Puigdemont se retrage"provizoriu" ca să permită formarea unui guvern catalan

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 02 Martie 2018 12:57
Categorie: Internaţional
Carles Puigdemont

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a anunţat că renunţă, deocamdata, să fie învestit ca preşedinte al regiunii.

Fostul lider catalan Carles Puigdemont a anunţat joi într-o înregistrare video postată pe reţele sociale că renunţă să mai candideze la conducerea regiunii Catalonia, pentru a facilita formarea "unui guvern cât mai repede posibil", relatează AFP.

"L-am informat pe preşedintele parlamentului catalan ca, în mod provizoriu, să nu îmi prezinte candidatura la învestitura ca preşedinte" al executivului regional, a declarat Carles Puigdemont într-o înregistrare video realizată în Belgia, unde s-a instalat la sfârşitul lui octombrie.

"În condiţiile actuale, este singura modalitate de a putea forma un nou guvern, cel mai repede posibil", a spus el, pentru a explica această retragere.

De la victoria separatiştilor la alegerile regionale de la 21 decembrie, el era singurul candidat la preşedinţia executivului regional, ştiind în aceleaşi timp că va fi arestat şi cel mai probabil încarcerat dacă se va întoarce în Spania.

Carles Puigdemont a propus pentru a-l înlocui candidatura preşedintelui unei organizaţii separatiste, Jordi Sanchez, cu toate că acesta este în închisoare de patru luni.

Catalonia, regiune situată în nord-estul Spaniei şi cu o populaţie de 7,5 milioane de locuitori, se află sub tutela Madridului de la proclamarea, rămasă fără urmări, la 27 octombrie, la Barcelona, a "Republicii Catalane".

Într-un discurs combativ pe un ton solemn, înconjurat numai de drapelul european şi cel catalan, Carles Puigdemont a condamnat "abuzurile statului spaniol" care, în opinia sa, caută să "incrimineze separatismul".

"Catalonia şi-a câştigat dreptul de a se transforma într-o republică independentă", a reafirmat el. "Acest obiectiv este inevitabil şi de aceea va trebui să continuăm să facem politică din interiorul şi din exteriorul" ţării, a mai spus liderul separatist.

El a reafirmat că "singura soluţie la un conflict politic este politica" şi s-a pronunţat din nou pentru o mediere internaţională.

Pe de altă parte, Carles Puigdemont a anunţat că o echipă de avocaţi internaţionali a prezentat joi o plângere în numele său împotriva statului spaniol în faţa Comitetului ONU pentru Drepturile Omului, pentru a-i apăra activ drepturile sale.

Carles Puigdemont Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
nava croaziera norvegia
1.300 de pasageri, evacuați de urgență, cu elicoptere, de pe o navă de croazieră
Masacru în Mali: 110 de etnici fulani, uciși de bărbați echipați în vânători
Un fost președinte francez îi ia apărarea lui Viktor Orban. Omagiu adus la Budapesta
Agresorul preotului înjunghiat în Canada ar fi român: „Se comporta ciudat”
O nouă manifestaţie a „vestelor galbene” în Franţa. O femeie rănită grav și 31 de arestări
Decizia luată de Papa Francisc în cazul unui cardinal acuzat de pedofilie
donald trump
Analiză AFP: Ce urmează pentru Trump după ancheta lui Mueller
Atentat la o ceremonie publică din Afganistan. Un înalt oficial ar fi printre victime
Motivul pentru care unii piloți sunt nevoiți să mintă. De ce nu pot spune unde aterizează
Turist prins la aeroport cu un urangutan viu în bagaje. Unde voia să-l ducă
Kurzii au anunţat înfrângerea completă a Statului Islamic în Siria. "Mii de martiri"
Trump a anulat o serie de sancțiuni impuse Coreei de Nord: "Îl place pe Kim Jong-un"