Conferinta maraton a lui Putin, VIDEO si LIVETEXT. Ce a raspuns la intrebarea "Cine va fi urmatorul inamic al Rusiei"

conferinta de presa Putin Q&A

Liderul de la Kremlin sustine joi traditionala conferinta in care raspunde in direct la intrebarile cetatenilor. Mai jos puteti urmari live evenimentul, cu traducere in limba engleza sau livetext in limba romana.
 

Evenimentul are loc la Moscova incepand de la ora 12:00, si este asteptat cu mare interes, scriu agentiile oficiale de presa. In total, anul acesta s-au primit, pana la startul evenimentului, aproape 1,7 milioane de intrebari - mai putine decat anul trecut. Traditia conferintei de presa maraton in care Putin raspunde intrebarilor rusilor a inceput acum un deceniu si jumatate.

Aici puteti urmari conferinta LIVE, cu traducere in limba engleza.

15:41. Conferinta maraton s-a terminat dupa 3 ore si 40 de minute. Anul trecut evenimentul a fost un pic mai lung, dar in 2014 a durat doar 3 ore si 20 de minute. Recordul a fost atins in 2013: 4 ore si 47 de minute.

15:40 Bunica Zina a urat "viata lunga". Putin spune ca spera ca urarea era pentru toata lumea nu doar din studio, ci din toata Rusia.

Citește și
obama - putin
Prima reactie a lui Putin despre scandalul Panama Papers. Da vina pe SUA si sustine ca se vrea ca Rusia sa fie mai obedienta
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

15:37 "Injurati cand nu sunteti filmat?" Putin: "Ma injur, ma injur mai ales pe mine. Ma rog sa scap de acest obicei urat".

15:36 "Nu avem un guvern slab, e cea mai grea meserie din lume, dar si extrem de interesanta. Ne lipseste viziunea, orientarea pe anumite obiective".

CITESTE SI: "Rusia a infiltrat grupuri de lupta secrete in tari occidentale." Dezvaluiri despre "razboiul ascuns" al lui Putin cu Vestul

15:35 Referitor la viitoarele alegeri prezidentiale, Putin a spus ca trebuie mai intai sa ne gandim la ziua de azi

15:34 "Cine va fi urmatorul inamic pe care aviatia noastra il va ataca?" Putin: "Mai intai ar trebui sa atacam drumurile proaste si proasta administratie. Daca rezolvam asta, armata noastra va fi invincibila".

15:32 Putin e rugat sa comenteze afirmatia lui Obama ca Libia a fost marea sa greseala. "E dovada faptului ca un tip decent, iti trebuie curaj sa recunosti asa ceva. Nu multi au puterea aceasta. Dar e rau ca acest lant de greseli continua, nu s-a terminat in Libia, puteau face aceeasi greseala in Siria, dar din fericire am reusit sa rezolvam problema prin dialog".

15:28 O fetita de clasa I i-a trimis lui Putin un clip in care intreaba daca o femeie poate deveni presedintele Rusiei, fiindca tatal ei spune ca doar Putin poate face fata Americii. "America nu e cea mai mare problema, avem probleme interne. Daca le rezolvam, SUA nu va mai fi o problema. O femeie ar putea sa fie capabila sa gestioneze aceste probleme mai bune."

CITESTE SI: Noua "armata" a lui Vladimir Putin: Garda Nationala a Rusiei. Membrii ei vor putea sa deschida focul fara avertismente

15:25 Angajatii din industria de armament se tem de somaj daca se reduce bugetul apararii. Putin ii asigura ca nu se vor taia contracte, doar costuri operationale, iar modernizarea armatei ruse va continua. "Avem un program de 3 trilioane ruble pentru achizionarea de echipament modern pentru fabricile de armament. Sper ca veti produce si produse civile".

15:15 Legatura la o fabrica de armament din Tula. Angajatii spun ca operatiunile din Siria au fost o oportunitate pentru industria militara, Putin este de acord cu ei.

15:10 O studenta din Olanda spune ca se simte mai in siguranta studiind la Tomsk decat in Vest. Putin a fost de acord si a dat vina pe "liberalismul occidental".

 

15:07 Legatura la Universitatea din Tomsk (Siberia), pentru o discutie despre educatia superioara.

15:05 "Situatia din Nagorno-Karabah e foarte sensibila. Conflictul a fost inghetat mult timp, acum avem de-a face cu o escaladare. Ne trebuie o solutie pe termen lung. Vrem sa cooperam cu Armenia si Azerbaidjanul pentru a gasi o solutie. Din fericire, in Rusia nu avem astfel de conflicte. DEci vom face ce putem, dar in final, oamenii din Armenia si Azerbaidjan trebuie sa gaseasca solutii".

CITESTE SI: Ce le face Vladimir Putin familiilor teroristilor care ataca Rusia. "Acestea sunt principiile morale de care vorbim"

15:00 Putin explica de ce a luat decizia sa infiinteze Garda Nationala. "Se va ocupa de controlul armelor de foc"

14:54 "Nu am nicio opinie despre noul guvern ucrainean, nu stiu decat ce planuiesc sa faca", a spus Putin. "Iar rezultatul pentru Ucraina este dureros. Iar povara e pe umerii oamenilor obisnuiti. Carburantii s-au scumpit de 3,5 ori, energia electrica cu 53%. Avem nevoie de o Ucraina stabila si prospera, speram ca va deveni o realitate. Criza care a inceput din cauza acordului de asociere cu UE e o criza artificiala. Ei spun ca e o schimbare de civilizatie, dar aceiasi oligarhi sunt la putere in Rusia. Incearca sa inceapa un scandal al off-shore-urilor in Rusia, dar un asemenea scandal e de mult la varful Ucrainei. Nu au scapat de oligarhi, dimpotriva, pozitia acestora s-a intarit in ultimii ani."

Putin insista ca pentru Ucraina, apropierea de Occident este dezavantajoasa. "Se plang ca le aplicam sanctiuni, le-am spus ca trebuiau sa se gandeasca mai bine"

14:49 Ce se va intampla in Ucraina? Putin: "Se trage de timp in privinta acordurilor de la Minsk. Trebuie sa fim siguri ca drepturile locuitorilor din Donbas sunt respectate." Liderul rus spune ca autoritatile ucrainene intarzie aplicarea prevederilor cerute de aceste acorduri. "Trag cateva focuri de arma la granita, apoi acuza incalcarea acordurilor. Si colegii nostri din Vest recunosc ca ucrainenii nu sunt capabili sa implementeze complet prevederile. Dar de ce nu pun presiune pe ei, de ce ne cer numai noua sa ne respectam partea? Ne asteptam sa nu fie activitate militara in zona, din contra, presedintele Porosenko a cerut sa fie mai multe forte OSCE pentru a asigura incetarea focului."

14:48 Liderul rus spune ca inca nu e posibila o moneda comuna in Uniunea Eurasiatica, din cauza nivelurilor inegale de dezvoltare a tarilor membre. "Aceasta a fost greseala UE si acum trebuie sa sustina tari ca Grecia"

14:45 Se vorbeste despre problema copiilor cu autism. S-a sustinut ca si Putin ar suferi de o forma de autism.

14:40 Acuzatii la adresa inspectorilor guvernamentali, care "storc" oamenii de afaceri. Putin da vina pe mentalitati si spune ca numarul inspectiior s-a redus substantial.

14:39 Procuratura a anuntat ca a deschis o ancheta privind situatia din Sahalin despre care s-a discutat mai devreme.

14:31 Un reprezentant al agricultorilor se plange de politicile guvernamentale si de birocratie

14:23 Discutia a trecut la domeniul asistentei medicale.

14:15 Legatura live la o ferma din Voronej, "cea mai mare din Europa". Oamenii spun ca se tem de ridicarea sanctiunilor occidentale, care ar afecta productia interna. Putin ii linisteste: "Nu vor ridica sanctiunile prea curand, situatia din estul Ucrainei ramane proasta. Nu e vina noastra, e vina Kievului." Liderul rus promite ca are un plan pentru momentul cand se vor ridica sanctiunile. O alta intrebare s-a referit la potentialul letal al uleiului de palmier din produsele de import - Putin promite ca pe ambalaje va fi trecuta informatia obligatoriu.

14:11 Putin vorbeste despre controversatul lider cecen Ramzan Kadirov, admitand ca aceasta a luptat impotriva Rusiei si ca nu uneori foloseste formulari nefericite referitor la opozanti "Nu ar fi fost niciodata seful unei republici ruse daca nu era sigur ca asta e lucrul corect. E dispus sa moara pentru asta. Apara sincer interesele tarii noastre, dar trebuie sa inteleaga ca metodele extreme nu aduc stabilitate".

14:06 Un politolog, Alexei Muhin acuza faptul ca lista de partide e neschimbata, sunt mereu aceleasi branduri. Putin: "Partidele nu sunt branduri, nu imi place formularea dumneavoastra. Si in alte tari sunt aceleasi partide de mult timp. In SUA au fost George Bush, apoi George W. Bush, Bill Clinton iar acum Hillary. Sunt avantaje si dezavantaje". "Rusia Unita navigheaza corabia statului intre diferite optiuni". "Am ridicat o parte din restrictii, acum avem mult mai multe partide, problema e sa isi prezinte programele oamenilor".

 

 

14:02 Cineva sugereaza ca alegerile vor fi masluite si ca Rusia Unita va castiga oricum. Putin: "Nimeni nu chestioneeaza eficienta si onestitatea comisiilor electorale. Rusia Unita [partidul de guvernamant] e facut responsabil de orice problema. E o forta stabilizatoare. Dar nu poti raspunde la toate cererile, trebuie sa alegi. Niciodata 100% din populatie nu e multumita, nici in Vest.  Poate ca in Rusia avem mai multe probleme, Rusia Unita are un rol important. Recent, candidatul Rusia Unita a pierdut alegerile din Irkutsk la o diferenta foarte mica, deci era usor sa fie masluite daca se voia asta. Oamenii sa voteze responsabil"

14:01 Au trecut 2 ore de la inceputul conferintei de presa, s-au primit in total 3 milioane de intrebari

13:55 Regizorul Nikita Mihalkov spune ca a venit cu o intrebare de la un grup batranii cu handicap locomotor, care nu au fost lasati sa intre, si ar vrea mai multe oportunitati pe piata muncii. Putin a fost de acord.

13:47 "Cine e mai rau pentru Rusia, Clinton sau Trump?" Putin: "Trebuie sa vedem care e mai bun. Problema e ca americanii se cred exceptionali, cred ca au drepturi speciale. Trebuie sa arate respect, inclusiv fata de Rusia"

13:41 "De ce nu raspundeti la calomniile occidentale legate de companii off-shore?". Putin: "Credeam ca am depasit subiectul,. Raportul nu e gresit, pare pregatit de avocati, nu de jurnalisti, nu acuza pe nimic direct, sunt doar sugestii, imi ataca prietenii", a spus Putin. "Nu mi-a trecut prin cap ca domnul Roldughin ar investi toti banii in instrumente muzicale luate en-gros, dar acestea sunt catalogate, toti cunoscatorii le stiu. Sunt atat de rare ca au numele lor. Domnul Roldughin nu le-a cumparat, ci le-a si daruit guvernului rus. Nu mai are bani, i-a dat institutiilor caritabile". Putin a spus ca in spatele Panama Papers sunt "institutii oficiale americane". Dezvaluirile ar fi aparut prima data in "Sud-deutsche Zeitung, detinut o firma americana, Goldman Sachs. Vedem deci cine profita de pe urma lor. Ne ataca fiindca nu ne inchinam in fata lor. Daca ne vor trata cu respect, ne vom intalni la jumatatea drumului".

13:33 Discutia a trecut la pescuit si la situatia celor care lucreaza in aceasta industrie si se plang de conditiile de munca. Problemele respective au loc in insula Sahalin, luata de la japonezi dupa Al Doilea Razboi Mondial.

13:30 Un copil supradotata vrea sa stie de ce nu e trimis in tabere de studiu. "Cei care se ocupa de asta nu sunt supradotati". Alt copil vrea sa stie de ce trebuie sa faca teme un week-end, cand adultii sunt liberi. "E o problema aici, elevii au deseori prea mult de studiat". In fine, intrebat ce budinca (kasa) prefera cand era mic, Putin a spus ca lui ii place si acum sa manance zilnic budinca.

13:28 O revista pentru copii a intrebat care ar fi cele 3 dorinte ale sale daca ar prinde pestisorul de aur. "Nu ar trebui sa ne bazam pe miracole, altfel vom ramane cu nimic, ca in povestea cu Pescarul si pestisorul a lui Puskin."

13:25 Putin vorbeste in continuare despre problemele imobiliare ale rusilor, diferentele intre valorile oficiale si cele de piata ale proprietatilor, dar si despre facturi.

13:15 Presedintele rus vorbeste despre criza locativa din Rusia si arata cu degetul spre "alte tari", unde cladirile se prabusesc singure.

 

 

13:05 Referitor la scandalurile de dopaj cu Meldonium, Putin a spus ca pana acum aceasta nu a fost interzis, fiindca nu afecteaza performantele sportive. El a dat de inteles ca acuzatiile de dopaj ar putea fi retrase si ca problema e studiata de o echipa de avocati internationali. Campania anti-Meldonium "probabil nu a fost politic motivata, desi a afectat sportivii din fosta URSS", a spus liderul de la Kremlin.

13:00 Putin este intrebat despre viata personala: "Cand ne veti przenta partenera dumneavoastra". Raspuns: "Eu si Liudmila [fosta sotie] ne intalnim, e fericita, si eu sunt fericit, sunt bine, nu sunt sigur daca ar trebui sa-mi prezint viata privata prea mult, ar putea afecta cursul valutar, pretul petrolului. Serios vorbind, cand alegi pe cineva, il alegi ca sa faca treaba. viata privata nu e importanta, poate candva o sa raspund la intrebari."

12:47 Putin a trecut la probleme de mediu. A profitat pentru a compara delta Volgai cu cea a fluviului american Mississippi.

 

 

12:53 Autoritatile din Omsk au trimis un mesaj de urgenta promitand ca vor repara drumurile despre care s-a vorbit la inceputul conferintei

12:52 Presedintele rus a promis rezolvarea problemelor energetice ale Crimeei, dand vina pentru intarzieri pe calitatea proasta a retelei mostenite de la Ucraina. Localnica care a pus intrebarea a precizat ca penele de curent au si o parte buna: "copiii mei se joaca mai putin pe calculator".

12:48 Referitor la situatia din Egipt, Putin a declarat ca nu s-a gasit inca o solutie pentru ca zborturile sa fie sigure. Legat de Turcia: "guvernul turc mai degraba colaboreaza cu teroristii decat sa lupte cu ei. In sudul Turciei este practic un razboi civil, desi comunitatea internationala evita sa admita acest lucru. Nimic nu le garanteaza siguranta turistilor rusi din Turcia"

12:45 Legat de Crimeea, liderul rus a spus ca a fost dificil sa gaseasca compania dornica si capabila sa contruiasca acest pod. El a promis si ca va merge in vacanta in Crimeea cateva zile.

12:43 S-a dat legatura in Crimeea, pe santierul podului care ar trebui sa lege peninsula de restul Rusiei.

12:41 "Intre Erdogan si Porosenko, pe care l-ati salva primul daca s-ar ineca?", a intrebat o fetita de 12 ani. "Daca cineva e hotarat sa se inece, nu ai cum sa-l salvezi", a raspuns Putin.

12:40 "Nu suntem si nu vom fi inconjurati de state ostile", a spus Putin,. "Avem relatii bune cu majoritatea tarilor din lume". "Vedem Turcia ca o tara prietena, vom continua sa avem relatii prietenesti, avem probleme cu anumiti lideri politici din acea tara care au un comportament nepotrivit"

12:38 Intrebat in legatura cu preturile medicamentelor straine si al celor rusesti pe care dintre ele le prefera, Putin a raspuns "incerc sa nu folosesc medicamente, sa fac sport. Prefer sa ma vaccinez. Iau ce medicamente mi se dau"

 

 

12:25 Referitor la eliberarea oraselor Alep si Raqqa, Putin a subliniat rolul fortelor kurde, dar si luptele intre rebelii sirieni. "Vom face tot ce putem pentru ca situatia noastra sa nu se deterioreze".

12:22 Putin a trecut la subiectul campaniei din Siria. "Intotdeauna exista riscul [revenirii ISIS] daca nu lupti continuu cu terorismul. Vedem asta in tarile occidentale. Toti am suferit pierderi serioase. Dar nu am abandonat Siria, dupa ce ne-am retras am lasat armata siriana intr-o pozitie in care, cu ajutorul fortelor noastre ramase acolo pot lansa ofensive semnificative. Dupa retragerea noastra au cucerit Palmyra, numarul oraselor unde se respecta incetarea focului a crescut. Credem ca procesul politic, nu forta, va aduce pacea in regiune".

12:20 Putin a mentionat un rol mai important pentru fostul ministru de finante Alexei Kudrin, considerat "salvatorul Rusiei", dar si drept o figura liberala, mai degraba critica la adresa politicilor Kremlinului.

12:18 Putin a facut o gluma, posibil o aluzie la durata conferintei de presa:

 

 

12:15 "PIB-ul ar putea continua sa scada, insa doar cu 0,3% iar la anul vom avea o crestere", promite Putin. "Cresterea in sectorul agricol ma face sa fiu optimist, la fel si cel imobiliar, unde avem o crestere record, somajul e la 5,6%"

12:11 Putin vorbeste despre inflatia care afecteaza Rusia, spunand ca preturile alimentelor au scazut de fapt la finalul lui 2015. El a spus ca tara pe care o conduce va profita de fapt de pe urma embargoului occidental, sporindu-si securitatea alimentara.

O gluma excelenta a corespondentului Financial Times la Moscova:

 

;

 

12:10 S-au primit 1,5 milioane apeluri telefonice si 400.000 de SMS-uri continand intrebari pentru presedintele rus, a anuntat prezentatoarea evenimentului

12:00 Conferinta a inceput, chiar inainte ca Putin sa se instaleze in studio, cu o intrebare privind starea proasta a drumurilor, mai ales a celor din Omsk.

 


Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
"Rusia a infiltrat grupuri de lupta secrete in tari occidentale." Dezvaluiri despre "razboiul ascuns" al lui Putin cu Vestul

Liderul rus Vladimir Putin ar forma "grupuri de lupta" secrete in tari occidentale, inclusiv in Germania, care pot fi activate rapid, printr-o simpla notificare, scrie Daily Mail.

Prima reactie a lui Putin despre scandalul Panama Papers. Da vina pe SUA si sustine ca se vrea ca Rusia sa fie mai obedienta
Prima reactie a lui Putin despre scandalul Panama Papers. Da vina pe SUA si sustine ca se vrea ca Rusia sa fie mai obedienta

La trei zile de la cea mai mare scurgere de informatii din istorie, presedintele rus Vladimir Putin a luat pozitie fata de dezvaluirile Panama Papers.

Noua
Noua "armata" a lui Vladimir Putin: Garda Nationala a Rusiei. Membrii ei vor putea sa deschida focul fara avertismente

Vladimir Putin a anuntat infiintarea unei Garzi Nationale prin reorganizarea fortelor Ministerului de Interne, noua structura urmand sa fie responsabila cu combatarea terorismului si a criminalitatii organizate, precum si cu mentinerea ordinii publice.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.