Unul dintre cele mai mari mistere din Al Doilea Razboi Mondial. Ce s-a descoperit despre Anne Frank, dupa 70 de ani
Unul dintre misterele celui de Al Doilea Razboi Mondial ar putea fi deslusit acum, dupa 70 de ani.
Adolescenta Anne Frank si familia sa este posibil sa fi fost descoperiti "din intamplare" intr-o anexa secreta a imobilului din Amsterdam in care se ascunsesera si nu in urma unui denunt, asa cum se credea pana acum, a anuntat Muzeul Anne Frank in noaptea de vineri spre sambata, relateaza AFP, conform Agerpres.
Un nou studiu sugereaza ca politistii au efectuat o perchezitie la adresa unde se ascundea adolescenta evreica pentru a ancheta o frauda cu tichete de ratii si un caz de munca la negru, a precizat muzeul intr-un comunicat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Intrebarea a fost mereu: 'Cine a denuntat-o pe Anne Frank si ceilalti clandestini?', dar a ne concentra pe un denunt limiteaza perspectivele asupra arestarii", a indicat institutia, care se gaseste la aceeasi adresa.
Anne Frank si familia sa s-au instalat clandestin in iulie 1942 in sectiunea secreta a unei antreprize familiale, numita ulterior "anexa", pentru a scapa de nazisti. Ei au ramas aici timp de doi ani, pana in august 1944, cand au fost descoperiti si deportati.
Niciun studiu nu a putut determina cu certitudine cine a denuntat familia Frank si pe cei care se ascundeau impreuna cu aceasta in anexa. Aici isi va scrie adolescenta celebrul jurnal, una dintre operele cele mai citite din lume si care s-a vandut de atunci in peste 30 de milioane de exemplare si a fost tradusa in 67 de limbi.
Bazandu-se pe anumite texte din jurnal din martie 1944, precum si pe noi documente, cercetatorul Gertjan Broek a ajuns la concluzia "ca se petreceau mai multe lucruri la adresa Prinsengracht, nr. 263, decat faptul ca unele persoane se ascundeau in anexa secreta".
Angajati ai unei firme aflate in acelasi imobil ar fi fost arestati cu cateva luni inainte pentru trafic cu tichete de ratii, ceea ce ar fi dus la o perchezitie in cursul careia persoanele ascunse in anexa ar fi fost descoperite "pur si simplu din intamplare".
"Acest nou studiu nu respinge posibilitatea ca persoanele clandestine ar fi fost denuntate, dar arata ca ar trebui examinate si alte scenarii", a afirmat directorul executiv al muzeului, Ronald Leopold, citat intr-un comunicat.
"Sa speram ca si alti cercetatori vor fi interesati sa studieze aceste noi indicii", a adaugat el.
Adolescenta a murit de tifos la inceputul lui 1945 in lagarul de concentrare de la Bergen-Belsen, la cateva zile dupa sora ei. Tatal ei Otto este singurul membru al familiei care a supravietuit Holocaustului.
Anne Frank may not have been betrayed to Nazi occupiers, but captured by chance, new study suggests. https://t.co/AuvDK4ZRf1
— The Associated Press (@AP) December 17, 2016
Sursa: Agerpres
Etichete: anne frank, descoperire, al doilea razboi mondial,
Dată publicare:
17-12-2016 13:04