Colegul republican al lui Donald Trump, Ron DeSantis, își anunță oficial intrarea în cursa pentru alegerile prezidențiale

Ron DeSantis, Donald Trump
Getty

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, își va anunța oficial miercuri (joi, ora 1.00, ora României) intrarea în cursa pentru alegerile prezidențiale din SUA din 2024, ca principal rival al colegului său de partid, Donald Trump.  

DeSantis va face anunțul într-o manieră neobişnuită - la un eveniment pe Twitter, împreună cu miliardarul Elon Musk.

Candidatul care va fi ales, în cele din urmă, de Partidul Republican, se va confrunta cu preşedintele Joe Biden, un democrat, în alegerile generale din noiembrie 2024.

Ron DeSantis, în vârstă de 44 de ani, intenţionează, de asemenea, să-şi depună - tot miercuri - actele de declarare a candidaturii sale la Comisia Electorală Federală, au declarat consilieri ai acestuia, potrivit News.ro, care citează Reuters.

Elon Musk, directorul general al Tesla şi al Twitter, care are 140 de milioane de urmăritori pe platforma socială pe care a cumpărat-o în toamna anului trecut, a declarat că apariţia sa la acest eveniment nu constituie o susţinere propriu-zisă a lui Ron DeSantis, ci reflectă dorinţa sa de a face din acest serviciu o platformă şi mai mare de discuţii.

Citește și
Joe Bide, Donald Trump
Alegeri în SUA. Joe Biden şi Donald Trump ar putea candida pentru un nou mandat la Casa Albă
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

DeSantis va convoca, de asemenea, miercuri, o reuniune a principalilor săi donatori la un hotel din Miami, unde îşi va lansa imediat eforturile de strângere de fonduri.

DeSantis, ”singurul republican care îl poate învinge pe Biden”

Argumentul central al lui DeSantis pentru candidatura sa va fi, probabil, că este singurul republican care îl poate învinge pe Biden, învingătorul lui Trump în alegerile din 2020.

"Trebuie să respingem cultura înfrângerii care a avut un impact asupra partidului nostru în ultimii ani. Timpul pentru scuze a luat sfârşit", a declarat DeSantis la un eveniment în Iowa, la începutul acestei luni.

În săptămânile premergătoare candidaturii sale la preşedinţie, DeSantis a făcut un turneu prin ţară, vizitând state precum Iowa şi New Hampshire, care vor organiza timpuriu competiţiile pentru nominalizarea republicană. El s-a lăudat cu palmaresul său în calitate de guvernator al Floridei, inclusiv cu luptele sale cu guvernul federal în privinţa politicilor adoptate în timpul pandemiei.

Decizia sa de a aştepta până acum pentru a se lansa în cursa electorală i-a oferit lui Trump răgazul de a-l lovi pe DeSantis într-o serie de atacuri, ceea ce l-a costat pe guvernator poziţia în sondajele naţionale şi i-a frustrat pe unii aliaţi care ar fi preferat ca DeSantis să intre mai devreme în ring.

Însă DeSantis şi consilierii săi au fost hotărâţi să aştepte să intre în cursă până când Congresul local din Florida, dominat de republicani, îi va putea oferi o serie de victorii politice - iar legislatorii au făcut exact acest lucru.

În calitate de guvernator, DeSantis a semnat măsuri care au restricţionat sever avorturile în stat, a facilitat accesul rezidenţilor la portul ascuns de arme, a extins un program de vouchere pentru a permite elevilor să frecventeze şcoli private şi a eliminat finanţarea programelor de diversitate în universităţile publice.

De asemenea, Ron DeSantis rămâne implicat într-o bătălie crâncenă şi foarte vizibilă cu Walt Disney Co, din cauza criticilor aduse de companie legilor din Florida ce interzic predarea conceptelor privind identitatea de gen în şcolile publice.

Compania a intentat un proces federal în care îl acuză pe DeSantis că a folosit ca armă guvernul statului pentru a-i pedepsi operaţiunile.

Printre ceilalţi candidaţi republicani care şi-au anunţat candidatura se numără Nikki Haley, fostă ambasadoare a SUA la Naţiunile Unite, şi Tim Scott, singurul senator republican de culoare.

Candidatură la alegerile din SUA, anunțată pe Twitter

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, va anunţa miercuri că intră în cursa prezidenţială din 2024 în timpul unei discuţii pe Twitter Spaces cu miliardarul Elon Musk, fiind pentru prima dată când un astfel de anunţ va fi făcut pe o reţea socială.

Sesiunea de discuţii va fi moderată de David Sacks, antreprenor tehnologic şi un apropiat al lui Musk.

Twitter Spaces este o funcţie a platformei de socializare Twitter, prin care utilizatorii pot purta conversaţii audio în direct. Aceştia pot să se alăture, să asculte şi să vorbească într-un "spaţiu", potrivit Twitter.

Orice utilizator cu 600 sau mai mulţi urmăritori poate găzdui un Space. Până la 13 persoane pot vorbi într-un Space la un moment dat, inclusiv gazda şi doi co-prezentatori. Spaţiile sunt publice şi pot fi accesate de oricine.

Musk a mai făcut apel anterior la funcţia Spaces pentru a vorbi despre performanţa Twitter, despre planurile sale pentru producătorul de vehicule electrice Tesla şi despre economia globală.

Ce crede Elon Musk despre DeSantis

 

Musk, care postează pe Twitter părerile sale despre politică şi economie, a declarat marţi, în timpul unei conferinţe găzduite de Wall Street Journal, că nu intenţionează "în acest moment să susţină niciun candidat anume".

Autoproclamat drept un "absolutist al libertăţii de exprimare", Musk a declarat în noiembrie că l-ar susţine pe DeSantis în 2024, dacă guvernatorul Floridei ar candida la preşedinţie.

"Preferinţa mea pentru preşedinţia din 2024 este cineva sensibil şi centrist. Am sperat că acesta va fi cazul administraţiei Biden, dar am fost dezamăgit până acum", declarase Musk pe Twitter.

În luna iunie a anului trecut, el a spus că DeSantis l-ar învinge cu uşurinţă pe Biden în alegeri.

Musk, care declarase anterior că îi susţine pe democraţi şi că a votat pentru preşedintele Joe Biden, şi-a îndemnat în noiembrie urmăritorii de pe Twitter să aleagă un Congres republican la alegerile intermediare din SUA.

El a criticat administraţia Biden pentru propunerile acesteia de a impozita miliardarii şi de a acorda mai multe stimulente fiscale pentru sindicatele din domeniul vehiculelor electrice.

Twitter, pe care Musk l-a cumpărat anul trecut, a restabilit contul de Twitter al fostului preşedinte american Donald Trump în noiembrie, după ce acesta a fost interzis pe platforma de social media pentru incitare la violenţă.

Twitter a restabilit apoi contul reprezentantei republicane Marjorie Taylor Greene, care fusese interzisă pentru că a încălcat politicile reţelei de dezinformare COVID.

David Sacks, investitor în capitalurile de risc, este fondatorul site-ului pentru reţele de afaceri Yammer şi a fost coleg cu Musk la serviciul de plăţi PayPal. Potrivit NBC, el este un important donator republican care îl susţine pe DeSantis şi este considerat că face parte din cercul de apropiaţi ai lui Musk în ceea ce priveşte deciziile referitoare la Twitter.

"Mă interesează ca Twitter să fie oarecum o piaţă a oraşului", a declarat marţi Elon Musk.

Twitter se uită acum la banii din publicitate politică, după ce mai mulţi advertiseri corporativi au renunţat la Twitter după preluarea companiei de către Musk, în octombrie.

Twitter a anunţat în ianuarie că va anula interdicţia din 2019 privind publicitatea politică, apropiindu-şi politicile de cele ale platformei Facebook de la Meta şi ale YouTube, care este deţinută de Alphabet, compania-mamă a Google.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
SUA: Robert Kennedy Jr. și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2024
SUA: Robert Kennedy Jr. și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2024

Robert Kennedy Jr., nepotul preşedintelui american John F. Kennedy, cel care a fost asasinat în 1963, a anunţat, miercuri, că este candidat la alegerile prezidenţiale din SUA din 2024, informează AFP, citată de Agerpres.

Alegeri în SUA. Joe Biden şi Donald Trump ar putea candida pentru un nou mandat la Casa Albă
Alegeri în SUA. Joe Biden şi Donald Trump ar putea candida pentru un nou mandat la Casa Albă

Joe Biden şi Donald Trump par la fel de hotărâți ca înainte de alegeri să candideze, din nou, la alegerile prezidențiale din SUA, din 2024.

Ce s-ar putea întâmpla în SUA dacă Joe Biden nu va candida din nou. Previziuni privind alegerile prezidențiale din 2024
Ce s-ar putea întâmpla în SUA dacă Joe Biden nu va candida din nou. Previziuni privind alegerile prezidențiale din 2024

Alegerile intermediare din SUA de marți vor face mai mult decât să modeleze următorii doi ani de președinție a lui Joe Biden, stabilind chiar dacă liderul american va candida și în 2024, potrivit analiștilor.

Trump vs. Biden, sondaj în SUA. Cine ar câștiga dacă alegerile prezidențiale ar avea loc acum
Trump vs. Biden, sondaj în SUA. Cine ar câștiga dacă alegerile prezidențiale ar avea loc acum

Donald Trump i-ar învinge pe Joe Biden și Kamala Harris dacă astăzi ar avea loc alegeri prezidențiale în Statele Unite, potrivit unui sondaj realizat de Centrul American pentru Studii Politice de la Harvard, publicat de The Hill.

Joe Biden susține că ar fi ''foarte norocos'' să-l înfrunte din nou pe Trump în cursa prezidenţială din 2024
Joe Biden susține că ar fi ''foarte norocos'' să-l înfrunte din nou pe Trump în cursa prezidenţială din 2024

Preşedintele SUA Joe Biden a apreciat joi că ar fi ''foarte norocos'' dacă s-ar înfrunta din nou cu republicanul Donald Trump în alegerile prezidenţiale din 2024, relatează AFP şi Reuters.

 

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.