Comorile ţarilor, expuse la "Noul Ierusalim". Ouă care costă milioane de dolari
Artistul Carl Faberge este cunoscut pentru bijuteriile în formă de ou realizate pentru familia regală la începutul secolului trecut.
Acum, unele dintre cele mai faimoase „ouă Faberge", provenind de la diferite muzee din Rusia și străinătate, sunt expuse la muzeul Noul Ierusalim, din apropiere de Moscova.
Un ou Faberge din aur, smalț colorat, catifea şi fildeş, a fost creat cu ocazia celei de-a zecea aniversări a nunţii țarului Nicolae al II-lea cu soţia lui, în 1904. Iată şi un dar pentru fiul lor, meşteşugit tot din aur, dar împodobit cu diamante, cristale şi jad. Oul denumit „Constelația țareviciului" este astăzi considerat o rară comoară.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Arina Gundrova, custodele expoziției: „Este cu adevărat o bijuterie legendară, prin aspect și ideea minunată care a inspirat-o. Constelația care se putea vedea pe cer în momentul nașterii țareviciului, în 1917, este reprezentată pe oul Faberge.”
Unele exponate au o istorie fascinantă - de pildă, un ou de Paşte.
Arina Gundrova, custodele expoziției: „Este ultimul ou făurit pentru familia imperială. Foarte simplu, însă tocmai asta îl face unic. Este un ou din lemn de mesteacăn de Karelia, care crește doar în acel loc. Nu e deloc o bijuterie sofisticată, pentru că deja veniseră vremuri grele.”
Ouăle Faberge valorează milioane. În 2017, unul a fost adjudecat la licitaţie pentru 18,5 milioane de dolari.
Vasâlî Kuznețov, managerul general al muzeului: „Suntem conștienți de valoarea acestor exponate, iar măsurile de securitate sunt de cel mai înalt nivel: sisteme de alarmă, sticlă specială, un număr sporit de paznici. Tot ce se întâmplă în sala de expoziție se află sub supraveghere."
Din atelierele de bijuterii Faberge au ieşit şi alte obiecte preţuite în zilele noastre de colecţionari: cutii pentru tutun, bomboniere, casete pentru ţigări de foi, dar şi vase ori tacâmuri. Iar în vreme de război, acolo s-au produs obiecte pentru soldaţii de pe front: bucătarii de campanie, marmite, chiar şi piese de artilerie.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!