Ciocniri violente în SUA, între susținătorii lui Trump și membri ai grupărilor Antifa și Black Lives Matter

14-12-2020 08:12


La mai bine de o lună de la alegerile din Statele Unite, lucrurile sunt departe de a se liniști.

Președintele în funcție Donald Trump refuză să recunoască în termeni clari victoria lui Joe Biden, în ciuda faptului că a pierdut până acum toate procesele prin care contesta rezultatele.

În plus, susținătorii lui au ieșit în număr mare pe străzi și s-a ajuns la violențe în momentul în care și-au făcut apariția și manifestanți din cealaltă tabără.

Incidentele izbucnit pe străzile capitalei americane, în ziua în care Curtea Supremă a Statelor Unite a respins o acțiune în instanță a procurorului general din Texas. Oficialul cerea anularea a milioane de voturi în patru state câștigate de Joe Biden la alegerile din noiembrie. Susținătorii lui Donald Trump, printre care cei din gruparea de extremă-dreapta „Proud Boys”, s-au incaierat cu grupuri Antifa și Black Lives Matter.

În urma protestelor începute pașnic, dar încheiate violent, cel puțin patru oameni au ajuns la spital cu răni provocate de arme albe, unul dintre ei în stare gravă. Printre victime se numără doi polițiști, iar autoritățile au arestat mai multe persoane din ambele tabere.

Cei care sunt de partea președintelui în exercițiu susțin în continuare că alegerile au fost fraudate și refuză să poarte măști de protecţie, cu toate că peste 300.000 de americani au fost răpuşi de COVID-19.

Susținător al lui Trump: „Nu există coronavirus. Coronavirusul fost o înscenare pentru poporul american. Au făcut-o ca să ne păcălească și să fure alegerile”.

Un alt susținător al lui Trump: „Nu mă îngrijorează coronavirusul, nu. De fapt, aș prefera să mă afecteze și pe mine și să trec peste. S-ar putea să fi fost deja infectat, dar nu, nu o să las virusul din China să-mi controleze viața”.

Proteste violente au avut loc și pe coasta de vest a Statelor Unite. La câțiva pași de sediul guvernamental al statului Washington, două grupuri de protestatari - pro și anti Trump - au ajuns față în față. Manifestanţii au aruncat cu obiecte și nu s-au ferit să îşi împartă pumni, până când a intervenit poliția.

Câteva ore mai târziu, o persoană a fost împușcată. Un martor povestește că individul care a tras este un susținător al lui Trump.

Martor: „Ținea pistolul într-o parte, apoi a început să-l agite într-o parte și alta, către mai mulți contra-manifestanți, și până la urmă a tras”.

Episodul este investigat de anchetatori, care au reţinut mai multe persoane.


VIDEO PROTVPLUS.RO