iar Biden "nu are dreptul să dea lecții Rusiei", transmite Sky News.

UPDATE 12:15 - Ucraina cere Japoniei imagini de înaltă calitate din satelit pe fondul invaziei rusești

Ucraina cere Japoniei imagini din satelit de înaltă calitate pentru a o ajuta să respingă trupele rusești, a relatat ziarul Nikkei, citată de Al Jazeera.

Guvernele japoneze și companiile private operează sateliți care au capacitatea de a capta imagini detaliate zi și noapte, precum și prin nori și alte obstacole din atmosferă.

Guvernul japonez va analiza cu atenție dacă furnizarea de astfel de date Ucrainei este acceptabilă din punct de vedere politic sau permisă în cadrul legal actual, se arată în raport, fără a cita surse.

UPDATE 11:40 - Zelenski, către politicienii germani: Ajutorul a venit prea târziu pentru a opri războiul

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a încheiat, joi, discursul în fața Bundestagului german la Berlin.

Liderul ucrainean a mulțumit Germaniei pentru asistență, dar le-a spus legislatorilor că sprijinul lor "a venit prea târziu pentru a opri războiul".

"De ce nu se aplică 'niciodată din nou'? Care este responsabilitatea istorică a Germaniei față de Ucraina astăzi?", a întrebat Zelenski.

Zelenski a criticat, de asemenea, liderii germani cu privire la interesele de afaceri ale țării în Rusia.

"Am putut vedea dorința dumneavoastră de a continua să faceți afaceri cu Rusia și acum suntem în mijlocul războiului rece. Și, din nou, acest lucru este ceva ce nu ați reușit să vedeți. Încă vă protejați în spatele unui zid care nu vă lasă să vedeți prin ce trecem noi", a spus Zelesnki.

În încheiere, Volodimir Zelenski a cerut Germaniei să abordeze agresiunea rusă și să impună sancțiuni mai dure Moscovei. "Pacea este mai importantă decât veniturile", le-a spus el parlamentarilor, potrivit BBC.

UPDATE 11:31 - Zelenski cere din nou ca Rusia să fie recunoscută ca „stat terorist” după atacul din Mariupol

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi din nou comunităţii internaţionale să recunoască Rusia drept „stat terorist”, relatează EFE, citată de Agerpres. Mai multe detalii, AICI.

UPDATE 11:26 - Rusia spune că a evitat intrarea în incapacitate de plată

Ministerul de Finanțe al Rusiei anunță că a finalizat plata dobânzii de 117,2 milioane de dolari pentru două obligațiuni străine, în urma temerilor că Moscova ar putea intra în incapacitate de plată, anunță AFP.

UPDATE 11:20 - Există supraviețuitori ai bombardamentului asupra teatrului din Mariupol, potrivit autorităților

Există un număr de supraviețuitori în urma atacului de miercuri asupra unui teatru din Mariupol, unde se credea că se adăposteau sute de civili.

Adăpostul antiaerian din clădire a reușit să reziste atacului, a declarat un oficial din cadrul primăriei locale.

Cu toate acestea, nu a putut oferi o actualizare a numărului de victime.

De asemenea, un parlamentar ucrainean a declarat pentru BBC că "majoritatea" persoanelor din teatru au supraviețuit atacului.

Dmitro Gurin a declarat că peste 1.000 de femei și copii se ascundeau în subsol în acel moment.

Un supraviețuitor a descris cum teatrul a fost distrus de "o bombă de aproximativ 1.000 de kilograme de explozibil", a spus Gurin.

Ministerul rus al Apărării a negat că a efectuat atacul.

Mariupol se află în prezent în cea mai gravă criză din țară, orașul din sudul țării confruntându-se cu bombardamente aproape constante și cu aprovizionarea cu provizii cheie care se epuizează, precizează Sky News.

UPDATE 11:14 - Zelenski: Al Treilea Război Mondial s-ar putea să fi început deja, odată cu invazia rusă în Ucraina

Rusia ar putea să fi început deja Al Treilea Război Mondial, a declarat, miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat postului NBC News. Reacția integrală a liderului de la Kiev, AICI.

UPDATE 11:00 - Medvedev: Rusia are puterea de a-i pune la locul lor pe toți dușmanii noștri îndrăzneți

Rusia are puterea de a pune la locul lor inamicii conduși de Statele Unite și Moscova va zădărnici "complotul rusofob al Occidentului" pentru a dezbina Rusia, a declarat, joi, Dmitri Medvedev, unul dintre oamenii de bază ai președintelui Vladimir Putin.

Dmitri Medvedev, care a fost președinte al Rusiei din 2008 până în 2012 și este în prezent secretar adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că Statele Unite au alimentat o rusofobie "dezgustătoare" în încercarea de a forța Rusia să îngenuncheze și apoi să o rupă în bucăți.

"Nu va funcționa. Rusia are puterea de a-i pune pe toți dușmanii noștri îndrăzneți la locul lor", a declarat Medvedev, potrivit Sky News.

UPDATE 10:28 - Site-urile guvernamentale rusești se confruntă cu atacuri cibernetice fără precedent

Site-urile guvernamentale rusești se confruntă cu atacuri cibernetice fără precedent și se fac eforturi pentru a filtra traficul web străin, a anunțat, joi, agenția rusă de știri TASS, citată de France24.

Entitățile guvernamentale și companiile de stat rusești au fost vizate din cauza evenimentelor din Ucraina, site-urile web ale Kremlinului, ale companiei aeriene emblematice Aeroflot și ale marelui creditor Sberbank fiind printre cele care au înregistrat întreruperi sau probleme temporare de acces în ultimele săptămâni.

UPDATE 10:05 - 53 de persoane au fost ucise de forțele ruse numai miercuri, în Cernigău

Pierderile sunt din ce în ce mai mari în orașul Cernigău din nordul Ucrainei, 53 de persoane fiind ucise de forțele rusești numai miercuri, a declarat joi guvernatorul regional.

"Suferim pierderi grele - 53 de cetățeni au fost uciși miercuri", a declarat guvernatorul Viacheslav Chaus.

Informația nu a putut fi verificată imediat. Rusia neagă că ar fi vizat civili, potrivit Reuters, citată de The Guardian.

Aceasta vine în contextul în care forțele armate ale Rusiei au declarat că au lovit miercuri un depozit militar din regiunea Rivne, în vestul Ucrainei.

Rachete de înaltă precizie au lovit un depozit din Sarnî, regiunea Rivne, distrugând depozitele de rachete și muniție, a declarat ministerul.

UPDATE 09:55 - Ungaria se așteaptă la un 'val' de refugiați săptămâna viitoare

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că se așteaptă la un "val mai mare de refugiați" care vor sosi în țară săptămâna viitoare dinspre Ucraina.

Într-o înregistrare video postată pe Facebook în timpul unei vizite la un punct de trecere din apropierea graniței Ungariei cu Ucraina și România, Orban a declarat că săptămâna viitoare vor fi detașați mai mulți polițiști de frontieră pentru a face față afluxului crescut.

Până la 14 martie, aproximativ 263.888 de ucraineni au trecut granița în Ungaria, potrivit Observatorului ONU pentru drepturile omului.

Miercuri, un consilier al lui Orban a declarat presei ungare că oficialii se așteaptă să primească peste 900.000 de refugiați până la sfârșitul războiului.

Cu toate acestea, numărul de refugiați care au sosit în Ungaria a scăzut considerabil în ultima săptămână, punctează BBC.

UPDATE 09:30 - Locuitorii din Skadovsk, atacați de ruși cu gaze lacrimogene și grenade paralizante

Ocupanții ruși din Skadovsk din regiunea Kherson Oblast ar fi atacat protestatarii pașnici cu gaze lacrimogene și cu grenade paralizante.

Protestatarii care s-au adunat în piața din fața consiliului municipal din Skadovsk, pentru a cere eliberarea liderilor locali reținuți, au fost atacați cu gaze larimogene de către soldații ruși, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE 09:00 - Trei nave sub pavilion panamez au fost lovite de rachete rusești în Marea Neagră. Una s-a scufundat

Autoritatea maritimă din Panama afirmă că trei nave sub pavilion panamez au fost lovite de rachete rusești în Marea Neagră de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

O navă s-a scufundat, a precizat autoritatea maritimă într-un comunicat, dar nu au fost raportate victime.

Celelalte două rămân pe linia de plutire cu avarii.

Împreună, acestea au aproximativ 150 de membri ai echipajului de diferite naționalități, cărora nu li s-a permis să plece, a declarat Noriel Arauz, director al autorității maritime, informează Al Jazeera.

"Știm că am avut trei nave care au fost atacate de rachete rusești, dar tot echipajul este în siguranță, am avut pagube materiale", a declarat Noriel Arauz, administratorul Autorității Maritime din Panama (AMP). Panama are cel mai mare registru de nave sub pavilion din lume, depășind 8.000 de nave, potrivit AMP.

UPDATE 08:55 - Putin cere o "autopurificare" a Rusiei

Într-un discurs rostit peste noapte, președintele rus i-a luat la țintă pe rușii care nu susțin invazia din Ucraina.

Vladimir Putin a declarat că rușii "vor fi întotdeauna capabili să distingă adevărații patrioți de gunoaie și trădători și îi vor scuipa pur și simplu ca pe un țânțar care le-a intrat din greșeală în gură".

Putin a acuzat Occidentul că folosește o "a cincea coloană" de ruși trădători pentru a crea tulburări civile, adăugând: "Și există un singur scop, am vorbit deja despre el - distrugerea Rusiei".

"Sunt convins că o astfel de autopurificare naturală și necesară a societății nu va face decât să întărească țara noastră", a adăugat Putin, conform Sky News.

UPDATE 08:45 - În Merefa, armata rusă a distrus o școală și o casă de cultură

Forțele armate ale Federației Ruse au bombardat orașul Merefa din regiunea Harkov, la ora 03:30. Casele din apropiere au fost, de asemenea, avariate, potrivit Nexta.

UPDATE 08:39 - Armata rusă a pierdut 7.000 de soldați în trei săptămâni, anunță New York Times

Oficiali americani au declarat pentru New York Times că armata rusă a pierdut peste 7.000 de soldați în cele trei săptămâni de invazie a Ucrainei.

Oficialii au avertizat că cifra este inexactă și a fost compilată prin analiza presei, a cifrelor ucrainene, a cifrelor rusești, a imaginilor din satelit și prin parcurgerea imaginilor video ale tancurilor și trupelor rusești care au fost supuse focului.

Ucraina afirmă că 13.500 de membri ai personalului rus au fost uciși, în timp ce Rusia a estimat bilanțul la 498 de morți, potrivit Al Jazeera.

UPDATE 08:17 - Marea Britanie: Invazia rusă "a fost în mare parte blocată pe toate fronturile"

Cea mai recentă actualizare a Ministerului britanic al Apărării arată că forțele ruse au făcut "progrese minime" pe uscat, pe mare și în aer în ultimele zile.

Acestea "continuă să sufere pierderi grele", iar invazia a "stagnat în mare parte pe toate fronturile", a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Între timp, acesta a descris apărarea ucraineană ca fiind "statornică și bine coordonată" și a afirmat că marea majoritate a teritoriului rămâne în mâinile ucrainenilor.

Acest lucru pare să fie în concordanță cu ceea ce am auzit de la experți și de la serviciile secrete americane în ultimele zile, cu rapoarte potrivit cărora Rusia se luptă cu resursele și moralul, notează BBC.

 

UPDATE 08:00 - Putin îi numește pe rușii pro-occidentali "trădători naționali"

Președintele rus Vladimir Putin, care a reprimat orice disidență de la invazia Ucrainei, i-a atacat miercuri pe rușii pro-occidentali numindu-i "trădători naționali" într-un discurs televizat.

"Occidentul va încerca să se bazeze pe așa-numita coloană a cincea, pe trădătorii naționali, pe cei care câștigă bani aici, la noi, dar trăiesc acolo. Și mă refer la 'trăiesc acolo' nici măcar în sensul geografic al cuvântului, ci în funcție de gândurile lor, de conștiința lor sclavagistă", a spus Putin.

Acești oameni "nu pot trăi fără stridii și fără libertatea de gen", a adăugat liderul de la Kremlin.

Termenul "coloana a cincea" se referă de obicei la simpatizanții inamicului și își are originea în timpul Războiului Civil spaniol.

Liderul rus, ale cărui forțe armate s-au împotmolit în Ucraina și a cărui țară se confruntă cu un dezastru economic din cauza sancțiunilor occidentale, a acuzat adesea influențele occidentale pentru ceea ce îi afectează țara, notează CNN.

UPDATE 07:35 - Cel puțin o persoană a murit după ce resturi de rachetă au lovit o clădire rezidențială din Kiev

Cel puțin o persoană a fost ucisă și trei rănite după ce resturile unei rachete doborâte au lovit o clădire rezidențială din capitala ucraineană, Kiev, a anunțat serviciul de urgență ucrainean, citată de BBC.

Turnul ar fi fost lovit joi dimineață la ora locală 5:02 (3:02 GMT) în cartierul Darnytskyi din capitală, înainte ca pompierii și personalul de salvare să fie trimiși la fața locului.

Oamenii au fost evacuați de la etajele 11 și mai sus, iar operațiunile de salvare sunt în curs de desfășurare pentru a demonta structurile și a căuta persoanele prinse sub dărâmături, a informat SES.

UPDATE 07:00 - Ministerul japonez al Apărării spune că a văzut 4 nave de război ruseşti, care ar putea duce trupe în Ucraina

Patru nave de război ruseşti au trecut, marţi şi miercuri, prin strâmtoarea Tsugaru din nord-estul Japoniei, transportând posibil trupe şi vehicule de luptă în Ucraina, a anunţat miercuri Ministerul Apărării al Japoniei, potrivit CNN, citată de News.ro.

”Ministerul Apărării al Japoniei va continua să monitorizeze cu mare atenţie situaţia şi mişcările armatei ruse”, a spus ministerul pe contul său oficial de Twitter.

UPDATE 06:30 - SUA au înfiinţat un grup de lucru internaţional pentru a vâna şi a pune mâna pe bunurile oligarhilor ruşi

SUA au înfiinţat un grup de lucru internaţional pentru a vâna şi a pune mâna pe bunurile elitelor şi oligarhilor ruşi, transmite BBC. Din acest grup fac parte Australia, Marea Britanie, Canada, Japonia, Germania, Franţa, Italia şi Comisia Europeană, potrivit Departamentului de Trezorerie al SUA. Membrii grupului au primi o listă de 50 de persoane asupra cărora să-şi concentreze investigaţiile.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, şi procurorul general Merrick Garland, au avut miercuri prima întâlnire virtuală cu reprezentanţii tuturor ţărilor participante.

”Numai în ultimele trei săptămâni, informaţiile furnizate de forţele de ordine americane partenerilor străini au ajutat la reţinerea mai multor nave controlate de persoane şi entităţi sancţionate”, a spus Departamentul de Trezorerie al SUA, adăugând că navele confiscate valorează „sute de milioane de dolari”.
 

UPDATE 05:55 - Ministrul francez de externe avertizează Moscova împotriva utilizării armelor chimice

Franţa ar considera Rusia responsabilă pentru orice utilizare a armelor chimice sau bacteriologice în războiul din Ucraina, a declarat ministrul de externe Jean-Yves Le Drian pentru ziarul Le Parisien într-un interviu acordat miercuri, transmite Reuters.

"Dacă ar avea loc atacuri chimice sau bacteriologice în Ucraina, am şti cine ar fi singurul responsabil pentru ele. Ar fi Rusia", a declarat Le Drian.
 

UPDATE 05:25 - Zelenski: Negocierile continuă. Priorităţile mele sunt clare


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că va lupta în continuare pentru mai multă susţinere pentru Ucraina şi a menţionat că negocierile cu Rusia continuă, iar priorităţile sale sunt clare.

Mă voi adresa parlamentului Germaniei joi dimineaţă. Voi continua să lupt pentru o mai mare susţinere pentru Ucraina, pentru mai multă presiune pe Rusia.

Pentru pace, delegaţia Ucrainei vorbeşte cu delegaţia Rusiei. Şi vreau ca toţi cetăţenii noştri, cetăţeni ai Ucrainei, să mă asculte acum.

Negocierile continuă. Negocierile pentru binele Ucrainei.

Priorităţile mele la negocieri sunt absolut clare: sfârşitul războiului, garanţii de securitate, suveranitate, restaurarea integrităţii teritoriale, garanţii reale pentru ţara noastră, protecţie reală pentru ţara noastră.”, a spus Zelenski.

 

UPDATE 04:45 - Zelenski: Lumea trebuie să recunoască în mod oficial că Rusia a devenit un stat terorist


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că lumea trebuie să recunoască în mod oficial faptul că “Rusia a devenit un stat terorist”.

El a vorbit despre bombardamentele din ultima zi, soldate cu zece morţi la Cernigău, unde s-a tras asupra civililor care stăteau la coadă ca să ia pâine.

“Din nefericire, coridoarele umanitare nu au funcţionat miercuri, Armata rusă nu a încetat bombardamentele, nu a garantat siguranţa.

Suntem gata să scoatem oamenii şi să trimitem ajutor umanitar. Dar nu putem expune oamenii bombardamentelor pe şosea. Înţelegeţi-ne. Să îi expunem faptuli că pentru armata rusă nu există crimă de război pe care să nu o comită.

UPDATE 03:30 - Şeful administraţiei din Doneţk acuză după bombardarea teatrului la Mariupol: Este pur terorism

Pavlo Kirilenko, şeful administraţiei regionale Doneţk, a afirmat că ruşii au bombardat intenţionat locuri din Mariupol în care se aflau civili, el făcând referire la un teatru şi o piscină, relatează The Guardian.

“Această mizerie vrea să distrugă fizic Mariupol şi pe oamenii din Mariupol, care au devenit un simbol al rezistenţei. Astăzi, ei au lansat un atac aerian asupra unui teatru şi a piscinei Neptune.

Sute de locuitori din Mariupol se refugiau în teatru. Nu se ştie cum sunt ei acum, pentru că intrarea în adăpost este blocată de moloz. Ruşii deja încep să mintă că era sediul batalionului Azov. Ei ştiu bine că acolo erau civili.

Erau doar civili şi la Neptune. Acum sub dărâmături sunt femei însărcinate şi femei cu copii. Acesta este pur terorism”, a notat Kirilenko într-un mesaj postat pe Telegram.

UPDATE 02:50 - Centrala nucleară de la Zaporojie a pierdut conexiunea la cea de-a treia linie electrică


Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) anunţă, miercuri seară, că centrala nucleară de la Zaporojie a pierdut conexiunea la cea de-a treia linie electrică, în condiţii care nu au fost încă stabilite.

”Ucraina a informat astăzi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) că centrala nucleară Zaporojie şi-a pierdut conexiunea la o a treia linie electrică, dar că alte două au rămas disponibile şi nu există nicio problemă de siguranţă”, a declarat directorul general Rafael Grossi, citat într-un comunicat de presă.

UPDATE 01:50 - Teatrului Dramatic din Mariupol, bombardat de ruși, era semnalizat ca adăpost pentru „Copii”

Imagini din satelit arată că în fața și în spatele Teatrului Dramatic din Mariupol, care a fost bombardat miercuri, scria cu litere mari, pe sol, „copii”, potrivit Sky News.

UPDATE 01:35 - Occidentalii cer o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

Marea Britanie, SUA, Albania, Franţa, Norvegia şi Irlanda au cerut ca joi după-amiază să aibă loc o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, din cauza deteriorării situaţiei umanitare din Ucraina, informează Le Figaro, citând surse diplomatice.

“Rusia comite crime de război şi ţinteşte civili”, a notat pe Twitter misiunea diplomatică britanică la ONU. “Războiul ilegal al Rusiei în Ucraina este un pericol pentru noi toţi”, a precizat misiunea britanică.

UPDATE 00:45 - Primarul din Melitopol a fost eliberat la schimb cu nouă soldaţi ruşi

Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, răpit la 11 martie de forţele ruse, a fost eliberat la schimb cu nouă soldaţi ruşi capturaţi de ucraineni, a anunţat Daria Zarivna, consilieră a şefului de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski, potrivit Ukrinform.

“Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a fost eliberat din captivitate. Timp de mai mult de cinci zile, răpitorii l-au ţinut pe primar, forţându-l să coopereze, însă Fedorov nu a cedat. Rusia a primit la schimb nouă dintre soldaţii săi captivi născuţi în 2002-2003. De fapt sunt copii”, a spus Zarivna.

UPDATE 00:25 - Zelenski anunţă că încă un general rus a fost ucis în Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că încă un general rus a fost ucis în Ucraina. Este al patrulea general rus care a murit de la invadarea Ucrainei, notează bbc.com.

Zelenski nu a precizat numele generalului,, însă un consilier guvernamental a afirmat că ar fi vorba de general-maior Oleg Mitiaev. Acesta a fost ucis de Batalionul Azov.

Dacă se confirmă moartea lui Mitiaev, ar însemna că o cincime din totalul de aproximativ 20 de generali ruşi care conduc ofensiva Rusiei în Ucraina au murit în luptă.

 

UPDATE 00:10 - Kremlinul califică drept ''inacceptabile şi de neiertat'' cuvintele lui Biden despre Putin

Cuvintele preşedintelui american, Joe Biden, care l-a numit miercuri pe liderul rus Vladimir Putin "criminal de război", reprezintă o retorică inacceptabilă şi de neiertat, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, citat de TASS.

"Considerăm că o astfel de retorică din partea unui şef de stat, ale cărui bombe au ucis sute de mii de oameni în întreaga lume, este inacceptabilă şi de neiertat", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

''Este un criminal de război'', a spus Biden anterior, referindu-se la Putin, ca răspuns la întrebarea unei jurnaliste.

La scurt timp după această declaraţie, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a precizat că, deocamdată, Departamentul de Stat nu a făcut o declaraţie oficială prin care să acuze Rusia de comiterea de crime de război şi că examinarea ''legală'' a problemei "este încă în curs de desfăşurare" la sediul diplomaţiei americane.


 

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 21. Ministrul ucrainean al Apărării: Situaţia rămâne dificilă, mai ales în sud şi est
Război în Ucraina, ziua 21. Ministrul ucrainean al Apărării: Situaţia rămâne dificilă, mai ales în sud şi est

Război în Ucraina, ziua 21. Bombardamentele rusești au terorizat marile orașe ucrainene. În Kiev, încă un bloc de locuințe a fost distrus, iar în sud Mariupolul se transformă în ruine.

Zelenski, la NBC News: Este posibil ca Al Treilea Război Mondial să fi început deja
Zelenski, la NBC News: Este posibil ca Al Treilea Război Mondial să fi început deja

Este posibil ca Rusia să fi declanșat deja Al Treilea Război Mondial, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu pentru NBC News.  

Președintele SUA, Joe Biden, l-a numit ”criminal de război” pe Vladimir Putin
Președintele SUA, Joe Biden, l-a numit ”criminal de război” pe Vladimir Putin

Preşedintele american Joe Biden l-a catalogat miercuri, pentru prima oară, drept un ”criminal de război” pe omologul său rus Vladimir Putin, care a lansat invazia rusă a Ucrainei, relatează AFP, potrivit News.ro.  

Recomandări
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice

Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică, relatează CNBC.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.