BAILOUT in Paradisul Fiscal. Cipru cere ajutor financiar partenerilor din zona euro
Cipru le-a declarat autoritatilor Europene ca planuieste sa ceara ajutor financiar, devenind astfel al cincilea stat din zona euro care face acest lucru.
Anuntul a venit intr-o zi in care actiunile din Grecia, Spania si Italia au scazut brusc, pe fondul temerilor ca in cadrul reuniunii UE de saptamana aceasta nu se va ajunge la un acord pentru salvarea monedei Euro.
Cipru doreste sa primeasca ajutor financiar pentru a-si pune astfel la adapost bancile din tara, puternic expuse economiei grecesti. Cu trei saptamani in urma, Spania a primit un imprumut de 100 miliarde de euro, tot pentru sectorul bancar.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Bancile din Cipru au pierdut sume foarte mari pe obligatiunile guvernamentale grecesti si in urma imprumuturilor acordate oamenilor de afaceri, care au fost afectati de criza adanca din Grecia, tara care este principalul lor partener de comert.
Luni, agentia de rating Fitch a retrogradat ratingul Ciprului la nivelul "BB+", din categoria junk.
Nu se cunosc datele exacte ale imprumutului, insa Fitch sustine ca tara are nevoie de 4 miliarde de euro pentru a veni in sprijinul bancilor, ceea ce inseamna aproximativ un sfert din produsul intern brut al Ciprului in 2011.
Ciprul este considerat un paradis fiscal pentru oamenii de afaceri din toata lumea. Cota de impozitare in tara este de 10%, aplicabila pentru societatile locale si cele offshore.
Statul a incheiat de asemenea acorduri cu peste 40 de tari pentru a evita dubla impozitare, si a dezvoltat relatii apropiate cu estul Europei.
Proprietarii straini nu platesc impozit suplimentar pe dividente sau venit, in timp ce pierderile fiscale pot fi reportate la nesfarsit, putand fi astfel compensate cu venituri ulterioare.
Ciprul ofera si scutire pe impozit pe castigurile de capital, facand exceptie cele obtinute in urma vanzarii unui imobil din tara. La toate acestea este asigurata si confidentialitatea datelor.
In Cipru se afla inregistrate peste 200.000 de companii, insa jurnalistii locali afirma ca exista sute de firme care nu au practic nicio activitate.