Ciocniri violente între poliție și tineri, în Atena, la un marș de comememorare
Peste 10.000 de oameni au participat, vineri seara, la un marș în Atena, în semn de comemorare a victimelor revoltei studențești din 1973. Cu toate acestea, evenimentul nu a fost lipsit de incidente între poliție și tinerii manifestanți.
Peste zece mii de oameni au marcat, vineri seară, la Atena, printr-un marşEvenimentul s-a soldat cu incidente violente între poliţie şi o parte dintre tinerii manifestanţi.
Happening now: Clashes broke out in #Athens and #Thessaloniki after demonstrations for the celebration the 17th of November (the students’ revolt against the colonels’ junta on November 17th, 1973) in #Greece. pic.twitter.com/LrY8P442QU
— th1an1 (@th1an1) November 17, 2017
Grecii au mărşăluit paşnic, în semn de comemorare a recoltei studențești din 1973, care a ajutat la răsturnarea juntei ce conducea ţara la acea vreme. Ei au mers spre Ambasada Statelor Unite, pe care unii dintre ei le acuză de susţinerea regimului dictatorial militar care a condus şapte ani ţara, scrie Reuters.
Protestatarii purtau pancarte pe care erau scrise diverse mesaje, precum „Vom trăi liber” şi „Niciun pensionar nu va fi concediat!”.
#Greece: Clashes are ongoing in #Exarchia neighborhood of #Athens. pic.twitter.com/Lz5zZsKXqB
— th1an1 (@th1an1) November 17, 2017
În urma celor care mărşăluiau, mai mulţi tineri, care purtau glugi şi cagule, au aruncat pietre şi sticle incendiare spre forţele de ordine. Incidentele au avut loc în cartierul Exarchia, din centrul capitalei Greciei.
Astfel, aproximativ 5.000 de poliţişti au fost trimişi pe străzile din centrul Atenei. Totodată, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa.
În prima parte a zilei de vineri, mai multe persoane au depus flori la Universitatea Politehnică din Atena, în onoarea celor care au fost ucişi în revolta din urmă cu peste patru decenii. Junta a căzut la mai puţin de un an după evenimentele din 1973.
Mitingul anual pentru marcarea revoltei a devenit deseori protest faţă de politicile guvernului şi măsurile de austeritate luate de conducerea ţării în urma izbucnirii crizei, în 2010. Sute de mii de oameni au rămas fără locuri de muncă.
PICTURED: Petrol bomb EXPLODES as huge riots break out during student demonstration #Greece #Athenshttps://t.co/tFrpx5rfQE pic.twitter.com/7mBdef36jr
— Daily Star (@Daily_Star) November 17, 2017
După şapte ani de criză, grecii speră să iasă de sub supravegherea creditorilor internaţionali în august 2018, când va expira cel de-al treilea program de asistenţă încheiat între guvern şi aceştia.
44th anniversary of the Athens Polytechnic uprising against the 67-74 junta. #Athens #Greece pic.twitter.com/I4vicIfZtI
— Nikolas Georgiou (@mpodil) November 18, 2017