Țara din UE unde 40.000 de ruşi şi-au cumpărat proprietăţi luxoase
Nisa şi Londra nu sunt singurele destinații europene care atrag irezistibil banii ruşilor. Cel puţin 40.000 de ruşi şi-au cumpărat proprietăţi luxoase în Cipru.
Şi asta pentru că o investiţie de 2 milioane de dolari le aduce la pachet cetăţenia cipriotă şi, implicit, un paşaport european. Există temeri că Rusia cumpără mai mult decât apartamente sub soarele Mediteranei şi că îşi foloseşte influenţa pentru a submina instituţiile occidentale.
Bun venit într-un turn de 16 etaje din Limassol, o zonă rezidenţială în care oricine dispune de câteva milioane de dolari poate deţine un apartament spectaculos şi încă ceva: primeşti şi un paşaport.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Densitatea mare de ruşi face că oraşul să fie fost rebotezat Limassol-grad. Investiţiile ruseşti de aici sunt o sursă de venit de ordinul miliardelor pentru guvernul cipriot.
Există însă şi un revers mai puţin însorit.
”Ruşii au o influenţă economică majoră în Cipru, aşa se face că uneori influenţează şi deciziile politice ale guvernului nostru”, spune Dionysis Dionysiou, jurnalist Politis.
La sfârşitul săptămânii trecute, folosirea bazei britanice din Akrotiri, de lângă Limassol, pentru lansarea raidurilor asupra Siriei, le-a provocat ciprioţilor temeri că ţara lor ar putea fi târâtă în conflictul sirian. Unii s-au şi văzut în bătaia rachetelor ruseşti, staţionate la mai puţin de 200 de km depărtare, în Siria.
”Protestatarii veniţi în fața ambasadei americane din Nicosia scandează sloganuri anti-razboi, mai exact anti-NATO. Pe această pancarte scrie "Luaţi mâinile de pe Siria!", dar nu se adresează ruşilor, ci americanilor, francezilor şi britanicilor care au bombardat obiective legate de arsenalul de substanţe chimice ale Siriei, stârnind opoziţia Rusiei, desigur”, a transmis Matthew Chance, Senior Internaţional Correspondent.
E doar cea mai recentă exemplificare a felului în care o ţară a Uniunii Europene este prinsă la mijloc între Rusia şi Occident.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!