Cipru vrea ca data demararii negocierilor de aderare a Serbiei la UE sa fie fixata in 2012
Cipru, care se afla la sefia semestriala a UE pana in decembrie, spera ca Serbia va obtine pana la sfarsitul lui 2012 fixarea unei date pentru demararea negocierilor de aderare la blocul celor 27 de tari, potrivit unei declaratii a unui ministru cipriot.
"Vrem sa vedem ca meritata candidatura a Serbiei, pe care a obtinut-o in martie (...), va duce la, inainte de sfarsitul acestui an si a mandatului nostru la presedintia UE, la o decizie a Consiliului Uniunii Europene privind demararea negocierilor cu Serbia", a declarat ministrul de Externe cipriot, Erato Kozakou-Marcoullis.
Seful diplomatiei cipriote a adaugat ca s-a deplasat la Belgrad pentru a transmite oficialilor sarbi "ceea ce trebuie facut pentru a obtine o decizie pozitiva" din partea Consiliului UE.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
"Aderarea la UE este obiectivul streategic al politicii externe sarbe, deoarece ea garanteaza perspective noi pentru dezvoltarea economica a tarii noastre", a declarat Nikolici, potrivit unui comunicat transmis de presedintia sarba.
Conditia principala pe care Serbia trebuie sa o indeplineasca pentru a obtine aceasta data este ameliorarea relatiilor sale cu Kosovo.
Ciprul este una dintre cele cinci tari membre UE care nu a recunoscut independenta Kosovo, proclamata in februarie 2008 si la care Serbia se opune ferm. In acelasi timp, Ciprul se confrunta cu secesiunea unei parti din teritoriul sau.
Treimea nord-estica a insulei si-a proclamat independenta sub numele de Republica Turca a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscuta doar de catre Turcia care ocupa acest teritoriu din anul 1974. Kozakou Marcoullis a precizat ca tara sa nu are intentia de a recunoaste independenta Kosovo, dar ca doreste sa fie "un mediator obiectiv" cat timp va fi la sefia Consiliului UE.