Ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine, la Barcelona. Mii de persoane au ieșit în stradă

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Protest la Barcelona
Getty

Mii de persoane au protestat, vineri, pe străzile din Catalonia, după ce justiția spaniolă a reținut cinci lideri separatiști, pe care îi acuză de rebeliune și deturnare de fonduri.

Judecătorul Pablo Llarena de la Curtea Supremă i-a inculpat oficial vineri pe 13 lideri separatişti pentru „rebeliune”, infracţiune pasibilă de 30 de ani de închisoare. Cinci dintre ei au fost arestaţi, printre care Jordi Turull, candidatul la şefia executivului regional, care urma să se prezinte sâmbătă în al doilea tur de scrutin în parlamentul catalan. Alţi patru lideri sunt deja în închisoare de câteva luni.

Judecătorul a explicat ordinul de plasare în detenţie provizorie prin riscul „ridicat” ca inculpaţii să fugă în afara ţării. De altfel, una din persoanele convocate, Marta Rovira, a preferat să părăsească Spania decât să compară în faţa judecătorului şi să rişte încarcerarea.

Judecătorul Llarena a emis de asemenea mandate de arestare împotriva fostului lider catalan Carles Puigdemont, care s-a exilat în Belgia împreună cu patru ex-miniştri regionali după proclamarea independenţei Cataloniei, la 27 octombrie.

Anunţul i-a inflamat pe manifestanţi, care la Barcelona au dat foc unor fotografii ale regelui Felipe al VI-lea - ceea ce constituie un delict în Spania - şi judecătorului Llarena. Protestatarii agitau drapele separatiste şi bannere prin care cereau „Libertate pentru prizonierii politici”.

Astfel, 24 de manifestanţi au fost răniţi uşor în ciocniri cu forţele de poliţie, care i-au întâmpinat cu lovituri de bastoane pe protestatarii ce se apropiau de prefectură. Manifestaţiile fuseseră convocate din ajun de Adunarea Naţională catalană şi de Comitetele de Apărare a Republicii, înaintea comunicării deciziilor justiţiei.

O altă adunare, mai calmă, a umplut vasta Piaţă a Cataloniei, în inima Barcelonei. Televiziunea catalană a difuzat imagini cu mulţimi adunate şi în alte oraşe ale regiunii, precum Vic şi Tarragona.

În total, judecătorul a confirmat inculparea a 25 de persoane, practic întregul nucleu dur al liderilor separatişti. Inculpaţii pot face apel în faţa unei camere a Curţii Supreme. Dacă aceasta va confirma acuzaţiile, magistratul îi va putea trimite în judecată.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO