Compania feroviară a Germaniei, criticată. Un tren de mare viteză, numit „Anne Frank”
Operatorul feroviar german Deutsche Bahn (DB) a stârnit un val de critici, după ce a numit un tren de mare viteză după una dintre cele mai cunoscute victime ale Holocaustului, Anne Frank.
Compania de stat DB este succesoarea Deutsche Reichsbahn, care s-a ocupat cu deportarea a milioane de evrei și alte victime ale nazismului, în lagărele de concentrare. În acest context, decizia companiei feroviare a fost calificată ca fiind „de prost gust”, întrucât Anne Frank a fost una dintre milioanele de victime trimise la moarte cu trenul, potrivit BBC.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al companiei susține că tânăra este „un simbol al toleranței”, care reprezintă „co-existența pașnică a diferite culturi, ceea ce, în vremurile noastre, este mai important decât oricând”.
„Compania DB își numește trenurile după victimele deportate cu trenul”, a scris jurnalistul Julian Reichelt de la publicația Bild, pe Twitter.
Pe aceeași listă figurează alte 25 de nume ale unor cetățeni germani faimoși, aleși de un juriu, după o consultare publică. Astfel, compania dorește „botezarea” unor trenuri de mare viteză, care vor fi inaugurate în următorii doi ani, după persoane cunoscute publicului larg.
Profesoara Gisela Mettele, unul dintre membrii juriului, a afirmat că lista cu propuneri a „impresionat prin diversitate”, având în comun un singur lucru: acela că toți „au fost curioși cu privire la lumea din jurul lor”.
Familia Frank a fost deportată în lagărul de concentrare de la Awschwitz în 1944. Ulterior, Anne și-a pierdut viața în lagărul Bergen-Belsen, când avea 15 ani. Jurnalul tinerei, care descrie viața pe care familia o duce în al Doilea Război Mondial, sub un Amsterdam ocupat de naziști, a devenit un bestseller la nivel global.
Alte trenuri vor fi numite după foștii cancelari germani Kondrad Adenauer, Ludwig Erhard și Willy Brandt, cât și după filozofii Hannah Ardent și Karl Marx. Pe lista cu propuneri figurează și numele scriitorului Thomas Mann, al compozitorului Ludwig van Beethoven și al actriței Marlene Dietrich.