Un fost gardian al unui lagăr nazist este judecat în Germania la vârsta de 100 de ani

Ultima actualizare: 07-10-2021 17:51
gardian nazist, proces, tribunal
Getty

La șaptezeci și șase de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, un fost gardian SS al unui lagăr de concentrare este judecat pentru că a asistat la uciderea a 3.518 prizonieri la Sachsenhausen, lângă Berlin.

 

Potrivit BBC News, Josef S este acuzat de complicitate la împușcarea prizonierilor sovietici de război și uciderea altora cu gaz Zyklon B.

El este cel mai bătrân inculpat care a fost judecat până acum. Abia în ultimii ani au fost aduși în judecată naziștii de rang inferior.

În urmă cu zece ani, condamnarea fostului gardian SS John Demjanjuk a creat un precedent, care le-a permis procurorilor să acuze oamenii pentru că au ajutat și au instigat la crimele naziste în cel de-al Doilea Război Mondial. Până atunci, participarea directă la crimă trebuia dovedită.

Identificat ca Josef S, din cauza legilor germane privind confidențialitatea, inculpatul a fost condus într-o sală de sport special adaptată dintr-o închisoare din Brandenburg an der Havel, unde procesul a început pe fondul unei securități stricte.

Bărbatul a ajuns în fața curții într-un scaun cu rotile, strângând în brațe o servietă și folosindu-se de ajutorul unui cadru de mers. Josef S locuiește în zona Brandenburg de ani de zile și se spune despre el că era lăcătuș.

Avocatul său, Stefan Waterkamp, ​​a declarat instanței că inculpatul nu va face niciun comentariu la proces cu privire la acuzațiile împotriva sa. Cu toate acestea, el va vorbi despre circumstanțele sale personale la audierea de vineri.

Josef S avea 21 de ani când a devenit gardian la Sachsenhausen în 1942. Acum în vârstă de aproape 101 ani, este considerat capabil să stea în instanță cel mult două ore și jumătate pe zi. Procesul urmează să continue până în ianuarie.

Procurorul Cyrill Klement a povestit instanței despre uciderile sistematice din lagărul Sachsenhausen, care au avut loc între anii 1941 și 1945. „Acuzatul a susținut asta cu bună știință și de bună voie - cel puțin prin îndeplinirea conștiincioasă a serviciului de pază, care a fost perfect integrat în regimul de ucidere”.

Zeci de mii de oameni au murit în lagărul din Oranienburg, la nord de Berlin, inclusiv luptători de rezistență, evrei, adversari politici, homosexuali și prizonieri de război.

O cameră de gaz a fost instalată la Sachsenhausen în 1943, și 3.000 de oameni au fost masacrați în lagăr, pe măsură ce războiul se apropia de sfârșit, deoarece erau „incapabili să meargă în marș”.

Procesul de joi este deosebit de important pentru 17 co-reclamanți, printre care se află și supraviețuitori din Sachsenhausen. Christoffel Heijer avea șase ani când și-a văzut ultima dată tatăl: Johan Hendrik Heijer a fost unul dintre cei 71 de luptători de rezistență olandezi împușcați în lagăr.

"Crima nu este destin; nu este o crimă care poate fi ștearsă legal de timp", a spus el pentru publicația Berliner Zeitung.

Leon Schwarzenbaum, care este un supraviețuitor de 100 de ani din Sachsenhausen, a spus că acesta este „ultimul proces pentru prietenii și cunoștințele mele și pentru cei dragi mei care au fost uciși”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Lecții de viață
Lecții de viață - sez. 6, ep. 64

42:30
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!