Ministrul Apărării: Forţele navale vor fi dotate cu trei submarine noi, nu cu unul
Forţele navale vor fi dotate cu trei submarine noi, nu cu unul. "Cred că am fost greşit înţeles". Declaraţia îi aparţine ministrului Apărării Mihai Fifor care a fost vineri în portul Constanța, la câţiva metri de "Delfinul" - singurul nostru submarin.
Demnitarul nu ştie însă deocamdată când şi unde vor fi construite noile nave submersibile şi nici cât vor costa. România nu mai are un şantier naval militar, iar soarta celui de la Mangalia este neclară.
Construit în 1985 în şantierele navale ale Uniunii Sovietice, "Delfinul" este singurul submarin al armatei române. Nava care a costat 70 de milioane de dolari a făcut ultima scufundare acum 22 de ani. Atunci, acumulatorii ei s-au epuizat şi a devenit neoperatională.
În timp ce ruşii patrulează prin Marea Neagră cu 6 submarine, al nostru zace la cheu. Este practic ca o jucărie fără baterii. Nu va funcţiona nici în viitorul apropiat şi cel mai probabil va ajunge la fier vechi. Acum, aici, se fac doar instrucţii.
Iar noul ministru al Apărării face planuri.
Aflat în vizită pe fregata Regele Ferdinand, Mihai Fifor a reuşit să îi lase fără grai pe marinari când a vorbit din nou despre programul de înzestrare a Forţelor Navale cu submarine.
"S-a speculat foarte mult despre faptul că aş fi afirmat că forţele navale se vor dota cu un submarin şi foarte multă lume s-a intebat ce Dumnezeule să faci cu un submarin. Eu cred că am fost greşit înţeles, este vorba de trei submarine cu care forţele naveale se vor dota”, a spus Mihai Fifor.
Ministrul Apărării nu a precizat deocamdată cu ce fel de submarine vor fi dotate Forţele Navale şi nici cât vor costa. Nici o vorbă nici despre locul unde vor fi construite - în condiţiile în care se ştie că România nu mai are un şantier naval militar. Cel de la 2 Mai este închis şi soarta celui de la Mangalia este incertă.
"Ştiu că pare un proiect ambiţios, dar eu vă spun că este un proiect perfect realizabil şi putem face lucrurile acestea într-un şantier naval românesc aşa cum putem construi orice alt tip de navă”, a mai spus Fifor.
Între timp, situaţia din Marea Neagră devine tot mai fierbinte.
”Viceamiral doctor Alexandru Mîrșu, șeful Statului Major al Forțelor Navale: ”În Marea Neagră sunt 6 submarine de clasa kilo 2 producţie nouă a Federaţiei Ruse, sunt 4 fregate de tip Grigorovici, 6 corvete din clasa buian şi 6 corvete din clasa urgana toate dotate cu rachete caliber."
Ca să devină realitate, proiectul privind achiziţia submarinelor trebuie aprobat de CSAT.