Consiliul de Securitate ONU ameninta Phenianul cu masuri "energice" in cazul unui test nuclear

Ultima actualizare: 08-02-2013 07:01
Coreea de Nord

Consiliul de Securitate al ONU va lua masuri "foarte energice" ca reactie la un eventual test nuclear nord-coreean, afirma presedintele sud-coreean al forului decizional ONU, citat de AFP.

Kim Sook, ambasadorul sud-coreean la ONU, a declarat ca testul nuclear pregatit de Phenian pare "iminent".

"Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate sunt uniti in raspunsul pe care il vor da acestui test", a subliniat oficialul citat. La sfarsitul lunii ianuarie, regimul stalinist de la Phenian a avertizat ca va efectua un nou test nuclear si va lansa rachete, amenintand direct Statele Unite, dupa o noua serie de sanctiuni internationale.

China, principalul sustinator al Coreei de Nord, a avertizat Phenianul sa isi tempereze tonul, sugerand o eventuala reducere a ajutorului alimentar si energetic daca va fi efectuat un nou test nuclear. Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a condamnat testul cu racheta efectuat in decembrie de Coreea de Nord, extinzand sanctiunile impotriva acestei tari.

Mai mult, Statele Unite si Coreea de Sud au lansat luni un exercitiu militar naval, un semnal transmis regimului stalinist de la Phenian.

De asemenea, activitatile diplomatice s-au intensificat in regiune, pentru a convinge Coreea de Nord sa renunte la planul celui de-al treilea test nuclear. Un oficial din cadrul Ministerului sud-coreean al Apararii a declarat ca manevrele militare navale vor dura trei zile si vor avea loc in Marea de Est (Marea Japoniei), in largul portului sud-coreean Pohang.

Pentru acest exercitiu, Statele Unite au mobilizat portavionul american USS San Francisco, dotat cu rachete de croaziera Tomahawk, si distrugatorul USS Shiloh. Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a avertizat ca va lua masuri "foarte energice" ca reactie la un eventual test nuclear nord-coreean.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO