Conflictul din estul Ucrainei continua. Soldatii ar fi pacaliti sa mearga la granita si amenintati cu inchisoarea daca refuza
In ciuda acordului de la Minsk, Rusia inca ar mai trimite trupe in Ucraina, potrivit unor surse din interiorul armatei ruse, citate de Reuters.
Tot mai multi soldati rusi parasesc armata pentru a nu fi trimisi in zona de conflict din Ucraina, unde tensiunile raman in continuare, in ciuda acordului de la Minsk, scrie The Independent.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Desi armata rusa inca isi face simtita prezenta pe terioriul ucrainean, atat guvernul de la Kremlin, cat si presedintele rus Vladimir Putin au negat continuarea conflictului, spunand ca soldatii rusi care inca se afla in Ucraina sunt acolo ca "voluntari".
Insa mai multi soldati rusi, citati de Reuters, povestesc ca au parasit armata pentru ca nu voiau sa fie trimisi sa lupte in Ucraina.
Unul dintre acestia a marturisit ca, initial, li s-a spus ca vor merge in sudul Rusiei, dar s-au trezit in schimb in Ucraina: "Dupa ce am trecut granita, un locotenent colonel ne-a spus ca vom fi bagati la inchisoare daca nu indeplinim ordinele. Unii soldati au refuzat sa ramana acolo", a spus sub protectia anonimatului soldatul care face parte din Divizia 4 Tancuri de Garda Kantemirovskaya.
Cei care au ales sa se intoarca in Rusia nu au fost pedepsiti insa cu inchisoarea.
Un alt soldat, membru al unei unitati de rachete din apropierea granitei cu Ucraina, a povestit ca li s-a ordonat sa lanseze rachete "pentru a se antrena".
Potrivit The Independent, Rusia le ofera soldatilor promisiuni materiale si decoratiuni pentru a semna contracte. De asemenea, salariile acestora au crescut considerabil in ultimii 2 ani, iar acum un soldat castiga in medie 550 de euro lunar.
Dupa incheierea armistitiului de la Minsk, in februarie, Rusia si Ucraina s-au acuzat reciproc de incalcarea acordului.
Sursa: The Independent
Etichete: Rusia, Ucraina, armata, soldati, conflict,
Dată publicare:
11-05-2015 10:57